Temat: Alfa Giulia- 2015

Użytkownik Świeżak
    Auto
    Fiat Croma 1.9 JTDm 16V Alfa Romeo 147 1.9 JTD

Domyślnie

Alfa ma się stać globalną marką premium dla Fiata. Po wielu próbach z wejściem do klasy średniej wyższej (nieudana próba z Cromą, według mnie naprawdę niezłym samochodem) Fiat pozostanie "tanią" marką, natomiast premium ma przejąć Alfa.
    Jak pisałem wcześniej, Europa ok, ale w samych Chinach sprzedaje się ponad 20 mln samochodów rocznie więc jest to potężny rynek na którym Fiat jest praktycznie nieobecny. Podobnie jest ze USA/Kanadą. Uszczknąć 2%tego rynku dla siebie to jest 400k samochodów sprzedanych rocznie. Dlatego mówi się coraz głośniej o przejęciu Saubera/Torro Rosso przez Alfę Romeo i starty pod marką w F1.
    Europa dla Alfy nie będzie najważniejsza.

Użytkownik Pasjonat
    Mieszka w
    RZ
    Auto
    Stelvio 2018 Sport TI

Domyślnie

Cytat Napisał bartas82 Zobacz post
    A takie Audi A4 to nie opatrzony model? Jak ktoś się nie interesuje motoryzacją to nawet nie zauważy, czy to B8, czy już może B9, a może to tylko facelift...?! A przecież samochód się sprzedaje bardzo dobrze. Nie wspominając o Golfach, czy innych Passatach...
    Część osób patrzy na nową strategię AR poprzez pryzmat ostatnich 10-20 lat. Czyli nie budowaniu reputacji i wyrabianiu dobrej opinii porządnymi modelami tylko zaskakiwaniu ciągle czymś nowym, ekstrawaganckim. Niestety jak widzimy to się nie sprawdziło, zobaczymy jak będzie tym razem.

Zaletą a zarazem wadą jest właśnie duża ilość dealerów Fiata.
    Plus bo mieszkając np. w Gorzowie nie musisz jechać 100km do Szczecina do najbliższego salonu jak w przypadku Audi, czy Volvo, albo nie musisz czekać 2 tyg na zwykły przegląd (Audi, czy BMW).
    Minusem natomiast może być brak dyscypliny/spójności i 'kultura' odziedziczona po polmozbytach właśnie.
    Chociaż ja akurat mam tylko dobre doświadczenia związane z ASO Alfy i Fiata, czy obsługą sprzedażową Jeepa.

Nie twierdzę, że Sergio jest nieomylny, bo chociażby ostatnia akcja z Tipo pokazuje jak kiepsko u nich z oceną rynku... Model, który miał w ogóle się nie pojawić w UE, potem tylko lokalnie we Włoszech, teraz okazuje się hitem i zamawiając dzisiaj dostaniemy auto dopiero w 2017r!
    Mam nadzieję, że w przypadku Giulii dobrze zbadali rynek i oczekiwania
    Jak widzisz strategia działa u VW - wystarczy lift i sprzedaż jest na poziomie kilkuset tysięcy rocznie.
    podobnie jest z innymi przykładowo podanymi przeze mnie wcześniej markami
    afla - kojarzona jest (oczywiście pomijam pasjonatów) z ponadprzeciętną awaryjnością robiącą auta ładne ale kompletnie nietrwałe.
    cóż - oby Giulia ten pogląd zmieniła w co niestety wątpię

Użytkownik Maniak resoraków Avatar bartas82
    Mieszka w
    Wlkp.
    Auto
    Giulia, Giulietta

Domyślnie

Bo widzisz, w momencie kiedy inne marki wyrabiały sobie ponad przeciętną opinię (np. Audi, BMW) Alfa klepała piękne, ale zawodne auta. Teraz VAG spija śmietankę nie mając potrzeby się martwić imidżem (wpadki z TSI, TDI, multitronicami a ludzie nadal to kupują), natomiast Alfa musi startować prawie od zera, żeby odbudować renomę. Myślę, że po takiej lekcji nauczki niezawodność Giulii będzie na bardzo wysokim poziomie, nie mogą sobie pozwolić na wpadkę. Inaczej cała strategia odcięcia się od przeszłości, budowy nowej 'starej' marki legnie w gruzach.

"afla - kojarzona jest (oczywiście pomijam pasjonatów) z ponadprzeciętną awaryjnością robiącą auta ładne ale kompletnie nietrwałe.
    cóż - oby Giulia ten pogląd zmieniła w co niestety wątpię"

Wątpisz, że Giulia będzie niezawodna, czy wątpisz, że ludzie zmienią opinię o Alfie (zakładając, że Giulia będzie udanym modelem)?
    Ostatnio edytowane przez bartas82 ; 15-04-2016 o 11:11
    Pozdro,
    Bartas

Użytkownik Rowerzysta Avatar sebol75
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    Alfa Romeo Giulia Veloce, 159JTDm150@192/405, 147JTD

Domyślnie

Jest 15 - gdzie te Włoskie ceny??

Użytkownik Romeo
    Auto
    lexus is250

Domyślnie

Cytat Napisał Wichura87 Zobacz post
    Przypominam, iż niedawno zwiastowałeś, że tego auta NA PEWNO NIE BĘDZIE. Po czym kompromitująco się z tego wycofywałeś.
    Przypominam też, iż pisałeś, że Giulia ci się nie podoba, że syf, że gdzie jej do 159 i że tego w ogóle nie kupisz. Po czym okazało się, że masz służbowe auto a nie prywatne, więc nie wydajesz ani złotówki, a robisz z siebie czołowego niezadowolonego klienta świata. Sergio na pewno czytając twoje wpisy nie może spać nocami.

Zjedz snickersa.
    Pomijam ciężki, niby ironiczny ton. Ważniejsze jest to, że po prostu kłamiesz. Albo nie rozumiesz słowa pisanego. Zacytuj mi, tutaj, gdzie ja napisałem, że tego auta NA PEWNO NIE BĘDZIE. zacytuj mi, albo napisz: przepraszam, pomyliłem się.
    Sergio! Ragazzo! Amore mio! Dove si trova la bella Giulia?

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Auto
    Alfa Romeo 159

Domyślnie

Bo widzisz, w momencie kiedy inne marki wyrabiały sobie ponad przeciętną opinię (np. Audi, BMW) Alfa klepała piękne, ale zawodne auta. Teraz VAG spija śmietankę nie mając potrzeby się martwić imidżem (wpadki z TSI, TDI, multitronicami a ludzie nadal to kupują), natomiast Alfa musi startować prawie od zera, żeby odbudować renomę. Myślę, że po takiej lekcji nauczki niezawodność Giulii będzie na bardzo wysokim poziomie, nie mogą sobie pozwolić na wpadkę. Inaczej cała strategia odcięcia się od przeszłości, budowy nowej 'starej' marki legnie w gruzach.

"afla - kojarzona jest (oczywiście pomijam pasjonatów) z ponadprzeciętną awaryjnością robiącą auta ładne ale kompletnie nietrwałe.
    cóż - oby Giulia ten pogląd zmieniła w co niestety wątpię"

Wątpisz, że Giulia będzie niezawodna, czy wątpisz, że ludzie zmienią opinię o Alfie (zakładając, że Giulia będzie udanym modelem)?

Read more: http://www.forum.alfaholicy.org/inne...#ixzz45tFCL84j
    Nie wydaje mi się by kiedykolwiek alfa pozbyła się łatki awaryjności (przynajmniej w Polsce). Już 159 była udanym modelem. Tak samo jest w przypadku mito i giulietty - nie są to złe samochody. Wątpię by pojawienie się guili cokolwiek zmieniło. Może gdyby alfa wróciła do F1 i tam odnosiła jakieś sukcesy.. Z alfą jest jak z bmw. Bmw jeżdżą tylko dresy i nie wrzucają kierunków, a alfa widziana jest na lawetach. Trzeba lat żeby to przełamać. Niektórym pewnie wydaje się "to tylko takie żarciki", ale koniec końców jak mam kupować samochód z salonu i słyszę wszędzie "nie bierz alfy, bo się psuje" to jednak zanim utopię 200 koła to się 10 razy zastanowię czy przypadkiem w tych żartach czegoś nie ma, a może dla świętego spokoju kupię skode? Przecież to taka solidna marka. No i tak się kończy często kupowanie alfy co zresztą widać po sprzedaży.

Użytkownik Romeo
    Auto
    lexus is250

Domyślnie

Cytat Napisał radosuaf Zobacz post
    Ostatni dobry silnik benzynowy Alfa przestała produkować w 2005 roku . 4-cylindrówkę 8 lat wcześniej...
    .... tak, Radźku. TBi to nie jest dobry silnik benzynowy... wskaż mi negatywne opinie o nim, oczywiście bez cytowania nonsensów typu "nie ma brzmienia". Silniki Giulii też nie będa miały brzmienia. Poza flagowym 510 KM, którego na szosach raczej często nie zobaczysz. Dziś wszystko nie ma brzmienia, poza niszowymi wersjami dla bogatych pasjonatów.
    Sergio! Ragazzo! Amore mio! Dove si trova la bella Giulia?

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar radosuaf
    Mieszka w
    Poznan, Poland, Poland
    Auto
    Alfa Romeo Giulia Business 200 KM MY21

Domyślnie

Jak sam wskazałeś, brzmienie + użyteczny zakres obrotów. Mówimy o Alfie, a nie o Golfie. W czym jest gorszy Twój silnik w Lexusie od TBi? W niczym. A silnik Puligi wyprzedzał konkurencję o kilka długości, podobnie było z początku w Busso.
    Alfa Romeo Giulia Business 200 KM 2021
    Peugeot 308 SW 1.2 130 KM 2019

Były: Renault Clio I 1.2, Peugeot 307 SW 1.6 110 KM, AR 147 1.6 TS 105 KM, Giulietta 1.4 MA 170 KM, Giulietta 1.4 MA 150 KM, Alfa Romeo 75 2.0 TS

Użytkownik Pasjonat
    Mieszka w
    RZ
    Auto
    Stelvio 2018 Sport TI

Domyślnie

Cytat Napisał bartas82 Zobacz post

Nie nie wątpię- Giulietta, 159, Mito są naprawdę bardzo dobrymi samochodami ale ciąży na nich mit alf 145,146 156 silników TS etc
    niestety rzecz w tym że sam producent zachowuje się jakby sprzedawał 2 mln samochodów rocznie a kupujący kupowali wszystko na pniu - tak sięwizerunku nie buduje i image marki.
    Olewanie klientów w 38 milionowym kraju i nie wystawienie na targach nawet jednej sztuki Giulii świadczy o podejściu tej firmy.

- - - Updated - - -

Cytat Napisał pablo1381 Zobacz post
    Nie wydaje mi się by kiedykolwiek alfa pozbyła się łatki awaryjności (przynajmniej w Polsce). Już 159 była udanym modelem. Tak samo jest w przypadku mito i giulietty - nie są to złe samochody. Wątpię by pojawienie się guili cokolwiek zmieniło. Może gdyby alfa wróciła do F1 i tam odnosiła jakieś sukcesy.. Z alfą jest jak z bmw. Bmw jeżdżą tylko dresy i nie wrzucają kierunków, a alfa widziana jest na lawetach. Trzeba lat żeby to przełamać. Niektórym pewnie wydaje się "to tylko takie żarciki", ale koniec końców jak mam kupować samochód z salonu i słyszę wszędzie "nie bierz alfy, bo się psuje" to jednak zanim utopię 200 koła to się 10 razy zastanowię czy przypadkiem w tych żartach czegoś nie ma, a może dla świętego spokoju kupię skode? Przecież to taka solidna marka. No i tak się kończy często kupowanie alfy co zresztą widać po sprzedaży.
    Dokładnie o tym pisze, a jeszcze dodatkowo sam producent traktując- nazwijmy sprawę po imieniu - potencjalnych klientów Giuli z buta- strzela sobie swoim podejściem w kolano.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar bartas82
    Mieszka w
    Wlkp.
    Auto
    Giulia, Giulietta

Domyślnie

KRS ma rację, TBi nie można niczego zarzucić. Wystarczy spojrzeć na konkurencyjne TSI i ich problemy - tam to można narzekać bez końca...

Cytat Napisał radosuaf Zobacz post
    Jak sam wskazałeś, brzmienie + użyteczny zakres obrotów
    Zakres użyteczny gorszy niż gdzie? w silnikach N/A? Nawet już 200 konne TBi ma lepszy moment obrotowy (i to zdecydowanie w większym zakresie) niż wychwalane 3.2 Busso, a co za tym idzie i lepszą elastyczność.
    No i pokaż mi auto premium z silnikiem powiedzmy do 250KM, gdzie silnik jakoś brzmi. Nie ma już takich, albo są na wymarciu. Liczę na to, że Giulia da jakiś fajny wydech, membrany, czy inne mechaniczne cuda aby trochę nadać rasowy dżwięk.
    Pozdro,
    Bartas