Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 26

Temat: Szukam katalizatora do JTS

Użytkownik Świeżak Avatar Italiano_Vero
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Alfa Brera 1750 TBi '10 + Alfa Spider 3.0 V6 24v '02, była Alfa GTV 2.0 JTS '03

Domyślnie

@mattman, faktycznie, katalizatory są zintegrowane z kolektorem. Jeżeli ten, o którym piszesz był z JTSa, zadzwonię w poniedziałek.

@Trin, pamiętasz moje problemy z check egine i trybem awaryjnym; ostatnio wyjaśniło się, o co w tym wszystkim chodzi. Trzeci cylinder puszczał olej, który zapychał katalizator i się w nim spalał. To powodowało właśnie zapalanie się lampki i wejście w tryb awaryjny. Czeka mnie teraz uszczelnienie zaworów (albo wymiana uszczelki pod głowicą, trzeba się do tego dostać i to stwierdzić). Potem, jak już usunę źródło problemu, będę musiał pokombinować z katalizatorem. Możesz zrobić badanie jakości spalin, u mnie wszystkie normy były przekroczone, do tego przy zapłonie i mocniejszym gazowaniu smród palonego oleju - takie były objawy zapchanego kata.

@salatin, sporo osób pisze o tych supersprintach. Czym się różnią od normalego kata?

@matezoma - po dwóch latach walki z błędami check engine nie chciałbym ładować się w nowe tarapaty Ile ma przebiegu?

@Teddy84, jest szansa że to będzie pasowało? Masz może jakichś znajomych ogarniętych spawaczy? Bo po wizycie w kilku serwisach z tłumikami wszyscy tylko rozkładali ręce i mówili, że trzeba wymienić całość razem z kolektorem i innej opcji nie ma

Użytkownik Znawca Avatar salatin
    Mieszka w
    ALBA
    Auto
    Alfa Romeo 166 3.0 V6 Q2 2003,Giulia 2.9 V6 Bi Turbo.155 2.0 16V 97.

Domyślnie

Tym ze tam nie ma katalizatorow przednich , co uwolni wydech w tym samochodzie poprawi osiagi i dzwiek .Sondy wkrecasz w otwory, tylnie dajesz na emulatorach i nie bedzie wywalalo bledu.Taki upgrade ukladu wydechowego i zarazem pozbywasz sie problemu przednich katalizatorow ktory jest czestym zjawiskiem w JTS .Normy emisji beda zachowane. Drugie wyjscie jest takie jak kolega Teddy zaproponowal z tym ze musi ktos to zrobic ogarniety lub firma ktora dokonuje przerubek ukladow wydechowych np MG Motorsport ,Ulter,EL-tec
    Ostatnio edytowane przez salatin ; 23-08-2014 o 11:18
    Giulia Quadrifoglio 2.9 V6 Bi Turbo
    166 3.0 V6 Q2-Jest 230KM 265NM B6+Eibach.Decat manifolds+Equal length pipes+ Ragazzon.

155 2.0 16v -Jest.CSC Marmitte,B4,Byla
    164 3.0 V6 12v- Byla
    155 1.7 TS- Byla
    159 1.75 TBI Ti - 261KM 435Nm-Byla
    Lancia Kappa 2.4 TDS-Byla
    https://www.flickr.com/photos/188123998@N07/albums

Użytkownik Maniak resoraków Avatar matezoma
    Mieszka w
    Olsztyn
    Auto
    166 3.2

Domyślnie

1. Katów z JTS niestety nie sprzeda się za 300zl... Próbowałem swoje sprzedać w różnych firmach, wahania były od 50 do 100zł...
    2.W układzie wydechowym supersprint nie ma katów.
    3.Na swoim kolektorze zrobiłem około 8000km, w zestawie oczywiście dokładam tuleje do sond
    4.Na samym początku też chciałem wspawać w ori kolektor nowe katy... zaśpiewano mi około 1500zł z robocizną.

Użytkownik Świeżak Avatar Italiano_Vero
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Alfa Brera 1750 TBi '10 + Alfa Spider 3.0 V6 24v '02, była Alfa GTV 2.0 JTS '03

Domyślnie

Dzięki, wiem znacznie więcej niż wiedziałem!

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    AR Spider 2.0 TS; AR Giulia 2.0 280KM

Domyślnie

Cytat Napisał Italiano_Vero Zobacz post
    Czeka mnie akcja wymiany katalizatora do Alfy GTV 2.0 JTS. Czy będzie pasował z każdego innego JTSa, 156 czy GT? Gdyby ktoś z was miał taką część (obydwa), piszcie.
    Woziłem się z problemem przez 10 miesięcy, padła cewka wysokiego napięcia, i na 3 cylindrach przejechałem tylko ok. 4 km do domu, ale paliwo dostało się do kata i go uszkodziło, sonda wywalała błąd na 2 katalizatorze. Oj różne miałem pomysły nawet z przespawaniem używki z drugiego egzemplarza, bo pierwszy był OK. Ale cena usługi była wyższa niż zakup trzeciego używanego egzemplarza. Bo drugi również był walnięty (nigdy nie wiesz co kupisz, kupiłem w Łodzi u .... dużo części do Alfy można u nich kupić). Problemem jest to, że JTS ma 4 sondy wkręcone w katalizatory i tanich zamienników nie ma. Oryginał to koszt ok 6-8 tys. zł. Tak jak pisałem, dopiero trzeci egzemplarz był OK i tak pozbyłem się problemu. Życzę duuużo cierpliwości.

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Mieszka w
    Lublin
    Auto
    156 SW 2,0 JTS

Domyślnie

Teraz i ja zacząłem się borykać z tym problemem. Komputer wykazał błąd p-0430 (kat.2 powyżej górnego limitu). Denerwujące jest falowanie obrotów na jałowym biegu, delikatne szarpnięcia. Sprawdzili mi cewki, wymienili świece - tu problemu nie ma - błędów komp. nie pokazał. Cena ASO oczywiście "zabija" - ok. 6000 katy z kolektorem. Temat wygląda na "górniczy" - post ostatni z 2014r ale nie znalazłem pewnego rozwiązania problemu. Czy rozwiązaniem będzie faktycznie wstawienie w miejsce zużytych katów jakiś zamienników i będzie "chodzić ? Co z ewentualnymi błędami na sondach za katalizatorami ? Czy może trzeba będzie emulować sondy ? Liczę się z kosztami... ale nie 6 tysi. ;-) silnik oczywiście 2,0 jts
    Ostatnio edytowane przez micmal ; 18-04-2016 o 13:06 Powód: dane

Użytkownik Romeo Avatar Tytus9
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Alfa Romeo Gtv

Domyślnie

A nie myślałeś nad wstawieniem sportowego katalizatora? Powinieneś taki zmontować poniżej 1000zł a i osiągi by Ci się poprawiły.

Mieszka w
    Lublin
    Auto
    156 SW 2,0 JTS

Domyślnie

bardzo chętnie... koszty takie to coś co by mi pasowało - tylko czy taki katalizator nie zaburzałby mi pracy i odczytów sondy ? czy trzeba by coś pokminić przy sondzie ?

Użytkownik Romeo Avatar Tytus9
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Alfa Romeo Gtv

Domyślnie

A sonde masz za katem?

Mieszka w
    Lublin
    Auto
    156 SW 2,0 JTS

Domyślnie

tak są 2 katalizatory zespolone z kolektorem - 2 sondy przed i 2 sondy za ... niestety to nie jest za łatwy temat.