witam kupilem alfe 159 2.2 benzyna 150 tkm przebiegu 2006 rok limuzyna ,skrzynia manualna i mam pytanie- co wymienic po zakupie ? jakie porady? na co zwrocic uwage? wiadomo olej,filtr powietrza ,kabiny juz zrobione ale co jeszcze?
witam kupilem alfe 159 2.2 benzyna 150 tkm przebiegu 2006 rok limuzyna ,skrzynia manualna i mam pytanie- co wymienic po zakupie ? jakie porady? na co zwrocic uwage? wiadomo olej,filtr powietrza ,kabiny juz zrobione ale co jeszcze?
Rozrząd? A poki jezdzi i nic jej nie doskwiera to po co dopłacać?ew. Olej w skrzyni i inne plyny...
Wysłane z mojego LG-D802 przy użyciu Tapatalka
Ale po co robić rozrząd, skoro jest na łańcuchu? Dopiero jak się z tym coś stanie to wtedy..
Standardowe rzeczy: wszystkie filtry i olej. No i ciesz się jazdą!
Jak wrażenia w użytkowaniu 2.2? Pochwal się jakimiś fotkami (dział nasze belle)![]()
Dobra płukanka przed wymiana oleju, pózniej dobry olej (patrz na temat jaki olej do 2.2 jts) i wymiana co 10tys km nie powinno się wtedy nic szczególnego dziać z silnikiem. Swoją kupiłem w styczniu, przejechałem 15 tys km i jestem mega zadowolonyoby Twoja sie dobrze spisywała
Powodzenia
Proponowałbym jeszcze sprawdzenie i ewentualną wymianę płynu chłodniczego (możesz to również zrobić bliżej zimy) oraz płynu hamulcowego - podjedź do jakiegoś warsztatu, powinni mieć do tego narzędzia - zarówno w płynie do chłodnic, jak i hamulcowym, z czasem wzrasta ilość wody i jeśli przekroczy dopuszczalną normę, to płyn chłodzący może zamarznąć, a hamulcowy się gotować.
I jeszcze poleciłbym wymianę czynnika w klimatyzacji i nie tyle chodzi o sam czynnik, jak o olej, który jest odpowiedzialny za smarowanie elementów klimatyzacji.
Ostatnio edytowane przez gwidonio ; 19-04-2016 o 10:31
ponad to co napisali koledzy, zrobic odgrzybianie ukladu nadmuchow/skraplacza(czy jak to sie nazywa) , przy wymianie oleju silnikowego dolac ar9100, wymienic olej w skrzynii, rowniez dodac ar9100 i zalac 0.5l ponad przelew, co zabezpieczy skrzynie m32 przrd dalsza degradacja
Dzieki
- - - Updated - - -
jezdzi sie rewelacyjniew koncu naped na przod
pozdrawiam