Temat: Pomoc przy zakupie AR159 / Brera

Użytkownik Świeżak
    Auto
    Alfa Romeo 159 2.4 JTDM 200KM

Domyślnie

Cytat Napisał silo Zobacz post
    Hmmm... Rozterki, rozterki a samochodu dalej jak nie było tak nie ma :-/ Sam szukam auta marzeń (AR 159 JTDM 170PS lub 1.75 TBI) od pół roku. Przeglądnąłem około 30 aut w promieniu 100km od mojej miejscowości, z tego poło wa była od tzw. "miłośników marki udzielających się na naszym forum"... Powiem szczerze, że ręce opadają. Ci "miłośnicy marki" to chyba "przebierańcy" bo najgorsze egzemplarze pochodziły od tych "cholernych alfisti". Tutaj, wyjaśnienie dla zacnego grona PRAWDZIWYCH Alfaholików - w każdej społeczności znajdą się mendy, czy to partia polityczna czy to kościół czy też miłośnicy włoskiej motoryzacji! Więc proszę nie brać tego do siebie! Odnoszę wrażenie, że pewna część użytkowników naszego forum to cwaniaki "piorące brudne Alfy". No bo jak rozumieć auto sprzedawane przez "miłośnika marki" po roku użytkowania??? To po to spędza się 2-3 lata czytając nasze forum a następnie kolejny rok na szukanie "auta marzeń" aby znaleźć ten jedyny egzemplarz a następnie sprzedać go po roku użytkowania jako "forumowicz"??? Złodzieje i cwaniaki są wśród nas i to jest przykre! Kilkanaście samochodów jakie sprawdziłem były w fatalnym stanie z ukrywaną historią podczas rozmowy (np. sprzedający twierdził, że jest pierwszym właścicielem w kraju i auto użytkuje 5 lat, a wystarczyło wpisać VIN w "historiapojazdu.gov.pl" i okazało się, że auto latało wcześniej w 4 firmach polskich - więc sprzedający był "piątym" właścicielem w kraju). Jeszcze rok temu śmiałem się głośno jak Zientarski w reklamie każe kupić Toyotę a w TVN Turbo w "zakupie kontrolowanym" zawsze pocisną jakąś Skodę (pomimo, że Adam Kornacki - na scenach poprogramowych - mówi: "k...wa te pieprzone plastiki"). Teraz się już nie śmieję - zastanawiam się nad zakupem "nowego DUPOWOZU". Choć serce i rozum wybiera Alfę, to oszustwo i cwaniactwo (nawet wśród pseudo miłośników marki) skutecznie odstrasza od zakupu "auta marzeń". Powiem Wam w tajemnicy, że na początku planowałem budżet ~ 30 kzł (rocznik 2009) obecnie "kasa nie gra roli" 40? 60? OK! Ale uwierzcie mi, że problemem nie jest "uśpyrlana kasiokra" ale fakt, że 99% aut dostępnych na naszym rynku to złom - szrot! Ale się wyżaliłem :-((( Odpocznę kilka tygodni i znów wznowię poszukiwania.

Silo - powiem Tobie tak, masz i nie masz racji. Przygniatająca większość "pseudo Alfistów" to nic innego jak handlarze wykorzystujący forum do próby sprzedaży swoich sprowadzonych wraków. A nie prawdziwi miłośnicy tej włoskiej marki! Zwróć uwagę na liczbę ich wypowiedzi na forum i datę rejestracji. Prawdziwy Alfista "kochający" swoją Alfę dba o nią bez większego wnikania w ich wady czy koszty ich utrzymania. Wrażenia z posiadania i użytkowania Alfy, moim skromnym zdaniem są niepoliczalne, jak w reklamie "bezcenne cała reszta nie ma znaczenia". Radość jaką sprawia i daje jazda rekompensuje całą resztę. Z drugiej strony pojawiające się posty, iż bardziej się opłaca sprowadzić AR 159 dajmy na to 2.4 jtdm za 3 tyś. E, to jakieś totalne żarty i absolutna nieznajomość tematu. A może właśnie to, te osoby dziś się ich pozbywają Ja samemu sprowadzałem swoją i w 100% potwierdzam, że za 3 tyś. ojro można, pewnie że można "przywieźć sobie sporo problemów" ale nie ukochaną Alfę. To, że ktoś sprzedaje po 6 miesiącach, roku czy 2 nie ma większego znaczenia o ile sprzedaje z racjonalnych przyczyn a nie dlatego że się Alfa rozpada i nie da się już z nią nic więcej zrobić. Swoją wystawiłem na sprzedaż po 6 miesiącach od sprowadzenia i to ma oznaczać, że sprzedaję wrak...? I tu Ci powiem, że mamy ze sobą coś wspólnego he he bo ja kupiłem dopiero co "Deawoo Nubira i to w gazie" hahahaha ale i właśnie do tego, do czego mi jest "dupowóz" potrzebny ten nabytek jest idealny wykończę i na złom. O tym, że sprzedaję swoją AR nawet na forum nie wspomniałem, nie włączyłem się do żadnej dyskusji o niej i to mi się wydaję, że jest zachowanie prawdziwego Alfisty, niech każdy ocenia po swojemu...

Użytkownik Rowerzysta Avatar Ricardus
    Mieszka w
    Grotniki
    Auto
    Alfa Romeo 156 Q4 Crosswagon

Domyślnie

Ja sprzedaję, dosyć często, auta bo lubię nowości i nie trzymam samochódu dłużej niż 1,5 roku. Robię tak ze względów ekonomicznych, po prostu po takim okresie nie tracę za wiele na takim samochodzie. Zazwyczaj też sprzedaję fajnie utrzymane samochody i nie oznacza to, że jestem handlarzem. Ale co do samochodów z forów, to niestety przyznaję, że 80% wystawionych do sprzedaży to szroty. Ogladam często takie auta dla klientów i potwierdzam jak bardzo oszukują i kłamią tzw "forumowicze" Problem dotyczy niestety większośći marek.

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie! Avatar Kimi Räikkönen
    Auto
    Mazda 323 F

Domyślnie

czy ktoś oglądał to auto i może powiedziec kilka słów?
    http://otomoto.pl/oferta/alfa-romeo-...-ID6ymk7z.html

Użytkownik Rowerzysta Avatar gavu
    Mieszka w
    KSU
    Auto
    AR 159 1.9 JTDm

Domyślnie

Cytat Napisał Kimi Räikkönen Zobacz post
    Czy ja dobrze widzę? 102tys? 2006?
    A stan START STOP jakby z 300tysi miała
    Przedni zderzak po wizycie u lakiernika
    Ostatnio edytowane przez gavu ; 30-04-2016 o 17:05

Użytkownik Fachowiec Avatar ris
    Mieszka w
    KRK
    Auto
    Alfa Romeo 159 2.0

Domyślnie

Cytat Napisał gavu Zobacz post
    A kierownicę widziałeś ?

Użytkownik Świeżak
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał Kimi Räikkönen Zobacz post

Po raz kolejny nie mogę oprzeć się wrażeniu, że ktoś robi sobie "auto reklamę" ale i po raz kolejny popłynął z przygotowaniami auta na sprzedaż. Moje AR ma 250 tyś. i wnętrze wygląda jak nowe, tak więc tam musi mieć przynajmniej ponad 500 tysi wylatane... Ale to tylko moja subiektywna opinia, jak to mówią "nie wszystko złoto co się z zewnątrz świeci". Jak czytam, czy słyszę że 10 letnie auto nie ma najmniejszej ryski, ani otarcia, ani ubytku od kamienia a wnętrze wygląda jak przemęmłane w betoniarze przy przebiegu 100 tyś. to mi już tylko ręce opadają...

Użytkownik Maniak resoraków Avatar squadracorse
    Mieszka w
    Nowy Tomyśl / Poznań
    Auto
    JEST: MiTO1.4 95KM, 156GTA, JEEP COMMANDER. BYŁA: 156 1.9jtd, 159 2.4JTDM , 159 2.4Ti. 159 1.9jts

Domyślnie

Cytat Napisał gavu Zobacz post
    Zderzak malowany to się zgodzę.Przebieg też kręcony. A co do przycisku start stop wystarczy babsko z długimi pazurami i krótkie odcinki jazdy w połączeniu z ciągłym odpalaniem i gaszeniem.Wiem co piszę bo akurat mam przycisk podrapany a reszta tj fotel, pedały kierownica nie sa złachane.Autko wcześniej użytkowała kobieta.
    ,,w życiu pokochalem kobietę i alfe, ujmują za serce i potrafią zrujnować domowy budżet"[/COLOR]

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Auto
    AR

Domyślnie

Witam, co możecie powiedzeć na temat tych samochodow dwa sa na OLX: 225006655 (krosno), 219739171 (rzeszow), a to na allegro 6157254354. Zastanawiam sie czy znajde cos "w miare" w tej cenie? Na samochod mam do wydania ok. 30 tys. Moze polecicie jakies godne uwagi..

Użytkownik Świeżak
    Auto

Domyślnie

Pierwszy z Krosna, to co na pierwszy rzut rzuciło mi się w oczy to środek jak nowy...no może był ileś lat temu, bardzo brudny, zaniedbany. Drugi nie mam zdania, choć wątpię autentyczność przebiegów obydwu. Moim zdaniem albo były mocno eksploatowane albo skręcone - choć sądzę, że jedno i drugie. Trzeci wygląda najbardziej autentycznie...tylko, że w tej cenie brak skór...? Zderzak przedni malowany ale to akurat na plus pod warunkiem, że ze względu na otarcia czy kamienie a nie dzwon

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Auto
    Szukam

Domyślnie

otomoto.pl/oferta/alfa-romeo-159-idealny-stan-klimatyzacja-navigacja-2-4-200km-ID6yjK4L.html

A co można powiedzieć o tym egzemplarzu? Na zdjęciach jakoś wydaje mi się że ma duże szpary między np zderzakiem i błotnikiem... Tak mi się wydaje, czyż nie?