Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 22 z 22

Temat: Alfa 159 2.4 gaz w układzie chłodzącym

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Auto
    Alfa Romeo 159 2,4jtdm 2006rok

Domyślnie

Nie mam w tym temacie bladego pojęcia. Zapytałem dlatego gdyż kolega z forum opowiedział mi historie w której to właśnie założył głowice ze 156 i od roku nie ma z tym problemu.

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    SŁOPNICE
    Auto
    Giulia 2.0 280KM Q4 TI Veloce - była Alfa Romeo 159 2.4 JTDm 200KM EGR i DPF off

Domyślnie

Cytat Napisał Frryk Zobacz post
    Słyszałem o tym ale to mit. Różnią się od siebie wytrzymałościom i... mieszanką materiału z którego są zrobione, do tych 2.4 200km dodawane było więcej molibdenu by utwardzić materiał, poza tym większa ilość koni w 159 i obciążenia nie dadzą rady z głowicą ze 156.

- - - Updated - - -

Głowica to nie opony czy felgi żeby jakoś zmodyfikować i założyć, widzę że nie zdajesz sobie sprawy kolego czym jest głowica i jak precyzyjnie jest wykonana. Starsze silniki były przystosowane do innych obciążeń i wytrzymałości, skoro jest model 159 to nie bierze się takiego elementu jak głowica i zakłada ze 156...
    Kolego ale głupoty gadasz!!! Widać że kompletnie nie wiesz co pleciesz. Moim zdaniem powinieneś tym gościom zafundować nówki głowice w zamian za przeprosiny.
    To ja ten temat ogarnąłem i mogę nawet w 100% się pod nim podpisać. Jakbyś czytał mój wątek, to byś wiedział jaką głowicę można zamiennie zastosować z jakiego modelu i z jakiej mocy!!! I wszystko pasuje jak ulał. A wytrzymałość jest dożywotnia bez twojego molibdenu. Jak masz kasę to kupuj sobie nową ok. 12000zł lub regenerowaną fabrycznie za 4700zł. Ja dałem kolegom podpowiedź co i jak zrobić aby ten koszt był niski.
    Jeśli ktoś potrzebuje wymienić głowicę w Alfie 159/Brerze lub Spiderze z silnikiem 2.4 JTDm 200 lub 210 KM, to przed zakupem proszę się skontaktować ze mną i zaoszczędzić kilka tyś zł (chociażby na paliwo) Ja za ten pomysł nie kasuję ani grosza i nikogo nie zaboli jak nie kupi nowej głowicy.
    Jeśli ktoś potrzebuje informacji, to proszę o kontakt na priv i podanie numeru telefonu, to ja oddzwonię.
    PS
    A tak kolego to ten sam słupek też będzie pasował, bo pewna partia z końca produkcji 156,166 i pochodnych marek ma identyczną konstrukcję jak 159 a w 159 jest oczywiście inny osprzęt. I może nie mają 200KM ale na pewno 190KM

Tyle w temacie i nie mam zamiaru nikomu więcej coś wyjaśniać. Nie będę też komentował jakiś sugestii to nie moja działka i z nikim się nie będę wykłócał. Ktoś chce kupić nową super niech kupuje i zakłada, ktoś chce zaoszczędzić super proszę bardzo jest taka możliwość. Ale niech nikt nie neguje czegoś czego sam nie sprawdził!!!