Strona 1 z 4 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 36

Temat: bezpieczeństwo alfa156

Użytkownik Pirat drogowy Avatar frynas
    Mieszka w
    sieradz/międzyrzecz
    Auto
    FIAT CROMA 1.9 16v 150KM

Domyślnie bezpieczeństwo alfa156

Bieżące interwencje straży pożarnej - KP PSP w Sulęcinie
    to są zdjęcia z wypadku alfy na którym byłem jako ratownik z pogotowia....chciałem kupić taką alfe tylko kombi....teraz jestem przerażony...co Wy o tym sądzicie???????
    alfa romeao 146 1,9TD

Użytkownik Dwusuwowiec
    Mieszka w
    Rzeszów/Irl.
    Auto
    159 1.9 jtdm 16v 2007

Domyślnie

Alfy 156 nie są najbezpieczniejszymi autami ale pomyśl co by zostało z 146 !? Nie chcę zaczynać sondy na temat-które auto jest bezpieczne a które mniej. Moim zdaniem winą zniszczeń jest duża prędkość i to tyle.

Mieszka w
    sieradz/międzyrzecz
    Auto
    FIAT CROMA 1.9 16v 150KM

Domyślnie

masz racje....tym bardziej że gość w tej alfie zasnął za kierownicą i spowodował ten wypadek...ale wracając do tematu....chciałbym uzyskać informacje...czy alfy 156 to 2003r czyli po lifcie miały przeprowadzany crash test i jaki jest jego wynik....bo to autko w linku jest sprzed 2003 i efekt widać...jeśli ktoś ma dostęp do takich danych to czekam na informacje...pozdrawiam
    alfa romeao 146 1,9TD

Użytkownik Romeo Avatar palchon
    Mieszka w
    SJZ
    Auto
    Alfa Romeo 156 1,9 JTD SPORTWAGON

Domyślnie

Dokładnie im większe auto tym lepiej, swoją drogą prędkość musiała być spora
    Alfa Romeo 156 1,9JTD '02 SPORTWAGON
    Szerokopojęta elektronika i elektryka samochodowa

Użytkownik Romeo Avatar RogerIZ28
    Mieszka w
    Siemianowice Śląskie
    Auto
    Była piękna 156 1.8TS 2000r LPI

Domyślnie

Cytat Napisał frynas Zobacz post
    masz racje....tym bardziej że gość w tej alfie zasnął za kierownicą i spowodował ten wypadek...ale wracając do tematu....chciałbym uzyskać informacje...czy alfy 156 to 2003r czyli po lifcie miały przeprowadzany crash test i jaki jest jego wynik....bo to autko w linku jest sprzed 2003 i efekt widać...jeśli ktoś ma dostęp do takich danych to czekam na informacje...pozdrawiam
    Dokładnie tak jak mówi frynas, 156 to nie najbezpieczniejsze auto - ale to akurat tyczy się wszystkich alf - dopiero od modelu 159 AR wzieło sobie odrobine bezpieczeństwa do serca (link na dole) , więc nie przerażaj się tym, co zobaczyłeś bo 146 w najlepszym przypadku wypadła by tak samo

Nie należy się też sugerować jak wygląda ta omega w stosunku do 156 - liczy się w którym miejscu samochodu skupiła się cała energia, a oba dostały nieco inaczej - no i nie zapominajmy że masa omegi to 1700kg a AR niecałe 1300 a 400kg to robi swoje

156:
    http://www.youtube.com/watch?v=kxZpy...eature=related

147 - w zasadzie mimo nowszej konstrukcji bez zmian w porównaniu ze 156
    YouTube - alfa romeo 147 crash test euroncap

159:
    YouTube - Alfa Romeo 159 - Crash Test

.czy alfy 156 to 2003r czyli po lifcie miały przeprowadzany crash test i jaki jest jego wynik....bo to autko w linku jest sprzed 2003 i efekt widać...jeśli ktoś ma dostęp do takich danych to czekam na informacje...pozdrawiam
    raczej nie miały bo to tylko lift - zmiana poszycia - konstrukcja niezmieniona
    Ostatnio edytowane przez RogerIZ28 ; 17-05-2009 o 11:13

diesel power http://je.pl/qeuy

BENNY
    Gość

Domyślnie Wypadek

Nie wiem tylko czym jesteś przerażony??? Tym, jak auto wygląda po tego typu wypadku? Jeśli jesteś ratownikiem to powienieneś wiedzieć, że przy tego typu zmiszczeniach prędkość musiała być...jak to mówią oględnie policjanici "znaczna". Wszystcy wiemy jaka... Jesli sądzisz, że gdybyś np. jechał Vovlo i przyrżnął z tą prędkością w bok innego auta bez konsekwencji no to gratuluję optymizmu...

Mieszka w
    sieradz/międzyrzecz
    Auto
    FIAT CROMA 1.9 16v 150KM

Domyślnie

Cytat Napisał BENNY Zobacz post
    Nie wiem tylko czym jesteś przerażony??? Tym, jak auto wygląda po tego typu wypadku? Jeśli jesteś ratownikiem to powienieneś wiedzieć...Jesli sądzisz, że gdybyś np. jechał Vovlo i przyrżnął z tą prędkością w bok innego auta bez konsekwencji no to gratuluję optymizmu...
    akurat optymizmu to mi nie brakuje...ale widziałem dużo aut po wypadkach...dajmy na to np...taki VW Golf Mk5 zderzył sie czołowo z fordem fiestą...i uderzenie nie rozbiło nawet przedniej szyby....a wolno to on nie jechał....
    alfa romeao 146 1,9TD

sawikjunior
    Gość

Domyślnie

Ale jakby nie patrzeć Fiesta jest klasę niżej od Golfa...

Użytkownik Maniak resoraków Avatar Qki
    Mieszka w
    Zamość, Lublin
    Auto
    AR 156 2.4 JTD 20V

Domyślnie

W innym temacie czytałem ze 156 II czyli po FL miały zmienioną konstrukcję, strefy zgniotu jakoś inaczej rozplanowane tak że są bezpieczniejsze - nie wiem czy to prawda, żyję tym że tak . Poszukajcie tematu różnice miedzy 156 I a II.

Użytkownik Romeo Avatar RogerIZ28
    Mieszka w
    Siemianowice Śląskie
    Auto
    Była piękna 156 1.8TS 2000r LPI

Domyślnie

akurat optymizmu to mi nie brakuje...ale widziałem dużo aut po wypadkach...dajmy na to np...taki VW Golf Mk5 zderzył sie czołowo z fordem fiestą...i uderzenie nie rozbiło nawet przedniej szyby....a wolno to on nie jechał....

to mógł się ten golf zderzyć z czymś cięższym od siebie o 400kg oraz jadąc 2x szybciej, tak jak w przypadku AR vs Omega

Myślisz że gdyby alfa zdeżyła się z fiestą to nie było by lepiej? po 2 - mowisz że fiesta i golf zderzyły się czołowo - i to też ma duże znaczenie, alfa i omega zderzyły się narożami - więc energię przyjeła tylko 1 strefa zgniotu i bok auta - i nie mow że golf i fiesta jechały szybko bo jezeli samochod (omega ważąca 1700kg!) zderząjąc się z lżejszym od siebie o 400kg samochodem tak wygląda to sory, ale ich prędkości były tak duże że nawet jadąc audi A8 nie było by szans aby 'nie pękła przy zderzeniu przednia szyba' tak jak ty to opisujesz na swoim przykładzie.

Cytat Napisał Qki Zobacz post
    W innym temacie czytałem ze 156 II czyli po FL miały zmienioną konstrukcję, strefy zgniotu jakoś inaczej rozplanowane tak że są bezpieczniejsze - nie wiem czy to prawda, żyję tym że tak . Poszukajcie tematu różnice miedzy 156 I a II.
    a Mi się wydaje że to bajer - jeżeli producent wprowadza znaczące zmiany w konstrukcji to powienien odbyć sie nowy crash-test - a takowy nigdy sie nie miał miejsca.
    A jeśli takie poprawki by były to napewno AR zależało by aby taki test został jak najszybciej zrobiony - w końcu on zaważył u wielu ludzi na opinii tych aut.
    Ostatnio edytowane przez RogerIZ28 ; 17-05-2009 o 12:14

diesel power http://je.pl/qeuy