Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Temat: Drżące sprzęgło po wymianie

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Auto
    Alfa 147

Domyślnie Drżące sprzęgło po wymianie

Witam.

Wymieniłem sprzeglo w swojej alfie 1.9 jtd 140km, poszedł docisk, wymieniłem bez dwumasa ponieważ był dobry. Sprzeglo firmy Velo.
    Samochod odebrałem, wszystko ładnie, pięknie, sprzeglo chodzilo leciutko. Do czasu. Po przejechaniu 90km sprzeglo zaczęło drżeć, stało sie to nagle, redukowalem z 4 na 3. Pojechałem do tego mechanika i mowię jaka sytuacja, przejechał sie i stwierdził ze sprzeglo musi sie dotrzeć bo jest nowe a dwumas stary i ze po około 500km powinno być dobrze, ze sie ułoży a jak nie to do wymiany dwumas. Okej, pojechałem i w ten sam dzień chciałem wrzucić wsteczny i cos ewidentne haczylo na zapalonym silniku i bieg nie chciał wejść, moze to być wina koziołka na skrzyni biegów ponieważ lewarek nie wraca w pozycje luzu. Ale pojechałem znowu to tego warsztatu ponieważ jak poszedł docisk to objawy były podobne, biegi nie chciały wchodzić. No i ta sama gadka tylko z innym mechanikiem, który tez stwierdził ze powinno sie dotrzeć ale na dodatek usiłował mi wmówić, że drgania na sprzęgle były tylko nie zwróciłem uwagi... Teraz pytanie do was, co moze być przyczyna? Nie chce mi sie wierzyć w ich słowa bo przecież nie przyznają sie ze spartaczyli robotę. Dodam, ze samochod inaczej rusza, czuć wibracje kabiny. Możliwe, że tarcza jest krzywa albo cos zle przykręcili? Bo przecież przez pierwsze 90km było idealnie.

Pozdrawiam.

Użytkownik Ogier
    Mieszka w
    Piastów
    Auto
    Alfka 147 120koników + LPG BRC

Domyślnie

a jak stwierdzono, że dwumasa jest dobra?
    żeby sprawdzić dwumasę to najlepiej jadąc 20-30km/h, wrzuć 5 bieg i zacząć ostro przyspieszać, jeżeli będzie trzęsło budą to na 100% koło dwumasowe kwalifikuje się do wymiany.

Auto
    Alfa 147

Domyślnie

Zrobilem tak jak mówisz i rzeczywiście troche trzęsie, nie jakoś bardzo ale jednak. I to jest objawem drżenia pedału sprzęgła? Dlaczego przez pierwsze 90km było dobrze? Jeszcze chciałem dodać ze mechanik zalecił mi ostrzejsza jazdę bo czasami moze być tak ze dwumas sie ułoży i bedzie jak nowy.

Użytkownik Ogier
    Mieszka w
    Piastów
    Auto

Domyślnie

Koło dwumasowe jest już jeżdżone więc nie bardzo ma się co układać, jeżeli chodzi o sprzęgło to nie pamiętam żeby kiedykolwiek zaraz po wymianie występowało szarpanie czy drżenie (wymieniłem parę kompletów w swoich samochodach w tym dwa w alfie).
    Napisz jeszcze czy drżenie wyczuwalne jest przy wciśniętym pedale czy puszczonym (po lekkim dotknięciu)?
    Brak możliwości wrzucenia biegu do najczęściej problem braku pełnego wysprzęglenia - i tutaj obstawiam źle odpowietrzony układu sprzęgła.

Auto
    Alfa 147

Domyślnie

Panowie, nowy problem. Jadę sobie, chce zmienić bieg a sprzeglo chyba troche opadło i zrobiło sie całkiem twarde, biegi wchodzą na zgaszonym silniku bez ruszania sprzęgła.

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    ŁÓDŹ
    Auto
    LANCIA KAPPA 2,4 JTD, ALFA ROMEO 166 2,4 JTD

Domyślnie

Co mi się wydaje że koło miałeś jednak do wymiany.
    -------
    Autosklep24 zaprasza na zakupy. Dla Forum rabat 10% na hasło "alfaholicy".

W przypadku nagłej potrzeby rozmowy ze sprzedawcą
    proszę dzwonić 792 465-368

<a href=http://autosklep24.pl target=_blank rel=nofollow>http://autosklep24.pl</a>

Użytkownik Ogier
    Mieszka w
    Piastów
    Auto

Domyślnie

prawdopodobnie zapowietrzony układ sprzęgła. Przy wymianie tzw "łożyska wyciskowego" należy odpowietrzyć cały układ ale również trzeba zwrócić uwagę, że w zbiorniczku z płynem hamulcowym jest przegroda na obwód sprzęgła. Wizualnie zawsze wydaje się, że jest dużo płynu w zbiorniczku a mimo tego komora z płynem do sprzęgła jest pusta (jest ona węższa i znajduje się z tyłu patrząc od przodu samochodu), aby uzupełnić płyn należy zalać go pod tzw korek.
    Jest jeszcze opcja tak jak pisał kolega wyżej, że rozleciało się koło dwumasowe choć opadnięcie pedału raczej wynika z braku płynu w układzie.

Auto
    Alfa 147

Domyślnie

Byłem u mechanika, zrobili to dość szybko. Powiedział ze wymienili zegera na mocniejszy bo cos wyskoczyło i zablokowało sprzeglo. Co ciekawe wibracje tez ustały. Podobno naprawili to bez zdejmowania skrzyni.

Użytkownik Fachowiec Avatar LukaSS
    Mieszka w
    Biała Podl./Warszawa
    Auto
    Alfa Romeo 147 JTD 16V 140KM; Yamaha XTZ 800 Super Tenere

Domyślnie

Cos Ci nasciemniali i tyle. Ważne,ze auto dziala jak trzeba.