Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 34

Temat: Głowica 1.8 MPI

Użytkownik Znawca Avatar Luck
    Mieszka w
    KRA KNS
    Auto
    AR9 1,8 MPI LPG + Julka 1,4 TB

Domyślnie

To z18xer opla/gm ale szczerze mówiąc osobiście niewiele słyszałem by ten silnik miał taką przypadłość, nawet dzisiaj się pytałem mechanika dokładnie o ten silnik i dokładnie o ten sam temat a zajmuje się głownie oplami zawodowo. Prędzej wałki zmiennych kół rozrządu mogą padać od zbyt rzadkiego interwału wymiany oleju, od jakości oleju i filtra oleju.

Użytkownik Rowerzysta Avatar kozyi
    Mieszka w
    Ruda Śl.
    Auto
    AR 159 1.8 MPI + LPG sedan

Domyślnie

Cytat Napisał Luck Zobacz post
    A płyn chłodniczy w normie? Na jakim poziomie on się utrzymywał?
    płyn chłodniczy też swego czasu znikał , ale wymiana przewodów i kolanek przy reduktorze załatwiła problem, obecnie na stałym poziomie

Cytat Napisał jacool.n Zobacz post
    czy ten silnik nie ma wiele wspólnego z silnikiem opla? tam problem z braniem oleju jest bardziej znany i może bardziej opisany.
    Tak, ma wiele wspólnego, przewertowałem forum Vectry C ale zbyt wielu konkretów nie znalazłem, padały też posty z ogarnięciem całej głowicy ,

Już w zasadzie sobie założyłem, że ogarnę głowicę jak trzeba, Alfe chce użytkować jeszcze jakieś 3-4 lata więc ma być raz a dobrze , wiadomo, że nikt nie potrzebnie nie lubi kasy wydawać w większych ilościach no cóż nie zawsze się uda w skali roku oszczędzam (w teorii ;D) jakieś 2500 - 3000pln na paliwie z racji LPG więc... po roku wydatek się zwróci jedynie stacja multi wskoczy dopiero za miesiąc - dwa a nie w tym miesiącu i tyle

Mieszka w
    KRA KNS
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał kozyi Zobacz post
    płyn chłodniczy też swego czasu znikał , ale wymiana przewodów i kolanek przy reduktorze załatwiła problem, obecnie na stałym poziomie
    Jaki to poziom?

Mieszka w
    Ruda Śl.
    Auto

Domyślnie

To z18xer opla/gm ale szczerze mówiąc osobiście niewiele słyszałem by ten silnik miał taką przypadłość, nawet dzisiaj się pytałem mechanika dokładnie o ten silnik i dokładnie o ten sam temat a zajmuje się głownie oplami zawodowo. Prędzej wałki zmiennych kół rozrządu mogą padać od zbyt rzadkiego interwału wymiany oleju, od jakości oleju i filtra oleju.
    hmm ostatni raz olej wymieniany olej 8 miesięcy temu, zrobione około 9 000km na nim, plus oczywiście ok 9 L wlane podczas dolewek xD, no nie ma co gdybać chyba już póki co ;p otworzą to będzie wiadomo co tam w trawie piszczy na pewno dam znać

- - - Updated - - -

Jaki to poziom?
    mniej więcej w połowie między max a min na zimnym zilniku

Mieszka w
    KRA KNS
    Auto

Domyślnie

Narazie mam ten sam poziom płynu chłodniczego. U mnie wymieniałem uszczelnienia pod kolektorem wydechowym bo olej nieco rosił w okolicy podstawy filtra oleju. W zasadzie na bagnecie nie było różnicy ale silnik w tym miejscu nieco był usmarkany więc kwestia wizualna a z czasem pewnie byłoby go czuć po rozgrzaniu.

Mieszka w
    Ruda Śl.
    Auto

Domyślnie

Narazie mam ten sam poziom płynu chłodniczego. U mnie wymieniałem uszczelnienia pod kolektorem wydechowym bo olej nieco rosił w okolicy podstawy filtra oleju. W zasadzie na bagnecie nie było różnicy ale silnik w tym miejscu nieco był usmarkany więc kwestia wizualna a z czasem pewnie byłoby go czuć po rozgrzaniu.
    Ja w styczniu wymieniałem komplet uszczelek podstawy filtra oleju, to było pierwsze podejrzenie jeśli chodzi o ubytki i było zapocenie. Niestety najprawdopodobniej w moim przypadku to pierścienie no ale czego się nie robi żeby było belli dobrze

Mieszka w
    KRA KNS
    Auto

Domyślnie

Robi się wiele zwłaszcza, jeśli to pasja. Też lubię mieć u siebie wszystko na tip top Powodzonka i daj znać jak postępy prac.

Użytkownik Rowerzysta Avatar maarkuss
    Mieszka w
    Kraków - Glasgow
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.8 MPI

Domyślnie

...co do innych problemow to zaraz po uruchomieniu delikatnie faluja obroty przez ok minute potem wszystko ok,

To falowanie występuje tylko na zimnym silniku, czy to wygląda tak że przy odpaleniu silnika wskazówka obrotomierza walnie ci ze 4X w górę i opada, czy na 850 lub 1000 obrotów ci lekko drga przez cały czas, czy jakiekolwiek problemy masz z odpalaniem, jakieś głuche ciche stuki w silniku na jałowym?

Mieszka w
    Ruda Śl.
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał maarkuss Zobacz post

To falowanie występuje tylko na zimnym silniku, czy to wygląda tak że przy odpaleniu silnika wskazówka obrotomierza walnie ci ze 4X w górę i opada, czy na 850 lub 1000 obrotów ci lekko drga przez cały czas, czy jakiekolwiek problemy masz z odpalaniem, jakieś głuche ciche stuki w silniku na jałowym?

Bardziej "przy odpaleniu silnika wskazówka obrotomierza walnie ci ze 4X w górę i opada'' a potem już luz, trzyma równe obroty, stuków brak na luzie, jednak ostatnio zauważyłem, że przy ruszaniu na 1 i przy skręconych kołach coś tam zaterkocze lub zapiszczy ale jak się da trochę więcej gazu to nic się nie dzieje ...

- - - Updated - - -

jak to wszystko się poskłada do kupy po obecnej operacji postaram się to nagrać o ile będzie dalej występowało łatwiej o diagnozę będzie

Użytkownik Rowerzysta Avatar maarkuss
    Mieszka w
    Kraków - Glasgow
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.8 MPI

Domyślnie

Cytat Napisał kozyi Zobacz post
    Bardziej "przy odpaleniu silnika wskazówka obrotomierza walnie ci ze 4X w górę i opada'' a potem już luz, trzyma równe obroty, stuków brak na luzie, jednak ostatnio zauważyłem, że przy ruszaniu na 1 i przy skręconych kołach coś tam zaterkocze lub zapiszczy ale jak się da trochę więcej gazu to nic się nie dzieje ...

- - - Updated - - -

jak to wszystko się poskłada do kupy po obecnej operacji postaram się to nagrać o ile będzie dalej występowało łatwiej o diagnozę będzie
    Takie falowanie to może być objaw padniętego elektrozaworu na ssącym, mi padł swego czasu, ale mi drgała wskazówka, ale miałem tak tez przy pierwszym odpaleni na zimnym, masz jakieś błędy? (kody błędów) napisz jaki masz tą temp oleju w czasie jazdy? dochodzi do 110 i wyżej?