Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 28

Temat: Brak mocy do 3000 na luzie, kosmiczne korekty, jazda niemożliwa

Użytkownik Świeżak Avatar Budzy
    Auto
    Sprzedany

Domyślnie Brak mocy do 3000 na luzie, kosmiczne korekty, jazda niemożliwa

Witam wszystkich forumowiczów z kolejną comiesięczną usterką, tym razem biedniejszy o 550 zł które z pięknym uśmiechem przyjął ode mnie pan laweciarz.

Sytuacja jest następująca:
    Jechałem sobie spokojnie A1 w odwiedziny do rodziców, stabilne 140 na zegarze i nagle check - sytuacja nie nowa, znowu błąd DPF, zawsze wystarczyło zjechać na MOP, błąd skasować (zacząłem już profilaktycznie wozić interfejs ze sobą), depnąć trochę mocniej i silnik po wypaleniu filtra więcej nigdy nie marudził. Ale nie tym razem... Po rozkręceniu do 3 - 3.5k obrotów głośny klekot, telepanie i ... po chwili znowu zaczął chodzić normalnie. Niestety po wrzuceniu biegu silnik nie ma sił ruszyć samochodu i od tamtej pory z każdą próbą odpalenia coraz trudniej wchodzi na obroty mimo że nie ma obciążenia. No i bardzo ciężko odpala. Po doturlaniu się do ok 3000 turbo zaczyna pompować i silnik na gaz reaguje normalnie o ile nie spadnie znowu poniżej tej granicy i ponownie nie złapie muła. Nie dymi ale spaliny śmierdzą inaczej niż zwykle. W momencie awarii korekty na wtryskach 1, 2 i 3 wynosiły w okolicy -1.x natomiast wtrysk 4 korekta +5.0

No nic laweta i reszta dłuuugiej trasy do rodziców w kabinie Transita. Dzisiaj rano zrobiłem próbę przelewową - po napełnieniu strzykawek do ok 15 ml różnice wynosiły max 1 ml, z wtrysku nr 1 ropa jednak wyraźnie ciemniejsza i czymś zanieczyszczona. Silnik po trudnym odpaleniu i chwilowym kasłaniu normalnie wchodzi na ok 800 obrotów i trzyma je bez słyszalnych zakłóceń - nie chce jednak kręcić wyżej, mimo wciśniętego w dechę gazu do granicy 3000 rozkręca się dobre kilka - kilkanaście sekund. Rano korekty:

Wtrysk 1: -3,4
    Wtrysk 2: -0,4
    Wtrysk 3: -0,3
    Wtrysk 4: +4,1
    Powyższy pomiar niestety na zimnym silniku.

Teraz najciekawsze. Wartości zmierzone ciśnienia doładowania, paliwa, przepływki itp pokrywają się z wartościami oczekiwanymi. Komputer nie wywala żadnego błędu. Płyn chłodniczy czysty, poziom oleju niezmienny, rozrząd jak ustawiłem 13k temu tak się trzyma do teraz. Poza korektami nie widzę żadnych nieprawidłowości w MES i nie mam już zielonego pojęcia co może być przyczyną, więc burzę mózgów czas zacząć

Użytkownik Alfista
    Auto
    mam

Domyślnie

Lipne paliwo? Może jakiś syf z układu zassało? Ciśnienie wtrysku paliwa w normie?

Auto
    Sprzedany

Domyślnie

Tak, wszystkie ciśnienia ok w tym te na listwie wtryskowej. Tankowanie tylko i wyłącznie na stacjach BP, LOTOS i Orlen, z czego ostatnio wyłącznie Orlen.

Użytkownik Znawca Avatar Kali_33
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    GTV 2.0TS 1997

Domyślnie

skoro wywaliło Ci błąd zatkanego DPF to przyczyna raczej jest oczywista... możliwe że wtryski leją i stąd filtr zatyka się sadzą dużo szybciej, ale przyczyn może być więcej, np. przekłamania czujnika doładowania, przepływki itd. Ja bym zrobił wypalanie serwisowe i ją przegonił, może się odetka, tylko w tej sytuacji nie wiem czy to bezpieczne dla silnika skoro nie jest do końca sprawny

Moderator Quadrifoglio Verde Avatar magil
    Mieszka w
    LHR
    Auto
    Nuova Bravo, 159

Domyślnie

Zamień wtryski miejscami zapamiętując pozycję, bo może wtrysk padł. To byłoby najbardziej korzystne wyjście z sytuacji. Jak często DPF się wypala?
    159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10

Auto
    Sprzedany

Domyślnie

Zatkanie DPF według MES 78%, czyli jak najbardziej w normie. Błąd DPF czasami wywala z niewiadomych przyczyn ale jakieś 10-15 km potem rozpoczyna wypalanie i jedzie normalnie. W obecnym stanie silnika wypalanie serwisowe jest niewykonalne, ale nie sądzę aby było to przyczyną. Średni dystans za ostatnie 5 wypaleń 1019 km. Autem jeżdżę 90% trasa więc DPF ma u mnie wygodne życie Nie miałem już czasu dzisiaj zamienić wtrysków i niestety do następnego weekendu samochód postoi w garażu 300 km od mojej bieżącej lokalizacji...

Użytkownik Pasjonat Avatar jahu
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Giulia Veloce Q4, GT 1300 Junior (1.75)

Domyślnie

Na odległość śmierdzi awarią EGR. Może ręki bym sobie za to nie dał uciąć, ale na początek pełna zaślepka i patrzymy co się dzieje. Inna sprawa – jak wyglądają klapy wirowe? Jeśli jest stary kolektor i spadła listwa to też tak się to zachowuje (nieszczelne klapy sugeruje też problem z DPF).
    Ostatnio edytowane przez jahu ; 14-05-2016 o 20:43

Auto
    Sprzedany

Domyślnie

Kolektor jest niestety już poliftowy (plastik) i nie wiem czy poprzedni właściciel wywalił klapy... Przy najbliższej okazji rozbiorę wszystko albo zajrzę kamerką, bo będę miał taką możliwość. EGR według MES pracuje, ale jak jest w rzeczywistości nie wiem. No nic, są już jakieś tropy - dzięki bardzo za sugestie. Dam znać jak tylko dowiem się czegoś więcej

Użytkownik Pasjonat Avatar jahu
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Giulia Veloce Q4, GT 1300 Junior (1.75)

Domyślnie

Skoro plastikowy to odpada problem nieszczelnych klap i tego, że spadła listwa prowadząca klapy. EGR sprawdzisz w 30 minut jeśli masz narzędzia i masz z czego dorobić szybko zaślepkę (nawet prowizoryczną, choć blacha z puszki po piwie jest za cienka, musi być coś grubszego).

Użytkownik Fachowiec Avatar Tomek_KRK
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    AR 159

Domyślnie

Cytat Napisał jahu Zobacz post
    Skoro plastikowy to odpada problem nieszczelnych klap i tego, że spadła listwa prowadząca klapy. EGR sprawdzisz w 30 minut jeśli masz narzędzia i masz z czego dorobić szybko zaślepkę (nawet prowizoryczną, choć blacha z puszki po piwie jest za cienka, musi być coś grubszego).
    Jak ma przy plastikowym kolektorze korektę +4 na czwartym garnku, to tam zapewne pofrunęła sobie klapa z owego kolektora i zrobiła lekki misz masz. Kompresja - pomiar.
    WWW.AUTKA.PL - kompleksowa obsługa samochodów