Temat: Alfa Giulia- 2015

Użytkownik Znawca Avatar Krzysztof
    Mieszka w
    Jaworzno
    Auto
    Alfa Romeo Giulia Veloce 2.0 AT8 Q4

Domyślnie

Cytat Napisał AirAjti Zobacz post
    Anderson, chyba nie ogarniasz, że auta się nie kupuje w tych czasach za gotówkę (bądź jednym przelewem), tylko płaci się w ratach leasingowych (albo kredytowych). Trochę to inaczej wtedy wygląda... Zrób sobie symulacje z podstawowych kalkulatorów.
    Oczywiście suma sumarum wyjdzie więcej, ale rozłożone na raty nie wygląda strasznie.
    ... a żyje się raz!
    Weź hipoteczny, tak na 35 lat, wyjdzie rata, jak za Pandę. A co, żyje się raz
    Alfa Romeo Giulia Veloce 2.0 AT8 Q4 (2018-...)
    AR 159 1.9 JTDM Q-Tronic Distinctive (2008-...)
    AR 147 2.0 TS Selespeed Distinctive (2001-2008)

Użytkownik Świeżak Avatar arteg83
    Mieszka w
    Lubaczów
    Auto
    156 SW 2.4 175KM - była, 156 SW 1.9 158 KM - była, S-Max 2.0 140KM - jest

Domyślnie

Cytat Napisał Pitero Zobacz post
    Napisał Anderson
    tak czytam wpisy z ostatnich dwóch dni....wielu kolegów podnieca się tutaj strasznie wysokimi cenami i udowadnia, że takie ceny własnie są słuszne...
    ja pierwszy raz widzę klientów, którzy się cieszą, że za towar muszą zapłacić worek kasy...
    no owszem, od pewnego poziomu zarobków i fortuny takie rzeczy mają znaczenie ale alfa romeo ma chyba nie zadowalać garaże szejków i róznych Kulczyków ale chce sprzedawać rocznie pół miliona pojazdów.

No ale ok, cieszmy się, że będzie drogo. Ja se nawet szampana odpalę. Takiego drogiego. Z Francji.
    Cześć KRS.
    Hahahah dobre
    Vectra B 93' 1.6 75 KM - była
    Honda Accord 99' 1.8 136 KM - była

156 SW 05' 2.4 175 KM - R.I.P

156 SW 05' 1.9 158 KM - była
    Ford S-Max 07' 2.0 140KM - jest

Zawsze są dwa uda. Uda się albo nie uda...

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Radom
    Auto
    Byłą 156 TS, GT 1.9 z wiruskiem :),jest 166 3.0 FL

Domyślnie

Jak widać w Polsce niemiecka trójca ma się dobrze.Jesli inny samochód nie kosztuje dwa razy mniej niż Audi, czy BMW to oznacza że jest za drogi

Użytkownik Znawca Avatar rybakmj
    Mieszka w
    Grajewo,podlasie
    Auto
    Kia Sportage 1.6 PB 177km

Domyślnie

Tak patrzac jeszcze na ceny nowej alfy i biorac utrate wartosci powiedzmy 50% po 3 latach ,to nasze forum zostanie na kilka lat zamrozone ,bo nie przewiduje,by nawet po 4 latach pojawil sie wysyp giulii na forum,ale moge sie mylic.
    Po 4 latach zas 156 beda chodzily za bezcen,159 niewiele wiecej tak samo giulietty. Trudno bedzie przecietnemu forumowiczowi od tak dolozyc 60- 80 tys do ceny swojej alfy staruszki. Wnioski nie rysuja sie kolorowo. Wraz z nastaniem nowego modelu,spolecznosc marki rowniez ulegnie duzemu przetasowaniu.
    Ostatnio edytowane przez rybakmj ; 24-05-2016 o 18:49

Użytkownik Rowerzysta Avatar Wichura87
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR, OPC

Domyślnie

Cytat Napisał Dareek Zobacz post
    Idziesz do Audi- masz w klasie A4 sedan cabrio kombi, A5, Modele usportowione S4 S5 i paleta RS- co oferuje Giulia? Jedno nadwozie - to nie ten wiek- bida i tyle.
    Człowieku, czy Ty ogarniasz, że to PIERWSZY MODEL z nowego otwarcia? Audi wszystkie modele wypuściło na raz?
    Ostatnio edytowane przez Belfer ; 25-05-2016 o 20:31 Powód: Off Topic

Użytkownik Fachowiec Avatar AirAjti
    Mieszka w
    Lubin
    Auto
    Była 159 Berlina 2.4JTDm '06... aktualnie Tipo 1.4T-Jet z fabrycznym nadtlenkiem gazu

Domyślnie

Cytat Napisał Krzysztof Zobacz post
    Weź hipoteczny, tak na 35 lat, wyjdzie rata, jak za Pandę. A co, żyje się raz
    I za 35 lat sprzedać Giulię jako stan kolekjonerski

Cytat Napisał Andrzejsr Zobacz post
    No to pułapka, bo "się wydaje" że to mniej, ale jest "do wydania" łacznie więcej.
    A kto napisał, że mniej?
    Powyższy post został napisany przeze mnie i każde słowo dokładnie przemyślałem- jeśli czujesz się obrażony to znaczy, że albo nie rozumiesz co napisałem, albo osiągnąłem swój cel

"We have to love Alfa, it's the law!" - Richard "Hamster" Hammond

Użytkownik Rowerzysta Avatar mks
    Mieszka w
    Koszalin
    Auto
    Giulia Veloce '24

Domyślnie

Parę dni temu zadałem pytanie, ale nikt z narzekających na cenę Giulii na nie nie odpowiedział

ILE MIAŁA BY KOSZTOWAĆ GIULIA, ŻEBYŚCIE NIE NARZEKALI, ŻE JEST DROGA ?

a co do Bravo - jeździłem i uważam, że w kwestii prowadzenia, jakości wnętrza, stylistyki jest lata świetlne za Giuliettą. Mimo, że mi się bravo podobało zanim wyszła Giulietta i kiedyś prawie kupiłem

a co do stosowania części czy produkowania modeli pokrewnych konstrukcyjnie to jakoś nikt nie marudzi, że Cayenne to Touareg z innym znaczkiem i ludzie jakoś płacą dużo większą cenę za znaczek. Ciekawe jak się będzie sprzedawała Mazda MX-5 ze znaczkiem Fiata, bo moim zdaniem wersja Fiata jest dużo fajniejsza

Użytkownik Pasjonat
    Mieszka w
    RZ
    Auto
    Stelvio 2018 Sport TI

Domyślnie

Co do ceny Giulii uważam że jest db skalkulowana podobnie jak pakiety ale jeden warunek - Alfa MUSI zrobić OGROMNY skok jakościowy bo inaczej będzie po wielkim wooow kolejne rozczarowanie.
    Ostatnio edytowane przez Belfer ; 25-05-2016 o 20:30 Powód: Off Topic

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Belfer
    Mieszka w
    Gorlice
    Auto
    Chwilowo: 156 GTA Q2, 159 TBI, Lancia Phedra FL, 147 2.0 3D, RAV4 04' i GT JTD

Domyślnie

W czasie gdy Wy się "strzelacie na szable drewniane" następują małe zmiany w FCA...
    Harald Wester będzie zastąpiony przez Reid'a Bigland'a
    Swoją drogą ciekawy z niego człek. Jak nie można było uzyskać żadnych informacji z FAP na temat 4C lub Giulii to najwięcej nowinek dostawałem między innymi z jego biura...
    Jak widać wysoka pozycja nie przeszkadzała w kontaktach z maluczkimi

Siergiej tłumaczy tę zmianę w dość lakoniczny sposób. Czyli, że niby nastąpiła w związku ze zmianą podejścia (na poważniejsze?) do marki AR i Maserati.
    Ostatnio edytowane przez Belfer ; 24-05-2016 o 22:54

Użytkownik Alfa i Omega Avatar Niski
    Mieszka w
    Rzeszów
    Auto
    Alfa Romeo 156 SW 3.2 GTA Q2

Domyślnie

Cytat Napisał Andrzejsr Zobacz post
    No to pułapka, bo "się wydaje" że to mniej, ale jest "do wydania" łacznie więcej. I zarobić - trzeba na to prawdziwe więcej , a nie wydające się mniej więc - tu godzinkę dłużej popracować, tam w sob/niedz, dyżurek jeden, drufi itd itp - więc mieć po troszku mniej czasu swojego czyli mniej "raz żyć" . Sprzedać o to "więcej wydać" trzeba więcej swojego czasu. Czy warto hmm .
    Czy raty takie, czy śmakie - żeby to czy inny zakup był przyjemny, to po prostu nie może wpływać w jakikolwiek sposób na dotychczasowe życie. A bo to tylko kilka stówek wyższa rata miesięczna. Ale jeśli to zmusza do większego wysiłku, większego nakładu pracy czy oszczędnosci na innych polach - to coś na co nie bardzo nas stać. Lub pasja, czy opętanie Ale trudno o pasji mówić w przypadku wozu komercyjnego, jeszcze nie mogącego w zaden emocjonalny sposób przemawiać.
    Tak że ostrożnie z tym że nie wyfgląda strasznie bo tylko kilka stówek więcej czy tak samo ale " roczek" więcej.
    Andrzej kiedyś siedziałem to i liczyłem. Wyszło mi tak:

1. Kupujesz (nie ważne jaka forma finansowania) masz więcej kosztów stałych, czyli więcej pracujesz.
    2. Kredyt kontra leasing.
    Tu nie ma co dyskutować, masz firmę tylko leasing w szczególności przy takich cena aut.
    Kredyt można rozważać do 20tyś euro za auto a i tak to głupota.
    Leasing idzie w całości w koszty prowadzenia działalności, więc ratę teoretycznie możesz mieć kosmiczną.

3. Leasing daje koszt bezpośredni do firmy czyli płacisz mniej podatku i tu jest najważniejsza rzecz, a propos leasingu!

4. U mnie zakup Mazdy w leasing ze stałym kosztem uzyskania przychodu jako rata to na koniec 89% ceny fakturowej auta (płacę mniejszy podatek)

5. Leasing tylko z GAP fakturowym przez cały okres leasingowania auta. GAP jest wypłacany do 100tyś złotych max. więc żeby nie stracić w razie "W" cena auta nie może przekroczyć 200-220tys za nowe. Jeżeli droższe to zaczyna się tracić przy szkodzie całkowitej w 3 roku. (wartość auta 3letniego +100tyś) do ceny fakturowej.

6. Jeżeli brać Julkę to tylko w leasing na firmę.

7. Leasing z GAP fakturowym - prywatnie czy w kredyt nigdy tak nie ubezpieczysz samochodu.

Takie są moje przemyślenia.