Ale zadbać nie zaszkodzi o nią. Część eksploatacyjna, ale nie kosztuje tyle co klocki hamulcowe. Warto się dowiedzieć jak sensownie użytkować samochód.
Ale zadbać nie zaszkodzi o nią. Część eksploatacyjna, ale nie kosztuje tyle co klocki hamulcowe. Warto się dowiedzieć jak sensownie użytkować samochód.
Włoski geniusz, włoska technologia, włoska pasja.
I cała przyjemność z jazdy w pi..du. Bo trzeba pamiętać kiedy jaki bieg wrzucić.................... .
Nie przesadzajcie też, że zmiana biegów przy zakładanej prędkości obrotowej jest taka trudna i wymagająca wzmożonej atencji. Przecież to się robi odruchowo nie myśląc o tym. Nikt tu oczywiście nie mówi o pilnowaniu, żeby wskazówka nie dygła poniżej, albo powyżej zakładanej wartości.
Kwestia nawyków i "czucia" samochodu.
159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10
Najwyraźniej założyciel tematu ma kłopoty z czuciem własnego auta. Poza tym temat lekko śmieszny.
Wysłane z mojego GT-I9300 przy użyciu Tapatalka
Rozmowa na temat obrotów silnika - spalaniem i dwumasie na forum motoryzacyjnym jest dla ciebie lekko śmieszny ?
Ok, może i dla ciebie jest śmieszny bo pewnie całe życie jeździsz tylko klekotami i masz swoje klekotowe nawyki. A czy nie sądzisz że takie rozmowy mogą być pomocne dla osób które dopiero nabyły silniki z dizlem i chciałby się co nie co dowiedzieć na temat kultury ich pracy, oraz poczytać jakie zdanie mają inni użytkownicy z dłuższym stażem ?
Myślę że dobrze czuję samochód mimo że jtdm mam od niedawna jako 1 dizla w sowim życiu. Ale gdy moja żona jeździłą benzyniakami - nie obchodziło mnie to czy przy 70km/h wrzuci sobie 5 bieg... Czy będzie jechać do 120km/h na 4 biegu... Ale teraz gdy mi próbuje wrzucić przy 60km/h 5tkę - uczulam ją... "Kochanie przeciągnij troszkę ten bieg, to nie benzynka".. Ona nie czuje że jest coś nie tak - dwumasa DOSKONALE maskuje zadyszkę silnika.
Więc chyba jednak warto by takie wątki powstawały by można było podzielić się swoimi poglądami.
Piszecie też że bez sensu jest zwracać uwagę na koło dwumasowe bo prędzej czy później hu je strzeli. Liczy się fun i przyjemność. SORRY ale mam idealny przykład mojego dobrego przyjaciela który to w VW wymienił dwumase zeszłej wiosny. Autem głównie jeździ jego żona.. Tak jak piszecie obaj nie zwracają uwagi jak jeżdżą i co ? Nie przejechali 50 tyś i dwumasa wali jak kowal. Wystarczył niecały rok. On jak jedzie butuje, ona pyrka...
ALE SPOKO - OBAJ MAJĄ PRZYJEMNOŚĆ Z JAZDY. Tak jak piszecie ;]
Sorki ale gdyby było mnie stać by se tak co niecały rok wymieniać dwumasę - to na pewno moja Alfa nie miała by 10 lat i silnika dizla . Więc lepiej się -dowiedzieć, -pojeździć by weszło w nawyk, -i również czerpać przyjemność z jazdy.
A więc kowal78 sądząc po twoim złotym krzyżu, najwyraźniej masz dużo kasy więc temat może być dla ciebie lekko śmieszny.
Ostatnio edytowane przez takpoprostu ; 25-05-2016 o 10:10
Alfa Romeo
145 2.0 TS --> 156 2.0 TS --> 156 lift 2.0 JTS --> 159 1.9 JTDM
Też uważam, że temat jest śmieszny. Fan motoryzacji powinien być jak dziecko...żądne i chłonne wiedzy, ale czerpiące z własnych doświadczeń. Nie fora, internet ale praktyka - jazda i testowanie wariantów.
Jeśli masz narzędzie (chwilowe spalanie) i nie potrafisz z niego korzystać. No cóż.
Jadę wolno, auto nie przyspiesza - bieg za niski
Jadę szybko auto wyje, a mam jeszcze biegi - bieg za niski etc.
Ludzie więcej samodzielności.
Gdy Alfa stoi w serwisie gdzie jest Romeo? Szuka części...
Dokładnie, skoro dobrze mi się jedzie na 6 tym biegu 100km/h bo mam niskie obroty i ciszę to nie bede jechał 140km/h albo piłował na 4 czy 5 tylko po to, aby hipotetycznie dwumas padł chwilę później. Jak potrzebuję, przyspieszyć to redukuję w ułamku sekundy i przyspieszam a nie sie zastanawiam, czu to dobre, czy nie dobre, dla dwumasu, czy silnika. Czuć kiedy auto się zbiera a kiedy się męczy. Zresztą auto jest dla mnie a nie ja dla niego. Jak sie zepsuje to naprawie, jak mnie nie bedzie stac to zezłomuje. A już planowanie jednej trasy za przyczepką to paranoja...
Wysłane z mojego G620S-L01 przy użyciu Tapatalka
No forum chyba jest po to by sobie podyskutować...
Czyli Waszym zdaniem tony artykułów w sieci na temat dbania od np. dwumas, pisanych przez różne redakcje - jest zwyczajnie śmieszne i bez sensu ?
A po 2 jak bym chciał by auto było dla mnie a nie ja dla niego jeździłbym golfem 2. Wtedy auto było by dla mnie - tam nic nie trzeba robić.
W tym przypadku jest zasada jak dbasz tak masz - jeżeli dbam o auto - to wtedy jest dla mnie.
Ostatnio edytowane przez takpoprostu ; 25-05-2016 o 11:10
Alfa Romeo
145 2.0 TS --> 156 2.0 TS --> 156 lift 2.0 JTS --> 159 1.9 JTDM