Temat: Alfa Giulia- 2015

Użytkownik Świeżak
    Auto
    Fiat Croma 1.9 JTDm 16V Alfa Romeo 147 1.9 JTD

Domyślnie

W 2000 Alfa 156 2.0 ta że selspeedem kosztowała 100k PLN, w 2002 za 156 1.8 ts kombi znajomy zapłacił ponad 120k PLN. A w 2005 156 Q4 kosztowała prawie 180k PLN. Za tę pieniądze można było mieć Mercedesa E klasę 270 cdi. Alfa zawsze była drogą.

Wysłane z mojego SM-J100H przy użyciu Tapatalka

jersey
    Gość

Domyślnie

Kolega słusznie zauważył że niektórzy chcieli by Giulię w cenie kompaktu, ogarnijcie się trochę
    100 tysięcy to nie kompakt, tylko cena podstawowego Citroena C5. Więc dlaczego mam się ogarniać uważając, że to byłaby też właściwa cena za podstawową Alfę? Bo to Alfa? Ogarnijcie się trochę bo to za samochód się płaci, a nie za znaczek na atrapie chłodnicy.

Użytkownik Świeżak
    Auto
    Fiat Croma 1.9 JTDm 16V Alfa Romeo 147 1.9 JTD

Domyślnie

Możesz kupić Dacie, Tatę, Ssasonga czy inne wynalazki. Kosztują mniej. A czemu ich nie kupisz?

Wysłane z mojego SM-J100H przy użyciu Tapatalka

Użytkownik Maniak resoraków Avatar mklimko
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Volvo XC60; była Alfa 159 SW

Domyślnie

Tak jak bardzo Alfę lubię to nie uważam żeby obecnie była ona tzw. premium. Co to w ogóle znaczy? Wszyscy się tym podniecają a jest to jedynie sztucznie narzucony termin żeby uzasadnić sprzedawanie czegoś drożej. Nowa Gulia z zewnątrz nie jest dla mnie "premium". Jest co najwyżej poprawna. Wnętrze podoba mi się bardzo. Jak jeździ nie wiem. Na żywo też jeszcze nie widziałem ale biorąc pod uwagę, że na razie aspiruje do 'premium" to powinna kosztować mniej niż jej rywale w tym segmencie oferując taką samą albo większą jakość. Nie oszukujmy się, FCA chce tym samochodem z powrotem wrócić do gry z Alfą a to oznacza wojnę o klienta i ilość sprzedanych samochodów. Żeby zaistnieć w świadomości przeciętnego klienta a nie w świadomości fanów marki trzeba temu klientowi "zrobić dobrze". Może nie jest to dobre porównanie ale popatrzcie na KIA (oczywiście w odniesieniu do segmentu itd.). Początkowo badziew za grosze. Później, po zaledwie kilku latach, bardzo dobry produkt za dobrą cenę. Obecnie mają dalej bardzo dobry produkt ale ceną już nie konkurują a ludzie i tak kupują. I zrobili to niemalże od zera na przestrzeni coś koło 10 lat! Moim zdaniem firma z takimi tradycjami jak AR może to zrobić już jednym lub dwoma nowymi modelami na przestrzeni 4-5 lat. I nieważne czy dotyczy do Polski, Niemiec czy Francji. Pamiętajcie, że nawet w tych krajach ludzie kupują Dacie bo im się ona podoba/opłaca itp. Pzdr.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar kasztelan
    Mieszka w
    stolicy
    Auto
    logiczne że alfa

Domyślnie

Cytat Napisał jersey Zobacz post
    100 tysięcy to nie kompakt, tylko cena podstawowego Citroena C5. Więc dlaczego mam się ogarniać uważając, że to byłaby też właściwa cena za podstawową Alfę? Bo to Alfa? Ogarnijcie się trochę bo to za samochód się płaci, a nie za znaczek na atrapie chłodnicy.
    Czemu więc zatem nie kupisz C5? I nie uważam żeby to była chęć zapłacenia więcej za coś co nie jest tyle warte jak piszesz Ty czy inny kolega. Jeśli targetem jest BMW itp. to nie będą sprzedawali auta w cenie jakiegoś tam Citroena, choć akurat C5 mi się bardzo podoba. Zrozum że cena bierze się choćby stąd że C5 waży >1600kg a Giulia <1500kg, jakby ją zrobili z gównolitu to by kosztowała tyle co C5 ale wtedy byś zapewne płakał że ma tylko 1 gwiazdkę NCAP.
    Ale o czym my rozmawiamy skoro piszesz o wyborze między Abarthem 500 a Alfą Giulią... 2 zupełnie inne auta, 2 kosmicznie odległe segmenty...
    Rzuć okiem na tą cenę i powiedz czy ona jest wg Ciebie OK w stosunku do tego co sobą prezentuje auto:
    http://stock.abarth.pl/31836/abarth-...-jet-16v-160km
    Dla mnie to totalny przerost formy nad treścią i trzeba być idiotą żeby zapłacić tyle za to gówno (przepraszam jeśli ktoś ma i go obraziłem )

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    śląsk
    Auto
    Stelvio '18 280KM

Domyślnie

Przecież Gulia jest tańsza niż BMW to o co chodzi, bo nie wiem ???
    Nikt rozsądny nie będzie jej porównywać z Mondeo a raczej właśnie z "bejcą".

Send from IOS with Tapatalk
    Była 145 boxer, 159 selespeed, 147 JTD rosso skóra i 159 SW 1.9 QTRONIC '08, Mazda2, Stelvio 280KM '18 Snow White

Użytkownik Maniak resoraków Avatar mklimko
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Volvo XC60; była Alfa 159 SW

Domyślnie

Tylko jeśli coś jest twoim celem np. BMW to nie możesz z tym czymś konkurować taką samą ceną w sytuacji kiedy twoją jedyną wartością jest legenda. Musisz zachęcić ludzi do kupowania twojego produktu a jeśli coś jeździ tak jak BMW, wygląda dla przeciętnego kierowcy tak samo dobrze albo trochę lepiej, jest tak samo wykończone i prezentuję tą samą jakość ale ma kiepską opinię to gdzie ci ludzie wydadzą pieniądze...w salonie BMW. Dopiero odpowiednia atrakcyjna cena, w moim odczuciu, spowoduje, że ludzie zaczną się zastanawiać czy by może Alfy nie spróbować. Większość potencjalnych kupujących nie jest miłośnikiem marki AR tylko poszukują nowego samochodu. My jako forumowicze nie jesteśmy zwykłymi kupującymi i nie możemy, moim zdaniem, patrzeć przez nasz pryzmat. Osobiście i tak czekam na SW jeśli w ogóle mam myśleć o Gulii.

jersey
    Gość

Domyślnie

Tata jest niebezpieczna. Dacię i Ssang Yonga mógłbym kupić. Ale mogę kupić jeszcze taniej używkę (co zresztą czynię) więc o co chodzi?

Zbieram na samochód którego pewnie nie kupię bo już mi szkoda 150 tysięcy (tyle ma wynosić cena Abartha 500X), a co dopiero jak przyjdzie do wydania. Kupię pewnie coś za połowę tej sumy, albo może nawet nie i zostanę przy używkach.

Zrozum, że nie dla każdego samochód to znaczek na masce, źródło rozrywki etc. Nie każdy jest miłośnikiem motoryzacji.

Dla sporej części ludzi (śmiem twierdzić, że większości) to środek transportu i wydatek taki sam jak kupno pralki czy lodówki. Kupujesz pralkę czy lodówkę kierując się jej marką i usprawiedliwiając tym kosmiczną cenę czy szukasz takich które będą miały rozsądny stosunek ceny do możliwości i będą spełniały twoje oczekiwania?

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar kasztelan
    Mieszka w
    stolicy
    Auto
    logiczne że alfa

Domyślnie

Cytat Napisał variatore Zobacz post
    Przecież Gulia jest tańsza niż BMW to o co chodzi, bo nie wiem ???
    O to że nie jest pół-darmo

Kolega słusznie zauważył, cena Giulii brutto to cena BMW ale netto, 23% taniej to jednak jak widać wciąż za mało. Tym bardziej że:
    - nie wiemy jak wygląda na żywo
    - nie wiemy jak jeździ
    - nie wiemy jak jest wykonana
    Wszystko opiera się na "co by było gdyby...". Na szczęście producenci nie muszą się liczyć z takimi forami bo by powstawały tylko takie cuda jak Multipla czy Toyota FJ Cruiser bo temu się podobają okrągłe lampy, tamten chce 6 miejsc siedzący a jeszcze inny nie chce wydać więcej niż 40 tysi na auto które ma skórę, xenon, 22 calowe felgi, audio Bang&Olufsen, 800KM pod maską w 12-cylindrowym TeDeIku które ma spalać katalogowe 3l/100km w jeździe miejskiej i nie tyle ma nie emitować co pochłaniać(!) CO2...

- - - Updated - - -

Cytat Napisał jersey Zobacz post
    Zrozum, że nie dla każdego samochód to znaczek na masce, źródło rozrywki etc. Nie każdy jest miłośnikiem motoryzacji.

Dla sporej części ludzi (śmiem twierdzić, że większości) to środek transportu i wydatek taki sam jak kupno pralki czy lodówki. Kupujesz pralkę czy lodówkę kierując się jej marką i usprawiedliwiając tym kosmiczną cenę czy szukasz takich które będą miały rozsądny stosunek ceny do możliwości i będą spełniały twoje oczekiwania?
    Ale ja Cię świetnie rozumiem, mam 22 letnią Alfę która od 1,5 roku nie jeździ, poruszam się firmowym Partnerem choć mógłbym sobie kupić fajne auto prywatnie rezygnując z korzystania z firmówki, pytanie tylko "po co?". Jeśli coś jest warte większej kasy za swoje faktyczne walory a nie za znaczek to i tak to kupię, wszystko rozbija się o to że negujesz cenę auta na podstawie jedynie fotek.
    A jeśli ten Abarth ma kosztować 150 tysięcy to ufff.... nie będę się wypowiadał bo za taką kasę lepiej kupić 2-3 letniego hothatcha który pod każdym względem będzie lepszy, ALE wracamy znowu do sedna sprawy - po co mi używany, może ja chcę nowy? I tak tą dyskusję można ciągnąć bezsensownie w nieskończoność.
    Giulia jak będzie dobra to się obroni, obecnie najsłabszym jej punktem będzie pewnie serwis jak koledzy wspominają.

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    śląsk
    Auto
    Stelvio '18 280KM

Domyślnie

No chyba jednak wiemy jak wygląda, jak jeździ a jak jest wykonana to zobaczymy w używkach
    Ja Gulię jak kupię to tylko używkę więc nie mam waszych problemów - nigdy nie kupowałem nowego auta bo mnie nie stać ( kredyt nie ma tu nic do gadania bo kupować auto na ileś rat, które i tak traci wartość to lekka głupota )

Send from IOS with Tapatalk
    Była 145 boxer, 159 selespeed, 147 JTD rosso skóra i 159 SW 1.9 QTRONIC '08, Mazda2, Stelvio 280KM '18 Snow White