Made in Italy, perfected in my garage. Giulietta Sprint Speciale
To sprawdź i podaj, skoro wiesz, że piszę głupoty. Roczna sprzedaż w Polsce nowych aut w tym segmencie ma się nijak do ilości tych aut ściąganych zza granicy jako używki. To samo dotyczy Alfy Romeo. Gdzieś do 2010 roku 159-ka była unikatem na naszych drogach, choć do produkcji weszła w 2005. To samo będzie z Giulią i zaklinanie rzeczywistości nic nie pomoże. To nie będzie auto na kieszeń polskiego kierowcy przynajmniej przez 5 lat.
Alfa Romeo Giulia Veloce 2.0 AT8 Q4 (2018-...)
AR 159 1.9 JTDM Q-Tronic Distinctive (2008-...)
AR 147 2.0 TS Selespeed Distinctive (2001-2008)
Ze 159 mam podobne obserwacje a jak kupiłem Mito półtora roku po premierze to ludzie oglądali to auto jak UFO. Gulii na drogach będzie jak na lekarstwo przez pierwsze 3-4 lata
Made in Italy, perfected in my garage. Giulietta Sprint Speciale
Dużo będzie zależało od oferty leasingowej. W Polsce 2/3 aut kupują firmy. Prywatne zakupy zazwyczaj nie są w takim przedziale cenowym.
Wysłane z mojego SM-J100H przy użyciu Tapatalka
Wcześniej podpierałeś się statystykami, teraz swoim doświadczeniem życiowym, a ja odniosłem się jedynie do wypowiedzi rybakmj, który szacował sprzedaż Giulii w Polsce na podstawie ilości popularnych samochodów marek premium jeżdżących w naszym kraju, co uznałem za bezsens i napisałem dlaczego. Jak będzie, czas pokaże.
Alfa Romeo Giulia Veloce 2.0 AT8 Q4 (2018-...)
AR 159 1.9 JTDM Q-Tronic Distinctive (2008-...)
AR 147 2.0 TS Selespeed Distinctive (2001-2008)
zaskoczyłbyś się - BMW sprzedało w PL 8tys nowych aut w 2015 roku, Mazda też podobnie.
Twoje wyliczenia sugerują, że 80tys Mazd czy BMW zostało sprowadzonych. A tymczasem w 2015r. sprowadzono 50tys szt. BMW a Mazda jest poza 10 (czyli wychodzi mniej niż 29tys szt. Przy czym patrząc po statystykach rocznikowo to większość tych aut pochodzi sprzed 2010 roku - czyli wniosek można wysnuć taki, że większość nowych, obecnie produkowanych modeli BMW czy Mazdy pochodzi z Polskich salonów.
- - - Updated - - -
Z tym, że problemem nie jest cena Giulii - tylko problemem są salony, ich podejście do klienta, marketing, wizerunek marki itd. Mam wrażenie, że Alfa Romeo jest traktowane w Polsce przez FCA jak na przyczepkę do salonów Fiata. Może wraz z pojawieniem Giulii coś się zmieni.
W 2015 roku sprzedano ok 5000 szt nowych samochodów segmentu D premium z czego 60% to BMW 3 i Merc C. Tylko ok. 5% to klienci indywidualni.
Torcik jest spory, więc niech marketingowcy FCA myślą jak wzbudzić w społeczeństwie potrzebę posiadania Gulii.
Dokladnie tak,indywidualni klienci to promil . Potrzeba dobrego ,elastycznego leasingu ,podobnego do bmw i audi. Fiat pod tym wzgledem kuleje,choc ma ciekawe propozycje serwisowe dla dostawczakow. Miejmy nadzieje,ze alfa nadrobi braki w ofertach dla firm,bo tylko tak moze walczyc z konkurencja.