Cytat Napisał mychowicz Zobacz post
Szacun za "zatrudnienie" diagnosty - mógłbyś napisać procedurę jak się zamawia takiego Pana? To Polak jedzie do Niemiec czy od nich ktoś?
PS.: Widzę, że chyba się zdecydowałeś bo ogłoszenie zniknęło z portali Też szukam więc zaglądam często...
W zasadzie to jedyna opcja bo kupowanie samemu jeśli ktoś nie ma kumpla z doświadczeniem motoryzacyjnym, który zdecyduje się nam towarzyszyć w drodze do Niemiec. Człowiek, który sprawdził tę Alfę mieszka na stałe w Niemczech. Zapłaciłem za jego czas i paliwo (wysokość opłaty zależna od odległości od jego bazy). Kosztowało mnie to 50 euro. Gdybym sam się tam bujnął to nie wyszłoby taniej a dwa - nie mam takich możliwości diagnostycznych jak ktoś kto zajmuje się kupowaniem aut od lat.
Procedura jest prosta, wpiszujesz w google np "sprowadzanie aut niemcy, włochy" itd i myślę że znajdziesz oferty tego typu. Rozmawiasz z gościem mailowo/telefonicznie, wpłacasz mu kasę przez PayPal, jedzie, ogląda, mierzy lakier, podpina komputer, sprawdza ogólnie stan samochodu i wtedy decyzja, czy ma jechać jeszcze na pełną diagnostykę do ASO lub innego autoryzowanego serwisu czy decydujesz się na zakup, umawiasz się na miejscu, płacisz za auto, ten ktoś pomaga Ci załatwić blachy dojazdowe, płacisz mu prowizję i wracasz do Polski nowym autem. Potem jednak szereg opłat i zalatwiania, akcyzja, tłumaczenie dokumentów, rejestracja, przegląd.

Być może ktoś kupił tę Alfę. Wizualnie była piękna(!), taka kwintesencja Brery - czerwony lakier, brązowa skóra, duże felgi, prawie full opcja. Ale stan silnika i elektryki przeraził mnie na tyle że wycofałem się z zamiaru zakupu mimo że sprzedający obniżył cenę i to dość znacznie.

Kolega wiedzmak sprawdził dziś dla mnie czarną Brerę z Piekar Śląskich ale jej stan pozostawia do życzenia. Chodzi głównie o blachy (malowana maska), nieoryginalne lampy, brak logo na szybach i jakieś niepokojące objawy pracy silnika a cena solidna. Także też raczej się nią nie zainteresuję.

Serdecznie w tym miejscu chciałbym podziękować wiedzmaakowi za pomoc, zupełnie bezinteresowną! Probowałem choć zwrócić mu część kosztów ale odmówił. Szacunek i dozgonna wdzięczność

To jest nas dwóch bo też szukam dalej. Interesuje Cię tylko Qtronic czy bierzesz pod uwagę również manual? Jeśli to drugie to wybór masz dużo większy.