Temat: Alfa Giulia- 2015

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar radosuaf
    Mieszka w
    Poznan, Poland, Poland
    Auto
    Alfa Romeo Giulia Business 200 KM MY21

Domyślnie

Cytat Napisał Krzysztof Zobacz post
    Ty chyba masz Niemców za idiotów
    Nie spodziewam się kosmicznej sprzedaży w Niemczech - gdybym miał polskie samochody na poziomie VW dla biedniejszych, czy BMW albo Mercedes dla bogatszych, to bym kupował polskie.
    Alfa Romeo Giulia Business 200 KM 2021
    Peugeot 308 SW 1.2 130 KM 2019

Były: Renault Clio I 1.2, Peugeot 307 SW 1.6 110 KM, AR 147 1.6 TS 105 KM, Giulietta 1.4 MA 170 KM, Giulietta 1.4 MA 150 KM, Alfa Romeo 75 2.0 TS

Użytkownik Znawca Avatar rybakmj
    Mieszka w
    Grajewo,podlasie
    Auto
    Kia Sportage 1.6 PB 177km

Domyślnie

Cytat Napisał kasztelan Zobacz post
    To teraz rybak wytłumacz fenomen Maserati ktory ni w zab nie idzie w parze z Twoja interpretacja cennika Giulii. Ta sama sytuacja, ladne auta które psuly sie na potege, kazdy wzdychal ale nikt nie kupowal. Sprzedaż poszla o 100% choc cenowo Np QP GTS stoi sporo wyżej niz MB AMG czy Audi S7 (tfu!). Wytłumacz proszę dlaczego auto które oprócz designu i historii idzie jak cieple bułeczki z cenami wyższymi lub równymi konkurencji.
    Swoja droga jest jeden pozytywny aspekt potencjalnego braku zainteresowania wlasciciei BMW czy Audi, buractwo zostanie na swoim miejscu w swojej marce wiec dalej latwo bedzie wyczuć na drodze po kim czego sie spodziewać.

Po pierwsze maserati od zawsze kojarzyło sie z wielkim prestizem i niespotykaną egzotyką. Ta marka pomimo ,iz jest naturalnym konkurentem MB czy BMW, pozycjonowana jest oczko wyzej. Mercedes bmw czy audi sa autamiwysokich szczebli korporacyjnych,synonimami dorobkiewiczów jak równiez są to wielkie koncerny w których to samo logo ma furmanka za 100 tys jak i za niemal 1 mln. Maserati jest na drugim biegunie finansjery. Sa to auta ludzi z tytułu zamoznych,cieszacych sie powazaniem nie tylko teraz ale od poprzedniego pokolenia. Postawic BMW,audi czy mb obok maserati ,to jak porównac kogos kto nauczył sie byc elegenckim,a eleganckim juz sie urodził. Piszemy o innym stylu bycia,swiatopogladzie i to sie przenosi własnie na marke auta.
    MB moze kupic kazdy bogaty,maserati kupi ten,kto ma poczucie finezji,smaku,stylu i nieco błekitnej krwi w zyłach. To jak porównac kogos w drozszym,ale nadal nijakim,bezpłuciowym garniturze jakich jest wiele,do dzentelmena ubranego we frak ogladającego opere Carmen np.

Inna sprawa ,że rozmawiamy o aucie za 0.5 mln,a nie za 150 tys czy tych okolicach. To zupełnie inna klientela,totalnie inny profil odbiorcy. Fakt tez,ze maserati na rynku jest juz od dawien dawna i mozna by rzec ,że od urodzenia ma szlacheckie geny. Alfa owszem,ma sportowa dusze,jest " jakas" ale nigdy nie aspirowała do bycia premium.

Co do burakowatosci włascicieli bmw itp: moze nie skomentuje...
    Ostatnio edytowane przez rybakmj ; 08-06-2016 o 19:30

Użytkownik Fachowiec Avatar LukaSS
    Mieszka w
    Biała Podl./Warszawa
    Auto
    Alfa Romeo 147 JTD 16V 140KM; Yamaha XTZ 800 Super Tenere

Domyślnie

Cytat Napisał integrale Zobacz post
    Witam
    Byłem w innej Europie i widziałem sporo Miciaków i Guliet. I to nie we Włoszech właśnie. W komisach u Niemców za bardzo tych aut nie ma, szybciej zobaczysz jeżdżący egzemplarz.
    Nie wiem gdzie w tej Warszawie mieszkasz ale ja na co dzień widuję wspomniane auta, a nie jestem taryfiarzem.

Może też mniej czarnowidztwa, narzekania i więcej optymizmu

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar kasztelan
    Mieszka w
    stolicy
    Auto
    logiczne że alfa

Domyślnie

Cytat Napisał rybakmj Zobacz post
    MB moze kupic kazdy bogaty,maserati kupi tylko ten,kto ma poczucie finezji,smaku,stylu i nieco błekitnej krwi w zyłach
    Dokladnie to samo slowo w slowo mozna napisać przy Alfie w odniesieniu do jej segmentu.

Fakt tez,ze maserati na rynku jest juz od dawien dawna i mozna by rzec ,że od urodzenia ma szlacheckie geny. Alfa owszem,ma sportowa dusze,jest " jakas" ale nigdy nie aspirowała do bycia premium
    Dokladnie tak samo jak Alfa, zawsze miała sportowe geny, od urodzenia, a to ze aspiruje do klasy Premium to wyłącznie dlatego ze obecnie markę ktora mozna określić jako "sportową" reprezentują auta w pulapie cenowym >3oo ooo.

Co do burakowatosci włascicieli bmw itp: moze nie skomentuje...
    Nawet tego nie oczekuje, a ze dajmy na to 2/10 nie jest, no cóż, maja problem, to tak jak w demokracji.

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Grodzisk Wlkp.
    Auto
    Alfa Romeo Brera 3.2 JTS

Domyślnie

QV 0-100. ..

https://m.youtube.com/watch?v=7UKn0utOhtQ

Nie wiem czy było, ale zostawiam. Widzę, że Quadrifoglio też może mieć automat. Pewnie zależy od rynku. W każdym razie ma mega kopa!
    Ostatnio edytowane przez Radzina ; 08-06-2016 o 19:41

Użytkownik Znawca Avatar rybakmj
    Mieszka w
    Grajewo,podlasie
    Auto
    Kia Sportage 1.6 PB 177km

Domyślnie

Cytat Napisał kasztelan Zobacz post
    Dokladnie to samo slowo w slowo mozna napisać przy Alfie w odniesieniu do jej segmentu.

Dokladnie tak samo jak Alfa, zawsze miała sportowe geny, od urodzenia, a to ze aspiruje do klasy Premium to wyłącznie dlatego ze obecnie markę ktora mozna określić jako "sportową" reprezentują auta w pulapie cenowym >3oo ooo.

Nawet tego nie oczekuje, a ze dajmy na to 2/10 nie jest, no cóż, maja problem, to tak jak w demokracji.

Owszem masz racje,alfe i maserati wybierze ktos z klasa,sek w tym,że potencjalny klient z pułapu alfy ,to nie koniecznie osoba w zamysle prestizowa,a bardziej przedsiebiorcza, dla której cena gra duza role i która dokonuje wyboru mimo wszystko bardziej racjonalnymi pobudkami ( relacja ceny,wygladu,silnika,wyposazenia,kosztu leasingu,wykupu,rabatu i stopnia negocjacji). Kogos ,kto mysli o maserati,te zagadnienia nie dotycza. Taka osoba po prostu jest elegancka i by podkreslic swoją indywidualnosc ,bez zawahania,zapłaci duzo wiecej.
    Ostatnio edytowane przez rybakmj ; 08-06-2016 o 19:41

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar jaboleq
    Mieszka w
    Tychy
    Auto
    AR 156 SW 1.9 16V powered by @sdero

Domyślnie

Cytat Napisał Radzina Zobacz post
    QV 0-100. ..

https://m.youtube.com/watch?v=7UKn0utOhtQ

Nie wiem czy było, ale zostawiam. Widzę, że Quadrifoglio też może mieć automat. Pewnie zależy od rynku. W każdym razie ma mega kopa!
    160 w <9 sek ... :O
    ::::::: I am IN LOVE with trance! ::::::: Moja włoszka :::::::

Użytkownik Maniak resoraków Avatar bartas82
    Mieszka w
    Wlkp.
    Auto
    Giulia, Giulietta

Domyślnie

Giulia oferujac technologie premium z wyposazeniem dosyc zblizonym do premium,za cene 15-20% nizsza była by idealnym autem...
    Gdzieś czytałem, że marże na auta są obecnie bardzo niskie a zarabia się głównie na serwisie, usługach i całej otoczce. Możliwe, że nie da się zejść niżej bez straty, ale z drugiej strony, jeśli auto oferuje to co konkurencja lub nawet minimalnie więcej to dlaczego sprzedawać dużo taniej? Jak jest coś dobre to ludzie się przekonają sami do tego, a produkt sam się wybroni. Pójdzie w świat, że Giulia jest super i każdy będzie ja chciał mieć
    Rynek aut premium jest nudny, tak naprawdę od lat jest tylko C-klasa, A4 i 3er (ostatnio powoli Lexus i Infinity). W "zwykłym" segmencie D dzieje się o wiele więcej, jest różnorodność.
    Ludzie chętnie pójdą obejrzeć coś nowego, jakaś odmiana w końcu. A czy kupią to już inna kwestia
    Pozdro,
    Bartas

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar epsonix
    Auto
    Giulia'18, Tonale'23, Spider V6'99

Domyślnie

Cytat Napisał Krzysztof Zobacz post
    Nie musisz mi nic wysyłać. W skrzynce pocztowej mam nawet ofertę z salonu na moją 159 z wyszczególnieniem, co jest w standardzie, a co dodatkowo płatne, ale nie bardzo wypada mi ją tu wklejać. I nigdy nie twierdziłem, że Distinctive był skonfigurowany "na bogato", ale był skonfigurowany rozsądnie i miał przyzwoitą tapicerkę (alfatex). Nie wymagał dokładania głupot po 1 tys. za każda. Ksenony, skóra, szyberdach są zawsze w dodatkowych opcjach i tego się nie czepiam.

Ja porównuję do cennika z polskiego salonu z 2008 roku. To po FL w polskim cenniku pojawiła się nawigacja z telefonem GSM w wersji Distinctive, której wcale nie oczekiwałem , ale musiałem kupić, bo automat był tylko z wersją Distinctive. Na innych rynkach standard mógł być inny, bo to importer określał, co ma być w standardzie na dany rynek i to importer określał ceny tego standardu na swoim rynku. Jak wyglądał standard w kolejnych latach już nie śledziłem, ale mógł zmieniać się co roku. I jeszcze jedno: nie oczekuję Giulii w cenie 159-ki z 2008 roku, ale ok. 50 tys. różnicy według cennika dla tak samo skonfigurowanego auta uważam za przesadę. Liczę na to, że wszyscy Ci, którzy uważają, że cena jest OK, zagłosują swoim portfelem w polskich salonach
    A jednak wyślę, skoro podjąłeś dyskusję na mój pierwszy post w tej sprawie. Cennik 159 wg którego robiłem wyliczenie jest w załączniku, strona 2 wyszczególnia wyposażenie i tu Radio CD w każdym poziomie wyposażenia.
    Tak wiem, że pod sam koniec w Polsce dawali Navi do Distinctiva a potem do Sport Plus, ale z tego co widzę ani wcześniej ani w ogóle za granicą.
    Skany kiepskiej jakości, ale tylko takie mam z tego czasu.
    Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	Cennik 2008_1.jpg
Wyświetleń:	20
Rozmiar:	78.7 KB
ID:	203081Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	Cennik 2008_2.jpg
Wyświetleń:	18
Rozmiar:	117.3 KB
ID:	203082Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	Cennik 2008_3.jpg
Wyświetleń:	19
Rozmiar:	231.8 KB
ID:	203083Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	Cennik 2008_4.jpg
Wyświetleń:	22
Rozmiar:	210.7 KB
ID:	203084
    Inna sprawa to że sam bym się cieszył gdyby do lepszych poziomów wyposażenia dawali przydatne rzeczy typu Navi, PDC, elektrochromatyczne lusterka i parę innych - przy masowej produkcji znacznie spadł by im koszt za takie coś i fajnie mogliby konkurować wyposażeniem, nie podnosząc aż tak bardzo ceny auta, a przy okazji znaleźliby więcej chętnych na zakup. Myślę że każdy byłby zadowolony - oni bo sprzedaliby więcej i tak swoje zarobiliby choćby na serwisi, a my bo świtnie zapowiadający samochód byłby dostępny dla większej rzeszy. No ale cóż, taka polityka wielu marek - patrzyłem w zeszłym roku na BMW, Audi i oni też ciągle takie rzeczy oferują w kosmicznych dopłatach, więc fajnie skonfigurowane auto zaraz kosztowało ze 220tys.

Uważam, że tragedii cenowej nie ma, gadżety trzeba wyhaczać w pakietach, które na szczęście są dość sensowne przynajmniej dla mnie (a nie połowa rzeczy których bym nie wziął). Oczywiście tanio też nie jest, no ale to nie ma być konkurent dla Forda Mondeo, Skody Superb czy podobnych.

Auto mi się podoba, myślę i mam nadzieję, że za parę lat jak już moja TBI zacznie robić się leciwa, kupię sobie coś wg własnej konfiguracji - dopieszczone w detalach kolory, materiały i wyposażenie dokładnie taki jak mi się podobają/pasują.
    Ostatnio edytowane przez epsonix ; 08-06-2016 o 20:43

Użytkownik Znawca Avatar Krzysztof
    Mieszka w
    Jaworzno
    Auto
    Alfa Romeo Giulia Veloce 2.0 AT8 Q4

Domyślnie

Cytat Napisał epsonix Zobacz post
    A jednak wyślę, skoro podjąłeś dyskusję na mój pierwszy post w tej sprawie. Cennik 159 wg którego robiłem wyliczenie jest w załączniku, strona 2 wyszczególnia wyposażenie i tu Radio CD w każdym poziomie wyposażenia.
    Twój cennik pochodzi z maja 2008 roku, ja kupowałem moją 159 w sierpniu 2008 roku i większość opcji zaznaczonych w Twoim cenniku jako TC u mnie była już w standardzie. Dopłacałem tylko za czujniki parkowania i ksenony ze spryskiwaczami. W załączeniu wklejam kawałek oferty od dealera, który pokazuje tylko wyposażenie mojego auta.
    Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	Oferta 159.png
Wyświetleń:	41
Rozmiar:	62.4 KB
ID:	203117

Cytat Napisał epsonix Zobacz post
    Inna sprawa to że sam bym się cieszył gdyby do lepszych poziomów wyposażenia dawali przydatne rzeczy typu Navi, PDC, elektrochromatyczne lusterka i parę innych - przy masowej produkcji znacznie spadł by im koszt za takie coś i fajnie mogliby konkurować wyposażeniem, nie podnosząc aż tak bardzo ceny auta, a przy okazji znaleźliby więcej chętnych na zakup. Myślę że każdy byłby zadowolony - oni bo sprzedaliby więcej i tak swoje zarobiliby choćby na serwisi, a my bo świtnie zapowiadający samochód byłby dostępny dla większej rzeszy.
    I tu pełna zgoda. Od początku optuję za tym, że to byłaby najlepsza i najtańsza dla producenta forma marketingu dla zaistnienia nowego modelu w klasie premium, no ale ja nie pracuję w FCA
    Alfa Romeo Giulia Veloce 2.0 AT8 Q4 (2018-...)
    AR 159 1.9 JTDM Q-Tronic Distinctive (2008-...)
    AR 147 2.0 TS Selespeed Distinctive (2001-2008)