Temat: Alfa Giulia- 2015

Użytkownik Znawca Avatar Krzysztof
    Mieszka w
    Jaworzno
    Auto
    Alfa Romeo Giulia Veloce 2.0 AT8 Q4

Domyślnie

Cytat Napisał Andrzejsr Zobacz post
    Jak ktoś chce to kupi tak czy siak. Mając świadomość późniejszych strasznych przeżyć w Polmozbycie, trudno.
    Już chyba któryś raz piszesz o tym Polmozbycie. To Polmozbyt jeszcze w ogóle istnieje? Gdzie wy serwisujecie te swoje Alfy?
    Jeżdżę do tego samego ASO od ponad 8 lat. Na przegląd umawiam się przez telefon na dogodny dla obu stron termin. Szczegóły techniczne wizyty omawiam cały czas z tym samym kierownikiem. Zostawiam swoją Alfę i wracam do domu zastępczym. Fakt, że to zwykle jest Punto z manualem , ale 1 dzień mogę się przemęczyć. Przez pierwsze kilometry przypominam sobie, jak się czymś takim jeździ . Na drugi dzień zwracam zastępcze, odbieram swoją Alfę i po tym jednym dniu męczarni ponownie sobie uświadamiam, jakim zajebistym autem jeżdżę na co dzień. Dostaję fakturę na przelew, płacę w terminie i ponownie widzimy się za rok (lub wcześniej, jeśli jakieś klocki się skończą lub któraś świeca żarowa będzie wymagać wymiany). I tak od 8 lat. BTW. Kawy i białej skóry na kanapie nie oczekuję, bo nie zdążyłbym jej wypić .
    Alfa Romeo Giulia Veloce 2.0 AT8 Q4 (2018-...)
    AR 159 1.9 JTDM Q-Tronic Distinctive (2008-...)
    AR 147 2.0 TS Selespeed Distinctive (2001-2008)

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar epsonix
    Auto
    Giulia'18, Tonale'23, Spider V6'99

Domyślnie

Cytat Napisał Krzysztof Zobacz post
    Zobacz co jest na 8 pozycji w standardzie: System nawigacji satelitarnej z telefonem GSM.
    cos zle patrzysz, navi z ekranem to byla opcja min dla distinctive a potwierdzenie na nastepnej stronie masz ze to byla opcja do kazdej wersji za doplata 11500 przy .

natomiast ta z drugiej strony cennika to podejzewam taka banalna nawigacja co pokazuje tylko strzałki na wyswietlaczu pomiędzy zegarami

Użytkownik Alfista Avatar Andrzejsr
    Mieszka w
    Rzeszów
    Auto
    156sw 2.5V6, 166 3.2V6, 156 2.0TS 'cup'

Domyślnie

No niestety w salonach i serwisach Alfy jest jak jest i to już tu tysiąckroć padało (ja pamiętam wydruk z drukarki biurkowe jako - wzorzec koloru samochodu - wielkości 2x2cm a w tym samym czasie w BMW - kawałki spore wszystkich możliwych materiałów tapicerki, deski itd. czy lakieru na kształtkach) .
    To trzeba brać pod uwagę i mieć tego mocną świadomość kupując Alfę . I nie łudzić się że będzie jakoś drastycznie inaczej "bo wydałem 200tys ". Całkiem prawdopodobne, że polmozbytowość (u nas w kraju) przetrwa Giulię i wszystko. To twierdza nie do ruszenia, zasady przekazywane z majstra na ucznia, z mistrza na mistrza ja tam się nie łudzę że będzie inaczej drastycznie, że Giulia coś w tym temacie zmieni. Może powolna ewolucja, a i to nie wiem.
    W tym temacie to Alfa jako marka nie wygra już chyba nigdy z BMW. Ale w kwestii Giulia vs BMW 3 - konkretnie jednego auta ,bo raczej jedno sobie kupujemy i to nas tak naprawdę interesuje, a nie losy firmy, to ja nie znajduję powodów do zakupu BMW, a nie Giulii. Gdy będą benzyny oczywiście. I zakładając awaryjność nie większą niż powiedzmy159 (tu wielki znak zapytania, dlatego na ze 3 lata warto odłożyć taką decyzję jak nie śpieszno komuś strasznie) , lecz przy na pewno wyższych kosztach serwisu - wyższy poziom cen, brak zamienników, wiedzy niezależnych warsztatów, doświadczenia, nawiązań konstrukcyjnych do wcześniejszych modeli.

- - - Updated - - -

Cytat Napisał Krzysztof Zobacz post
    Już chyba któryś raz piszesz o tym Polmozbycie. ...
    I będę pisał dopóki nie dopadnie mnie otępienie starcze a może i później - tak mi się wdrukował negatywnie z 3 ma autami (Alfą jedną) że nie mogę nic dobrego na temat ASO Fiat/Alfa powiedzieć, a mogę bardzo dużo złego. A że to był wcześniej Polmozbyt, ludzie ci sami itd. to inaczej nie mogę pisać.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar mklimko
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Volvo XC60; była Alfa 159 SW

Domyślnie

Cytat Napisał Tomtrz Zobacz post
    Czyli w wielkim skrócie - ma dorównywać osiągami i jakością markom klasy premium,ale jednocześnie kosztować 15-20% mniej? A może jeszcze frytki do tego?
    Dokładnie tak jeśli chce wyrobić sobie opinię i nagonić klientów.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar bartas82
    Mieszka w
    Wlkp.
    Auto
    Giulia, Giulietta

Domyślnie

Andrzejsr, rozumiem, że Twoje negatywne nastawienie jest na podstawie doświadczenia z kilkoma serwisami, czy tylko z jednym? Ja akurat mam bardzo dobre wspomnienia z ASO Fiata/Alfy, ale może przez to, że jeżdżę do polecanych ASO, a nie pierwszego z brzegu?!
    Jak coś nie pasuje to się zmienia ASO - będzie więcej takich osób i albo padnie (znam taki przypadek Fiata właśnie), albo zmienią kadry.
    Już pisałem wcześniej, w przypadku Alfy/Fiata plusem jest mnogość salonów. Nie pasuje tutaj, jadę kilkanaście/dziesiąt km dalej do innego. W przypadku Audi, BMW czy Mercedesa zapomnij. Jak masz szczęście mieszkać w mieście, gdzie takowy w ogóle jest a nie pasuje ci obsługa to musisz jechać 100km do najbliższego innego serwisu. Inaczej wygląda sprawa bardzo dużych miastach (gdzie masz po kilka salonów jednej marki), ale nie każdy w takim mieszka
    Pozdro,
    Bartas

Użytkownik Znawca Avatar rybakmj
    Mieszka w
    Grajewo,podlasie
    Auto
    Kia Sportage 1.6 PB 177km

Domyślnie

Cytat Napisał tomekw Zobacz post

Faktycznie pozycjonowanie cenowe jest porównywalne z BMW 3, A4 czy Mercedesem C. Nie ma też przepaści w designie, który był kilka lat temu. Wtedy 159 zostawiała wszystkich w tyle, a teraz jest tyle ładnych samochodów (a za 2 lata może być jeszcze więcej: np. nowa A5, czy nowe BMW 3). Dodatkowo każdy z producentów premium oferuje elastyczny leasing, który pozwala jeździć autem za 250 tys. PLN za 2,5 tys. miesięcznie. Świat idzie do przodu i o ile kocham Alfę, to będę się mocno zastanawiał czy wybrać Giulię. I tak samo zrobi wielu Klientów z tego segmentu.

I zapomnijcie, że właściciele BMW, Audi, Mercedesów przesiądą się na Giulię - znam wielu z nich i 99% nawet nie spojrzy na Alfę. Klientami będą osoby szukające auta w segmencie D typu Passat, Mondeo, Mazda, lub chcące czegoś oryginalnego (ale tu jest Jaguar, Lexus, Infiniti). Wszystkie te marki dysponują ładnymi salonami, profesjonalną obsługą i podejściem do Klienta. I porównajcie to z Alfą stojącą w kącie na doczepkę obok Fiata Tipo czy Jeepa Renegade.

Poważnie obawiam się, czy Alfa nie podzieli losu SAABa...
    Podpisuje sie pod tym. Design przynajmniej ze zdjec,wcale nie jest nad wyraz wybijajacy sie. C klasa wyglada duzo atrakcyjniej,jaguar xe równiez ma interesujacy wyglad. Plusem alfy beda na pewno osiagi oraz to,że wyprzedaz rocznika moze byc bardzo atrakcyjna rabatowo.

Równiez jestem zdania ,ze alfa powinna celowac w grupe ford/VW/mazda. By jednak przekonac sie o słusznosci naszych tez,potrzeba przynajmniej 6 miesiecy sprzedazy.

Dziwi mnie ,że alfa nie wprowadziła duzej cywilnej benzyny V6 oraz duzego diesla min r5,a najlepiej V6. Wówczas,nawet z wygórowana ceną,to by była ciekawa opcja na tle mocniejszych bmw czy audi.
    Ostatnio edytowane przez rybakmj ; 09-06-2016 o 15:23

Użytkownik Maniak resoraków Avatar bartas82
    Mieszka w
    Wlkp.
    Auto
    Giulia, Giulietta

Domyślnie

rybakmj, piszesz, że Alfa powinna celować w Forda/VW/Mazdę, a z drugiej strony chcesz, żeby oferowali V6? I nagle nie przeszkadzałaby Ci cena na poziomie Audi/BMW?! Ale wersji podstawowej juz tak?
    Albo jedno albo drugie. Z resztą ile sprzedaje się mocnych diesli/benzyn w tym segmencie? Chcesz mocarza to bierzesz QV, w końcu Alfa ma wersję, z której można być dumnym i która spokojnie może konkurować z Niemcami.
    Już to widzę, jakby zaczęli od wprowadzenia tylko podstawowych wersji. Zaraz na forum byłoby narzekanie, eee, że Alfa nie oferuje nic mocnego, co to za auto sportowe, bez topowej odmiany, konkurencja ma M3, a gdzie te osiągi, powrót do korzenii... Ciągłe marudzenie...
    Ostatnio edytowane przez bartas82 ; 09-06-2016 o 15:48
    Pozdro,
    Bartas

Użytkownik Rowerzysta Avatar Quadrifoglio156
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    czarny

Domyślnie

Cytat Napisał Andrzejsr Zobacz post
    No niestety w salonach i serwisach Alfy jest jak jest i to już tu tysiąckroć padało (ja pamiętam wydruk z drukarki biurkowe jako - wzorzec koloru samochodu - wielkości 2x2cm a w tym samym czasie w BMW - kawałki spore wszystkich możliwych materiałów tapicerki, deski itd. czy lakieru na kształtkach) .
    To trzeba brać pod uwagę i mieć tego mocną świadomość kupując Alfę . I nie łudzić się że będzie jakoś drastycznie inaczej "bo wydałem 200tys ". Całkiem prawdopodobne, że polmozbytowość (u nas w kraju) przetrwa Giulię i wszystko. To twierdza nie do ruszenia, zasady przekazywane z majstra na ucznia, z mistrza na mistrza ja tam się nie łudzę że będzie inaczej drastycznie, że Giulia coś w tym temacie zmieni. Może powolna ewolucja, a i to nie wiem.
    W tym temacie to Alfa jako marka nie wygra już chyba nigdy z BMW. Ale w kwestii Giulia vs BMW 3 - konkretnie jednego auta ,bo raczej jedno sobie kupujemy i to nas tak naprawdę interesuje, a nie losy firmy, to ja nie znajduję powodów do zakupu BMW, a nie Giulii. Gdy będą benzyny oczywiście. I zakładając awaryjność nie większą niż powiedzmy159 (tu wielki znak zapytania, dlatego na ze 3 lata warto odłożyć taką decyzję jak nie śpieszno komuś strasznie) , lecz przy na pewno wyższych kosztach serwisu - wyższy poziom cen, brak zamienników, wiedzy niezależnych warsztatów, doświadczenia, nawiązań konstrukcyjnych do wcześniejszych modeli.
    I będę pisał dopóki nie dopadnie mnie otępienie starcze a może i później - tak mi się wdrukował negatywnie z 3 ma autami (Alfą jedną) że nie mogę nic dobrego na temat ASO Fiat/Alfa powiedzieć, a mogę bardzo dużo złego. A że to był wcześniej Polmozbyt, ludzie ci sami itd. to inaczej nie mogę pisać.

Ten Pan mówi jak jest i jak będzie.
    Przejrzałem sobie cennik, opcje, zastanowiłem się trochę. Przejadę się Giulią i jeśli mi się spodoba i mnie będzie stać to pójdę do salonu kupować za jakieś 5 lat
    Ostatnio edytowane przez Quadrifoglio156 ; 09-06-2016 o 15:50
    Alfa 156 2.0; Alfa 156 1.8, Alfa 145 1.4, Alfa 156 2.5V6 Modyficata, Alfa Giulietta M-Air Distinctive Sport Edizione Autodelta.
    LEGENDA ALFA ROMEO: ALFETTA.PL

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Lublin/Warszawa
    Auto
    159 2.4 Q-Tronic 2009, Giulia MY24 Tributo Italiano

Domyślnie

Trochę sobie sam zaprzeczyłeś właśnie [emoji14]
    W segmencie ford/vw/mazda zrobił się tlok, tam też jest albo powinien być Fiat więc uważam że dobrze robią próbując wypozycjonowac Alfę wyżej.
    Dużych diesli to ja kompletnie nie rozumiem, benzyna 200km też uważam że w zupełności wystarczy.

Wysłane z mojego HTC One_M8 przy użyciu Tapatalka

Użytkownik Pirat drogowy Avatar Rocky147
    Mieszka w
    Gorlice
    Auto
    147 JTD 8V 115 km

Domyślnie

Każdy ma swoją rację i argumenty. Polemika to temat rzeka.... Ja byłem optymistą przez lata ale patrząc na to wszystko chłodno bez emocji:
    Brak reklamy i promocji, kiepska jakość salonów i strefy serwisu.... niestety na dzień dzisiejszy uważam, że marny los czeka Giulie... przynajmniej przez kolejne dwa lata