Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 15

Temat: spadek mocy po wymianie turbiny.

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Auto
    Alfa Romeo 147 1,9 JTD-M 140KM

Domyślnie spadek mocy po wymianie turbiny.

Witam. Niestety świeżo po zakupie auta padła mi turbina, zamówiłem turbo po regeneracji wstawiłem samochód do mechanika, pech chciał ze po odebraniu już naprawionego samochodu i przejechaniu kilku kilometrów owa wymieniona turbina znowu padła:/!! Turbo było na gwarancji ale facet jej nie uznał bo stwierdził ze to wina zakładu a nie turbiny. Koniec końców mechanik który mi naprawiał auto zamówił 2 turbinę po regeneracji i zamontował następnie wszystko było sprawdzone przez elektryka który stwierdził ze ciśnienie i cala reszta jest ok i ponoć z tego wynika również to że to 1 turbo było rzeczywiście wadliwe, zauważyłem natomiast ze autko nie ma takiej mocy i nie przyspiesza jak wcześniej, nie wiem teraz co może być tego przyczyna, zastanawiam się czy trzeba jeszcze podpiąć pod komputer i ustawić sterownik silnika albo cuś? Miał może ktoś podobnie?

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar jaboleq
    Mieszka w
    Tychy
    Auto
    AR 156 SW 1.9 16V powered by @sdero

Domyślnie

Ile już pieniędzy wtopiłeś? Bo jak dla mnie słowo mechanik nie pasuje w żadnym opowiedzianym przypadku.
    ::::::: I am IN LOVE with trance! ::::::: Moja włoszka :::::::

Auto

Domyślnie

hehe ogólnie powiem ze alfa miała być w stanie BDB ale okazało się ze dużo rzeczy było robione w niej na poxylinę mechanik powiedział ze jeszcze czegoś takiego nie widział ale tak to jest jak się kupuje auto samemu i w nocy, a zdążyłem wymienić już: amortyzatory wszystkie 4+odboje, poduszkę silnika, olej i filtry, ogranicznik w przednich drzwiach, tylne lewe drzwi bo miały wgniotkę, miskę olejowa bo była pęknięta, zostało mi tylko wyczyścić EGR i się modlic zeby nie był do wymiany lub zaślepienia, wymienić 2 żarówki i silniczek w tylnej wycieraczce

- - - Updated - - -

aha i przedni górny wahacz

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Oswiecim
    Auto
    BMW

Domyślnie

Turbo zakłada się wyregulowane i nic w komputerze się nie robi.
    Gdzie kupiłeś to turbo?

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie! Avatar Speedmaniac
    Auto
    147 1.6TS 120KM

Domyślnie

A jesteś pewien że mechanik zamówił Ci właściwe turbo? Z tego co pamiętam to w 140 KM jest inne niż w np. 115. Mógł się pomylić i to przez to. Pojedź na hamownię i sprawdź jak przebiegają krzywe momentu i mocy, bo może też tak być że po prostu Ci się wydaje że jest słabsze.

Auto

Domyślnie

Dzięki za info zobaczymy co będzie dalej, jutro jadę z powrotem do mechanika i ponoć ma być tak ze podczas jazdy auto będzie podłączone pod komputer

Użytkownik Fachowiec Avatar LukaSS
    Mieszka w
    Biała Podl./Warszawa
    Auto
    Alfa Romeo 147 JTD 16V 140KM; Yamaha XTZ 800 Super Tenere

Domyślnie

Sam sobie możesz zrobić logi. Kupujesz kabel, podłączasz laptopa i jedziesz. Strach tym mechanikom oddawać auto.

Użytkownik Romeo Avatar kolekszy
    Mieszka w
    Namysłów
    Auto
    AR 156 SW 1.9JTDm-jet 140km powered by

Domyślnie

Na moje oko źle masz ustawiona gruszkę, Turbo pewnie późno wstaje dlatego auto masz słabsze, logi prawdę powiedzą ciśnienie oczekiwane i zmierzone.Bardzo często spotykam się z takim mykiem, żeby Turbo przetrwało gwarancję, oczywiście wiesz że twój zestaw naprawczy turbiny jest z chin.garret nie wypuszcza zestawów naprawczych. Za 2 turbiny miałbyś oryginalnego garreta.

klepniete ze swype
    Alfa Romeo 156 SW 1.9Jtd m-jet
    HONDA CBR 1000RR REPSOL

Moja śliczna http://www.forum.alfaholicy.org/nasz...jtd_m_jet.html
    Człowiek jest wielki nie przez to, co ma, nie przez to, kim jest, lecz przez to, czym dzieli się z innymi
    Kasowanie błędów -Namysłów i okolice pisać PW

Auto

Domyślnie

Wiedziałem że Garret nie wypuszcza części i płaciłem tylko za ta pierwsza turbinę, drugą zamówił warsztat. Alfa już jest zrobiona nie było mowy o tym ze zamontowali inna turbinę samochód po prostu nie przyśpieszał, okazało się ze coś od turbiny nie było podłączone i turbo nie działało, teraz śmiga jak dawniej i załącza się od 2000 obrotów wcześniej było ok 1500, zobaczymy co będzie dalej ale myślę ze temat turbo mam za sobą

Teraz się przymierzam do wymiany kierunku w zderzaku i nie wiem czy dostęp będzie od spodu czy może idzie się dobrać do żarówki jakoś od przodu?

Użytkownik Romeo Avatar kolekszy
    Mieszka w
    Namysłów
    Auto
    AR 156 SW 1.9JTDm-jet 140km powered by

Domyślnie

2tys to trochę za pozno na turbinę, zobacz na logi, ciśnienie oczekiwane i rzeczywiste

klepniete ze swype
    Alfa Romeo 156 SW 1.9Jtd m-jet
    HONDA CBR 1000RR REPSOL

Moja śliczna http://www.forum.alfaholicy.org/nasz...jtd_m_jet.html
    Człowiek jest wielki nie przez to, co ma, nie przez to, kim jest, lecz przez to, czym dzieli się z innymi
    Kasowanie błędów -Namysłów i okolice pisać PW