Stężenia mocniejsze od 1:150 powodują spadek liczby cetanowej i pogorszenie spalania ON
Stężenia mocniejsze od 1:150 powodują spadek liczby cetanowej i pogorszenie spalania ON
Chip tuning, EGR off , DPF off, SCR off, Lambda off , modyfikacja dawki startowej oraz inne.
Więcej informacji: www.conmir.pl, lub Fanpage na FACEBOOK
Trochę o korektach - > Motoblog - wpływ korekt pod obciążeniem
Trochę o DPF - > Motoblog - co warto wiedzieć o DPF
Za największego wroga ludzie mają tego, kto mówi im prawdę // Platon.
Była Marea 2.4TD HLX 125KM '98r
Była Marea 2.4JTD ELX 131KM '99r
Była 166 2.4JTD 10v 150KM '03r
Była 166 2.4JTDm 20v 175KM @ 238KM 504Nm by @sdero '04r
Jest 166 2.4M-jet 20v 2006r @ ?
Masz problem z autem ? Chcesz usunąć klapy wirowe, DPF bądź EGR ?
Zrobić kompleksową diagnostykę ?
Wymiany rozrządów/eksploatacja i remonty silników ?
Załatwimy nawet programowo !
Zapraszam na nasz warsztat.
Było w tym temacie podlinkowane badanie jak stężenie wpływa na liczbę cetanową ON. Bezpieczne widełki to od 1:150 do 1:300 ciężko przelać i nie złapać się w te widełki![]()
Za największego wroga ludzie mają tego, kto mówi im prawdę // Platon.
Była Marea 2.4TD HLX 125KM '98r
Była Marea 2.4JTD ELX 131KM '99r
Była 166 2.4JTD 10v 150KM '03r
Była 166 2.4JTDm 20v 175KM @ 238KM 504Nm by @sdero '04r
Jest 166 2.4M-jet 20v 2006r @ ?
Masz problem z autem ? Chcesz usunąć klapy wirowe, DPF bądź EGR ?
Zrobić kompleksową diagnostykę ?
Wymiany rozrządów/eksploatacja i remonty silników ?
Załatwimy nawet programowo !
Zapraszam na nasz warsztat.
No mimo wszystko przy 70 litrowym baku widełki to od ok 230ml do 460ml czyli prawie pół banki można wlać i nic się nie stanie. Natomiast jak ktoś wleje całą litrową bankę wtedy już będzie odczuwalna różnica wiec lepiej trochę wyjeździć i dolać czystego ON. Chociaż znam też takich co polecają zalanie całej litrowej banki i to najtańszego mixolu jako lekarstwo na wtryskiwacze![]()
Ponowiłem w tym roku kurację olejem 2T nieco zwiększając dawkę. W zeszłym roku dawka była niewielka (ok. 100 ml na zbiornik 60L) ze względu na obawy związane z ewentualnym zatkaniem filtra DPF. Oczywiście taka dawka niewiele zmieniła w zachowaniu silnika. Teraz ostatnie dwa tankowania to dawka ok. 170ml i przyznaję, że olej 2T zaczął działać. Kultura pracy silnika uległa znaczącej poprawie i co najważniejsze zmniejszyły się korekty wtryskiwaczy, zwłaszcza wtryskiwacza na I cyl. Poniżej aktualne korekty na wolnych obrotach:
![]()
Panowie, ktoś od nas z forum zajmuje się sprzedażą AR6400 CR, czy tylko bezpośrednio ze sklepu internetowego?
SRY za OT
Przewinął się w tym temacie jakiś szczególnie polecany olej 2T? Ostatnio miałem Ravenola, dziś właśnie wyszedł i trzeba coś kupić. Zacząłem używać tego specyfiku po wymianie zaworka zwrotnego w jednym wtrysku, blokował się w pozycji otwartej, ropa w dotyku bardziej wodę przypominała z niego niż ON, do tego na powrocie wypadło trochę rdzy więc stwierdziłem że czas najwyższy zadbać o układ skoro teraz takie lipne paliwo dają. Po wymianie wszystko jest w normie z silnikiem a i kultura pracy wydaje mi się lepsza, leję 250ml/50l, auto to Focus bez zbędnych gadżetów typu DPF/FAP.
Liqui Moly 1052 (niebieski baniak)