Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Temat: Jak to jest naprawdę z Twin Spark??

Użytkownik Świeżak
    Auto
    Alfa Romeo 147 1.9 JTD 115km

Domyślnie Jak to jest naprawdę z Twin Spark??

Witam, aktualnie posiadam ale 147 w jtd lecz z powodu zmiany pracy (15km w jedną stronę chyba za mało jak na diesla) zamierzam zmienić na alfe 156 w benzynie początko chciałem 2.5 v6 lecz z powodu wysokiego spalania i wysokiej ceny paliwa muszę trochę opuścić wymagania i zainteresowałem się 1.8ts. Słyszałem wiele złych opini na temat tego silnika, ale wydaje mi się że są to opinie takie jak na temat marki alfa romeo nikt nie miał a każdy wie że jest awaryjna, dlatego pytam posiadaczy jak to jest z tymi twin sparkami naprawdę są tak awaryjne jak mówią?? Jak współpracują z podtlenkiem LPG?? Lepiej pozostać z solidnym dieselkiem??

Użytkownik Znawca Avatar Zenonzlasu
    Mieszka w
    Rzeszów
    Auto
    Były: AR 156 JTD, AR 156 1.8 TS 144 KM | Zostało Reno, PT Cruiser i Lancia Thesis .

Domyślnie

No pewnie, że lepiej. Chyba, że ci sie znudziła albo co. Zresztą, 15 km w jedną stronę dizelku starczy.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar drift-r
    Mieszka w
    Szczecin/Łódź (czasem)
    Auto
    AR 147 1.6TS Distinctive 2001

Domyślnie

2.5 v6 + lpg

Użytkownik Świeżak Avatar SOPELTomcat
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    Alfa Romeo Spider 2.0 TS,Allfa 159 1.9 jtdm

Domyślnie

nie idzie na to pytanie odpowiedzieć .....
    Alfa z TS to loteria jak każdy samochód,możesz trafić na dobry,możesz na wyjechany
    ja mam 2.0 TS w spiderku i złgo słowa nie powiem,ale moja jest magiczna
    malo pali,oleju wogóle nie bierze,chodzi jak marzenie....
    ale gdybym teraz kupował?nie,nie brał bym już TS....za duży stres haha
    Bella Machina..........moja miłość

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Świdnica
    Auto
    Była: Alfa Romeo 156 Selespeed, Alfa Romeo 156 Crosswagon

Domyślnie

Mam 2.0 TS, silnik bardzo dobrze się sprawuje, mam go od 2014 roku i nie wykonywałem jeszcze napraw, nie miałem usterek. Uważam, że to dobra jednostka o ile się o nią dba tzn. systematyczne wymiany oleju, kontrola poziomu oleju. Więcej jest o nim złych historii niż prawdy.

Użytkownik Świeżak Avatar .Michał.
    Mieszka w
    Białystok
    Auto
    Alfa Romeo Gtv '02r. 2.0 TS

Domyślnie

Mam od dwóch lat, jedyną rzeczą ponad plan każdego innego silnika była wymiana wariatora - jakieś 600,00 zł oraz profilaktyczna wymiana panewek korbowodowych (koszt jakieś 100,00 zł przy okazji innej roboty). Stare były po 140 tys. na blacie w niezłym stanie, na 3 cylindrach wręcz w idealnym, na 4 noszące ślad zużycia. Poza tym w porządku, o ile pilnujesz oleju. Na pytanie o konsumpcję nie odpowiem bo mi trochę podcieka z uszczelniacza wału, jak zrobię to powiem A ogólnie silnik dynamiczny, przyjemny w użytkowaniu, spalanie rzędu 11,5l/100 km w przeważnie miejskim trybie.

Użytkownik Świeżak Avatar Sky~
    Mieszka w
    domu
    Auto
    Alfa Romeo 156 1.8TS 144KM B+G

Domyślnie

Ja kupiłem 156 z 1.8 benzynkę z gazem i powiem, że ładnie chodzi, z wyliczeń spala:
    80-100zł/1,5-2 miesiące benzyny (~4,30zł/l) (chociaż ten maj był i początkami mroźny, pamiętacie?)
    i 300km przejeżdżam regularnie na pełnym zbiorniku gazu tj 30l. (10l/100) i to na jeździe miejskiej, na trasie ciut mniej ale podobnie wychodzi.

Co do samego silnika. Pracuje spokojnie, ładnie, płynnie. Ale jest po konkretnym remoncie miejsc skąd wcześniej olej cieknął, zrobiłem nią 4k km od naprawy, oleju nie zeszło nic (wymiana pokrywy silnika, rozrządu, wałka rozrządu bo klin w nim był ubity, uszczelek, obudowy z pompą wody- czyli wszystkich miejsc gdzie mógł uciekać olej). Panewki... no zaczyna je być słychać powoli, ale to koszt 100 zł i można wymienić je chyba bez jakiś fanaberii, swoją drogą jakby ktoś offtopicował i odpowiedział czy koniecznie trzeba ten wał korbowy szlifować? Na pewno auto bardzo wygodne i świetnie prowadzące się. Wiesz... wlejesz jej olej za stówkę+, przysiądziesz do innych rzeczy i się ciut przyłożysz i będziesz miał autko na pare lat jeśli nie zgnite elementy nośne i dół. Ja trafiłem na belle śmigającą na Chorwacji do 2012- prosta sprawa że brałem. I poza lakierniczymi mankamentami czy plastikami wnętrza, z silnikiem mam tylko problem że mi zgaśnie jak go rozhulam i wcisnę sprzęgło- ale to jest czujnik wału do wymiany bo się wysłużył, więc się przestałem martwić i stresować już, kiedy znalazłem post innego kolegi z tego samego miasta z tym samym problemem i rozwiązaniem. Lubisz się bawić z samochodem, to warto, ale czasami ilość elektryki w samochodzie przeraża (np nawiewy)

Użytkownik Ogier Avatar patalacho
    Mieszka w
    Stalowa Wola
    Auto
    Alfa Romeo 1.9 JTD 105KM

Domyślnie

Ahh te stereotypy. Ja do pracy mam 2 km i co? Jeżdzę dieslem. Czemu miałbym niby nie jeździć? Wiadomo że diesel się długo grzeje, że nie poleca się przekraczania tych 2, 2,5 tys obrotów na zimnym silniku, ale bez przesady jeździć można normalnie. JTD rządzi

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    AR GT JTS 2004

Domyślnie

Cytat Napisał Norek212 Zobacz post
    1.8ts
    Wysokie spalanie przede wszystkim na minus. Nie sądzę, by dało się coś z tym zrobić tanim kosztem.

Użytkownik Pirat drogowy Avatar ddudek
    Mieszka w
    Białystok
    Auto
    GT 3.2 V6

Domyślnie

Na duże spalanie w 1.8 jest jedno rozwiązanie [emoji14] lpg i zapominasz o koszcie paliwa

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka