Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 28

Temat: Zaloba :((( Tyl zniszczony :(((

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Auto
    164 QV 24V '93, 164 Super TB '96, 166 2.5V6 '98, 155 2.0TS 16v '96

Domyślnie Zaloba :((( Tyl zniszczony :(((

Wscieklosc, bezradnosc, zaloba....
    Tak mozna opisac wydarzenia dzisiejszego dnia
    Stalem w malym koreczku czerwonym swietle przed skrzyzowaniem, wskakuje zielone ja powoli zamierzam ruszyc za mna stoi VW polo i nagle..... wstrzas.....
    Glupia rozpedzona baba w mazdzie przy sporej predkosci przypieprzyla w Polo a polo skasowalo sliczny tyl mojej Alfy
    Wezwalismy policje, kobieta miala ewidentna wine....
    Jakos moglem dojechac do domu. Ale polo wbilo sie w zderzak, wgniatajac podloge bagaznika itp... Najgorsze jest to, ze od strzalu wygial sie tylny prawy slupek i zablokowal tylne drzwi oraz zalamal sie tylny prawy blotnik nad kolem
    Jeszcze nie zagladalem pod spod auta...
    Jestem zdruzgotany... Tyle poszukiwan bezwypadkowej 164 w dobrym stanie i w pieknym kolorze alfa rosso...i dupa... Jedna nieostrozna baba rozwala moja pieknosc..

Jesli ktos z was mial do czynienia ostatnio z ubezpieczalniami dajcie znac jak wygladaja procedury. Chodzi tu dokladnie o MTU.

Nie usmiecha mi sie jezdzic wyklepanym ponaciaganym autem.
    Jak zabrac sie do tematu?
    Czy robic auto w ASO?
    Czy ubezpieczalnia pokrywa w 100% szkody?
    Potrzebuje porady jak sie za to zabrac? a moze za odszkodowanie poszukac i zakupic inny egzemplarz?
    Ciekawe jakie bedzie odszkodowanie czy pokryje szkody itp.
    Nigdy nie mialem takich problemow, wiec nie znam tematu.

Nikomu nie zycze takich przezyc
    pozdrawiam
    Mam na imię Jacek... i jestem alfaholikiem...
    Powrót do Busso.... w najfajniejszym opakowaniu...

Użytkownik Fachowiec Avatar QBA
    Mieszka w
    Częstochowa
    Auto
    ALFA 166 SWAP 3.0+Q2 / ALFA 166 2.4 20v FL 180 HP/Jumper 2.8 JTD /Fiat Regata/Alfa 147 JTD 8v

Domyślnie

Miałem kolego identyczny przypadek, tyle ze moja bella juz po remoncie w aso.
    Jesli kiepsko wyliczą ci wartość auta z przed wypadku, to mozesz miec problem z remontem, jak zycie znam przywalą ci szkode całkowitą. Polecam najpierw jechac do serwisu i pogadac jeszcze przed ogledzinami samochodu przez ubezpieczyciela.
    Naprawa nie bedzie mogła przekroczyć kosztu wartości auta przed wypadkiem, a naprawe musisz udokumentowac fakturami zakupu części i robocizny.
    Napisz do mnie na gg jak bedziesz miał jakies konkretne pytania.
    http://www.flar-ital.pl/ - CZĘŚCI ZAMIENNE- SERWIS: Lancia, Fiat, Alfa Romeo
    USŁUGI AUTOLAWETĄ- POMOC DROGOWA

ViP Romeo Avatar Lesio
    Mieszka w
    Radom
    Auto
    Subaru Forester XT, Mini Countryman CS

Domyślnie

Miałem bardzo podobny wypadek z podobnymi uszkodzeniami też naprawiałem z OC sprawcy i w mojej 146 koszty łączne w ASO to 7500, ale to było około 4 lat temu. Tak więc będziesz musiał trochę pokombinować z wyceną żeby ci szkody całkowitej nie przywalili a zważając na rocznik auta i prawdopodobne koszty mogą do tego dążyć.

Administrator ds. moderatorów Quadrifoglio Verde Avatar 75andrew155
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    155 V6 1996 .r 155V6 1995r 3.0 12V

Domyślnie

Oż kurna szkoda takiego auta , współczuje

Alfa Romeo 75 Turbo 1987
    alfa Romeo 75 Turbo America 1990
    Alfa Romeo Giulietta 1.6 1983
    Alfa Romeo 145 1.4 boxer 1997
    Alfa Romeo 155 V6 1996
    Alfa Romeo 155 V6 1993 3.0 12V przekładka do 1.8 8v 1995

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Auto
    164 QV 24V '93, 164 Super TB '96, 166 2.5V6 '98, 155 2.0TS 16v '96

Domyślnie

Cytat Napisał Lesio Zobacz post
    Miałem bardzo podobny wypadek z podobnymi uszkodzeniami też naprawiałem z OC sprawcy i w mojej 146 koszty łączne w ASO to 7500, ale to było około 4 lat temu. Tak więc będziesz musiał trochę pokombinować z wyceną żeby ci szkody całkowitej nie przywalili a zważając na rocznik auta i prawdopodobne koszty mogą do tego dążyć.
    Czyli jesli ktos madry wyceni auto np. na 5tys zl jako calosc to tyle mi dadza kasy i zabiora auto tak jak stoi?

Nie rozumiem do konca terminu "szkoda calkowita"...

Czy auto bedzie rzeczoznawca z ubezpieczalni?
    Czy mozna sie nie zgodzic na wycene?
    Czy mozna sie nie zgodzic na popozycje cenowe?
    Kurde nie mialem jeszcze do czynienia z komplikacjami powypadkowymi
    Podejrzewam, ze koszty naprawy wg ASO przewyzsza wartosc auta...i co wtedy?
    Mam na imię Jacek... i jestem alfaholikiem...
    Powrót do Busso.... w najfajniejszym opakowaniu...

obserwator737
    Gość

Domyślnie

nie musi dokumentować naprawy fakturami to raz

dwa - przy niskiej wartości auta kupowanie nowych części to absurd

nie musisz się zgodzić na przejęcie auta przez ubezpieczyciela - on może to tylko zaproponować , jeśli chcesz auto naprawiać - przy szkodzie całkowitej wyliczą wartość pozostałości , odejmą od wartości przed szkodą i wypłacą różnicę (auta oczywiście nie zabierają w takim wypadku) - wtedy szukasz jak najtaniej części i robocizna bez faktur bo to tylko podnosi koszty

---------- Post dodany o godzinie 21:05 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 21:04 ----------

jeśli koszty naprawy wg ASO przewyższą wartość auta przed szkodą to właśnie szkoda całkowita

możesz podważać wycenę zarówno wartości auta jak i kosztorys naprawy - musisz mieć na to opinię biegłego , znajdziesz takiego w PZMOT

---------- Post dodany o godzinie 21:06 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 21:05 ----------

a jak kręgosłup ?? czasami potencjalne szkody zdrowotne ułatwiają negocjacje z ubezpieczycielem...

Użytkownik Ogier Avatar Matka
    Mieszka w
    Żuławy
    Auto
    Lancia Delta Momo 1,9 D 190 KM

Domyślnie

Cytat Napisał obserwator737 Zobacz post
    jeśli koszty naprawy wg ASO przewyższą wartość auta przed szkodą to właśnie szkoda całkowita
    to zależy od ubezpieczyciela - dla niektórych już szkoda powyżej 70-80% wartości auta to już szkoda całkowita...
    była Alfa GT Q2 1,9 JTD 170 KM
    nigdy nie miałem niemieckiego samochodu - i nie żałuję...

Użytkownik Maniak resoraków Avatar Pawcio
    Mieszka w
    Bełchatów
    Auto
    Alfa Romeo 159 1750 TBI

Domyślnie

Cytat Napisał jacoff Zobacz post
    Jesli ktos z was mial do czynienia ostatnio z ubezpieczalniami dajcie znac jak wygladaja procedury. Chodzi tu dokladnie o MTU.
    Jestem pełen obaw,mój ojciec miał wiele problemów z tą firmą z własnym ubezpieczeniem... obym się mylił!

obserwator737
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał Matka Zobacz post
    to zależy od ubezpieczyciela - dla niektórych już szkoda powyżej 70-80% wartości auta to już szkoda całkowita...
    tak ...ale kolega pytał co w wypadku gdy szkoda przewyższy wartość a ja mu odpowiedziałem na pytanie , praktyka - szkoda powyżej 70% wartości i zrobią całkowitą

zawigrze
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał Matka Zobacz post
    Mylisz ubezpieczenie. 70 % wartości jako szkoda całkowita to tylko w przypadku AC. Tutaj chodzi o OC, a w tym przypadku szkoda całkowita jest dopiero w przypadku gdy wysokość szkody przekroczy wartość auta z dnia szkody. Jak trzeba mogę co nieco pomóc. Ze względu na wykonywany zawód sprawa nie jest mi obca.