Strona 9 z 15 PierwszyPierwszy 123456789101112131415 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 81 do 90 z 141

Temat: Łup z pod maski, pełno dymu...

Użytkownik Alfista Avatar Andrzejsr
    Mieszka w
    Rzeszów
    Auto
    156sw 2.5V6, 166 3.2V6, 156 2.0TS 'cup'

Domyślnie

To chyba nie takie proste - że wyrzucić jeden, założyć drugi silnik. A zawieszenie , ukł kierowniczy, elektryka, nie_wiem_co_jeszcze_ale_na_perwno_mnóstwo . To się fajnie pisze. I może tak jest, tylko baaardzo trzeba by chcieć.
    Jakoś jeżdżących (ale tak naprawdę jeżdżących, latami, tłukących kilometry, a nie na ciągłe poprawki do mechaników i elektryków) swapowanych Alf TS --> V6 jakoś za wiele to nie ma. Nie wiem czy w ogóle?
    I jeszcze mechanika/ zakład który się tym zajmie znaleźć? Zamiast robić typowe naprawy / wymiany.

Trzeba by budę Gtv-ki baaaardzo lubić, żeby się na to porywac . A kolega inne sprawy ma na głowie aktualnie jak pisze. No nie wiem.
    Ja bym naprawiał to co jest.

Użytkownik Alfa i Omega Avatar Trin
    Mieszka w
    Ząbkowice Śląskie/Świdnica
    Auto
    Było Gtv 2.0 JTS, jest 406 coupe 3.0

Domyślnie

Swapaować w tym mieście? jedno słowo ciśnie mi się na usta: cyrk, zastanawiam się czy samemu nie rozebrać silnika, jestem co prawda elektro mechanikiem, ale w razie wątpliwości zapytam się na forum czy oglądnę jakieś info na necie... Mechanicy hehe patologia która zdziera kasę z biednych ludzi... Jest grono konkretnych pasiorów których byle zatarcie silnika nie przeraża;] ale to wąskie grono. Żałuje że do Quby mam daleko bo od razu bym mu autko dał i nie pytał o kasę... ehh dupa i kamieni kupa

Użytkownik Alfista Avatar Andrzejsr
    Mieszka w
    Rzeszów
    Auto
    156sw 2.5V6, 166 3.2V6, 156 2.0TS 'cup'

Domyślnie

Ale nie patrz że daleko! Do wspomianej Częstochowy raptem 3 godziny. Co to jest. (o ile przyjmą)
    Jak serwis dobry, to co Ci się stanie jak dzień na zawiezienie auta poświęcisz i dzień na sprowadzenie z powrotem. Co to jest przy tym ile się będziesz na miejscu użerał, setki razy jeździł itd. Na wymianę oleju to takie wycieczki owszem raczej nie (choć są "fachowcy" co i wymianę oleju potrafią sknocić), ale na tak grubą robotę ? Bierz lawetę i do porządnego serwisu i tyle. Albo sprzedaj "as is". Wszystko inne to kombinacje i krótkie nogi będzie mieć. Inaczej się nie da.

Moderator Znawca Avatar Teddy84
    Mieszka w
    Legnica
    Auto
    156 2.0 Turbo/Giulietta 1.4TCT MY'16

Domyślnie

Laweta na cały dzień to 300zł plus paliwo - wieź to do kogoś rozsądnego i tyle. Co do swapów - ja osobiście nie mam czasu (wuj pewnie mechanicznie by to wrzucił ale elektryką się nie zajmuje ) więc siebie nie polece chociaż ogarniałem w tej budzie 20VT już , po lifcie pewnie jest podobnie jak w 156 więc też do ogarnięcia(wszystkie zegary chodzą etc.) . Qba się tym zarobkowo więc musi mieć czas, kwestia kosztów. Co do reszty auta - uklad kierowniczy hamulcowy - można to rozłożyć w czasie i później zmienić.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar kasztelan
    Mieszka w
    stolicy
    Auto
    logiczne że alfa

Domyślnie

Jest takie stare powiedzonko - biedny nie powinien oszczędzać. Przekonałeś się na własnej skórze, zakładamy że dasz te 500zł tym baranom i zabierzesz auto. Jesteś 500zł w plecy za które od razu mogłeś zawieźć auto do porządnego serwisu i oszczędzić sobie czasu i nerwów.

kazikx
    Gość

Domyślnie

Trin, wyrazy współczucia.

Obserwuję forum GTV, bo bardzo podoba mi się to auto i wcześniej czy później planuję takie sobie sprawić.
    Ale silniki TS/JTS raczej odpadają. Zwłaszcza po czytanych na forum historiach takich, jak ta Trina.
    Aczkolwiek nie mówię nie, bo dobry egzemplarz GTV trudno trafić, więc nie ma co wybrzydzać.
    Ale raczej poszukam 3.0 lub 3.2.

A tak przy okazji, mam pytanie, jaki jest koszt swapu takiego samego silnika w miejsce zepsutego?
    Chodzi mi o model GTV lub 156. Niedawno, szukając drugiego auta do domu, widziałem właśnie ładną 156 z zepsutym silnikiem i zastanawiałem się nad przekładką...

Trin, jeszcze jedno. Jak kupujesz mieszkanie na kredyt, to może uwzględnij w kredycie koszt naprawy auta? Tzn. weź ciut więcej. Koszt naprawy rozejdzie się wtedy po kościach.
    Ostatnio edytowane przez kazikx ; 26-06-2016 o 12:09

Użytkownik Alfa i Omega Avatar Trin
    Mieszka w
    Ząbkowice Śląskie/Świdnica
    Auto
    Było Gtv 2.0 JTS, jest 406 coupe 3.0

Domyślnie

Właśnie tak sobie wymyśliłem, po dostaniu kredytu oczywiście bo w naszym kraju nawet kto zarabia 4tys na rękę nie ma pewności czy go dostanie... po prostu polska kochana

kazikx
    Gość

Domyślnie

4 tyś. zł w PL nie jest tak mało.
    Mój dobry kolega, który kilka lat temu zdobył miano "człowieka roku" w Krakowie, zarabia 2100zł na miesiąc.

Użytkownik Fachowiec Avatar QBA
    Mieszka w
    Częstochowa
    Auto
    ALFA 166 SWAP 3.0+Q2 / ALFA 166 2.4 20v FL 180 HP/Jumper 2.8 JTD /Fiat Regata/Alfa 147 JTD 8v

Domyślnie

Cytat Napisał Trin Zobacz post
    Żałuje że do Quby mam daleko bo od razu bym mu autko dał i nie pytał o kasę... ehh dupa i kamieni kupa
    Masz do mnie 190 km, jak nie znajdziesz nikogo bliżej to pisz. Mam autolawete.
    http://www.flar-ital.pl/ - CZĘŚCI ZAMIENNE- SERWIS: Lancia, Fiat, Alfa Romeo
    USŁUGI AUTOLAWETĄ- POMOC DROGOWA

Użytkownik Rowerzysta Avatar ANN
    Mieszka w
    świętokrzyskie
    Auto
    GT 3.2 V6 Q2

Domyślnie

Zawieź ją do QBY, dołożysz do lawety, ale zaoszczędzisz na późniejszych kosztach jak jakiś pseudo profesjonalnych warsztat zacznie ją reanimować.
    Mnie dzieli do Kuby 160km, ale mam pewność, że Alfą zajmuje się ktoś kto ma pojęcie, ktoś komu mogę zaufać w pełni jeśli chodzi o naprawę Alfy.

pozdrawiam

http://ann156.fotosik.pl/

GT 3.2 V6 Q2 '05 (09.2014)
    MiTo 1.4 T-Jet 155 KM '09 (10.2016)
    Spider 2.0 TS '99 (10.2022)