Daj znac jak efekty po przejechaniu 1000km
Wysłane z mojego SM-G925F przy użyciu Tapatalka
Daj znac jak efekty po przejechaniu 1000km
Mam szybkie pytanie i liczę na szybką pomoc z Waszej strony. Mechanik poleca mi dwa oleje do mojej Alfy a mianowicie LIQUI MOLY 10w60 - SYNTHOIL RACE TECH GT1 lub LIQUI MOLY MoS2-LEICHTLAUF 10W40. Który polecacie?
Ostatnio edytowane przez Wuj33k ; 25-06-2016 o 20:35
Ja leje ten drugi z MoS2, tworzy powłokę ochronną, zapobiega zużyciu silnika. Zrobiłem na tym oleju około 40kkm.
Ten pierwszy też kiedyś zalewalem, ale jak pokonywałem długie trasy autostrada. Jednak olej o takiej lepkości powoduje podwyższone zużycie paliwa.
Czytając dużo na internecie też polecałbym oleje Liqui Moly.
Jeśli nie będziesz wykorzystywał Alfy do ekstremalnych wyzwań to zalej 10w40.
Alfa głownie na dojazdy do pracy, także robi dziennie średnio 20-30km. Czasami jak każdemu zdarza się wyjazd w długą trasę, tym bardziej teraz na wakacjach. No i cena oleju też przemawia za tym co polecasz. Nie oszukujmy się jakby dalej mi brał to zbankrutowałbym chyba gdybym zalał 10w60.
Ostatnio edytowane przez Wuj33k ; 26-06-2016 o 08:16
Jezdzisz spokojnie 10w40
Jezdzisz rutynowo autostradami, wysokie obroty 10w60
Z moich obserwacji nie zanotowałem większego zuzycia paliwa przy 10w60, a prowadziłem skrupulatnie dzienniczek przebieg/tankowanie. Ja jezdze teraz na valvoline maxlife 10w40. Jak masz 10w40 i raz do roku smigniesz na tym 600km w góry czy nad morze to nic mu nie będzie
Ja też prowadziłem dziennik przez 3 lata. Używając ten 10w40 MoS2 Alfa spała mi około 0,5 l mniej. Nie powiedziane, że to od oleju, bo międzyczasie było kilka remontów.
Dokładnie 10w40 zdecydowanie tańszy, a dla Twojego użytkowania będzie wystarczający.
Ok, dzięki, zamawiam..![]()
No i jak kolego zrobiłeś już te uszczelniacze ?
Tak zrobiłem, z efektami trzeba czekać, jednak mam kolejny problem![]()
http://www.forum.alfaholicy.org/147/...ga_pomocy.html
i ile Cię to kosztowało , robiłeś bez ściągania głowicy ? Ale kolego masz niefart z tym silnikiem tyle co uszczelniacze a teraz to i trzeba głowice ściągać no przesrane..
Ostatnio edytowane przez ayrekp ; 07-07-2016 o 21:18