Panowie, powoli kończy mi się tlumik końcowy w 3.0. Z ciekawości zapytam czy do 2.5 jest taki sam jak do 3.0?
Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka
-------------------------
AR 156 2.4jtd, 191/360 - jest
Lancia Dedra 1.6 16V - jest
AR 166 3.0 V6 - była
AR 166 3.0 V6 Sportronic - jest
Taki sam.
Witam
odświeżę temat, otóż nie dawno nabyłem alfę 166 3.0 i posypał mi się cały układ wydechowy i chcę wykonać nowy ze stali nierdzewnej o średnicy 2.5cala.
I mam pytanie odnośnie portek Czy tą redukcje przy łączniku elastycznym mogę zastąpić normalnie łącznikimem 2,5 cala czy muszę zredukować tak jak seria??? ( chodzi mi o elementy zaznaczone na czerwono)i jeszcze pytanko bo zamiast kata chcę puścić rurę z y pipe'm 2x2.5" na 1X2.5 (taki jak na obrazku)
- - - Updated - - -
i pytanko odnośnie tego czy nie będzie cofania się spalin?
Trzymajcie sie mocno
Otórz kupiłem tlumik od Kappy, model pasujacy do (2.0 2.4 3.0), 2.0turbo ma inny.
Pierwsze wrażenia pozytywne, dobrze wykonany, ale akurat ten który kupiłem ma jakaś zwężke przez i za samym tłumikiem. poza tym uchwyty na śróby pasuja, rura ma poza zwężką taką samą średnicę.
Tak więc dla osób odwiedzających hamownie i liczacych każdy "kuń" odpada
Pierwsze przymiarka na aucie na trawie: wynik, nie możliwe żeby pasował bez żadnych przeróbek.
Drugie podejscie na kanale: rurę za tłumikiem trzeba było skrócic o 3cm i zmienić kąt rury, u mnie wykonane zostały 2 cięcia, może dało by się załatwic sprawę jednym. Uchwyty pasuja bez przeróbek.
Wynik: tlumik założony, alfa nie hałasuje.
Cena tłumika 78zł z allegro + 50 wstawienie.
Tłumik który wstawiłem jest o tyle dobry że ma okrągłą puszkę, są wersje z owalnymi, tutał mogłby być problem ze zmieszczeniem go. Oryginał ma puszkę z jednej strony.
--
Pozdr.
Hubert
Ostatnio edytowane przez hubizx ; 03-09-2016 o 18:49
Panowie ktoś montował lub widział jakość wykonania tego oto tłumika końcowego do V?
http://allegro.pl/tlumik-alfa-romeo-...471363964.html
AR 166 3.0 V6 - była
Nie, ale same zdjęcia odstraszają.... Sam się powoli rozglądam bo słyszę że niebawem mnie to czeka. Ale na pewno nie dam takiej lipy. Raz że końcówki padaka i bankowo do przeszczepienia stara a dwa że pucha jak do jelcza. Ja na chwilę obecną skłaniam się bardziej ku kwasówce jak viader ostatnio wstawił. Magnaflow ma duży wybór puszek, nawet tak niskich że nei będzie widać z tyłu. I o to chodzi. U viadera wyszło miodzio. A cena rozsądna. Pozostaje też jeszcze imasaf ale ceny niestety nadal oscylują w granicach 8-9 stów co uważam za sporą przesadę.
No właśnie tego się boję że lipa. Niby Włoskie ASSO ale chyba fake. Do do tłumika Magnaflow u viader'a to jest jeden problem. To jest przelot i sam wiem że u mnie 2.4 przelot tragedii nie robi nawet bez kata to przy 3V będzie to problem. Za tydzień mam jechać do Berlina odwieść mamę na lotnisko i trochę się obawiam tej podróży po tym jak znajomemu zatrzymali pojazd bo miał 1-2 dB przekroczony. Efekt tego taki że zabrali mu pojazd lawetą na parking strzeżony i pełna papirologia.
AR 166 3.0 V6 - była
Łooo to w obliczu takiej kontroli to tylko i wyłącznie imasaf.