Strona 107 z 168 PierwszyPierwszy ... 757979899100101102103104105106107108109110111112113114115116117157 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1,061 do 1,070 z 1678

Temat: Zakup Alfy Romeo GT

kazikx
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał Majka Zobacz post
    Mimo mojej wielkiej sympatii do GT, to nie jest samochód ani ekonomiczny, ani praktyczny, ani sportowy. I ja tak ją traktuję. Jeśli ktoś szuka w/w cech – GT nie jest dla niego. Jest po prostu ładna i wyjątkowo ładnie się starzeje wizualnie. Oszukuje czas, patrzysz i myślisz – niemożliwe, że ma 12 lat.
    Ani tak, ani siak.

Mamy w rodzinie dwie Alfy, jedną GT, drugą 146. Ta ostatnia jest dla celów "praktycznych", w zamyśle miała być uzupełnieniem braków GT.
    W rzeczywistości wygląda to tak, że GT jest ekonomiczna (z silnikiem Diesla + chipem), jest praktyczna, bo jeździ się wygodnie, przyjemnie, smakowicie i można robić przy okazji zakupy (dosyć duży bagażnik) i ma zacięcie sportowe (nie każdy jeździ po torze).

Uważam, że jest to jedno z najładniejszych aut Alfa Romeo dostępnych dla śmiertelnika.
    Gdybym miał wybrać między wchodzącą właśnie na rynek Giulią i GT - by nie wychodzić poza markę -, wolałbym zdecydowanie GT.

Co do ponadczasowości GT - pełna zgoda.
    Ona nie musi oszukiwać czasu. Jest poza nim.
    Ostatnio edytowane przez kazikx ; 29-06-2016 o 22:13

Użytkownik Świeżak Avatar sVIRUSx
    Mieszka w
    Szczecin / Koszalin
    Auto
    AR Giulia Veloce, Abarth 124 Spider

Domyślnie

Cytat Napisał kazikx Zobacz post
    Ona nie musi oszukiwać czasu. Jest poza nim.
    Dobrze napisane!

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    AR GT JTS 2004

Domyślnie

Nie jest poza czasem, nie da się ominąć czasu, można go najwyżej oszukać. Gdyby była poza nim – nikt by ich nie modyfikował wizualnie, ani nie podkręcał mocy. A tego typu modyfikacje zazwyczaj idą w parze ze spadkiem wartości samochodu.
    Ostatnio edytowane przez Majka ; 01-07-2016 o 02:37

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Radom
    Auto
    Byłą 156 TS, GT 1.9 z wiruskiem :),jest 166 3.0 FL

Domyślnie

Nie jest poza czasem, nie da się ominąć czasu, można go najwyżej oszukać. Gdyby była poza nim – nikt by ich nie modyfikował wizualnie, ani nie podkręcał mocy. A tego typu modyfikacje zazwyczaj idą w parze ze spadkiem wartości samochodu.
    Akurat modyfikacje wizualne GT stanowią tak mały odsetek,że ciężko taką nawet znależć-chyba,że zaliczymy do tego zmianę felg i lotkę, którą zakłada 0.1 % użytkowników.
    A co do mocy-skoro wystarczy tylko wgranie programu, to grzech nie skorzystać

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar omen
    Mieszka w
    Piekary Śląskie
    Auto
    GT

Domyślnie

A ja z ciekawosci zajrzalem jak z cenami GT aktualnie i jak bylo 3 lata temu..
    Wnioski?
    Od 3 lat zero zmian. 1.8 TS albo 2.0 JTS to wydatek minimum 3500e za stan nie znany tak naprawde.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

kazikx
    Gość

Domyślnie

Oszukiwanie czasu = pudrowanie, operacje plastyczne, a wreszcie konserwacja trupa.
    Bycie ponad czasem = autentyczne trwanie - w pięknie, młodości, ideale - mimo upływu czasu.

Ostatecznie to tylko słowa, bo myślę, że nasze myśli odnośnie estetyki GT biegną tym samym torem.

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    AR GT JTS 2004

Domyślnie

Cytat Napisał kazikx Zobacz post
    bo myślę, że nasze myśli odnośnie estetyki GT biegną tym samym torem.
    Myślę, że pudrowanie i konserwowanie trupa możemy jednak pominąć, ponieważ mówimy o linii samochodu. Ale tor myślenia mamy podobny. Też lubię jeździć GT dlatego się nie poddałam i mam ją tyle lat.

Cytat Napisał AdiCarrion Zobacz post
    Akurat modyfikacje wizualne GT stanowią tak mały odsetek, że ciężko taką nawet znaleźć - chyba, że zaliczymy do tego zmianę felg i lotkę, którą zakłada 0.1 % użytkowników. A co do mocy-skoro wystarczy tylko wgranie programu, to grzech nie skorzystać
    Modyfikowanie wizualne lamp, obniżanie samochodu, etc… Ale tak, to są niby małe zmiany, które zauważam, ale nie poddaję ocenie ani dyskusji. Każdy jest inny, ma inne potrzeby i gust. Dla mnie akurat ma sens utrzymanie designu fabrycznego. Te, które ja widuję w LDZ, nie są modyfikowane, więc fakt, rzadko.

Cytat Napisał omen Zobacz post
    Od 3 lat zero zmian. 1.8 TS albo 2.0 JTS to wydatek minimum 3500e za stan nie znany tak naprawde
    Może tak być. Nie śledzę specjalnie cen rynkowych, bo to dla mnie nie miało znaczenia, ani teraz, ani 3 lata temu. Opłacało mi się i nadal opłaca mi się ją wyłącznie naprawić w aspekcie posiadania sprawnego samochodu, a nie odsprzedaży. Czasem spojrzałam jak ktoś tutaj wrzucał link, ale też nie zawsze. 2013 r. - wtedy chyba była największy spadek wartości w ogóle GT. Chyba, bo pamiętam, że przy okazji remontu silnika pytałam ile, by kosztowało przerzucenie V6, to mechanik powiedział, że się nie opłaca, bo tak spadły na wartości. Ja patrzę po wartości branej do ubezpieczenia, z tabeli, a od tego momentu - to mniej więcej co rok ona spada o ok. 10 do 20%. 2012/2013, wtedy był spadek najwiekszy.

Cytat Napisał zainteresowany Zobacz post
    Aby uchronić progi przed wgnieceniem warto iść za mechanikiem i powtórzyć mu to z dwa razy, a najlepiej zostawić karteczkę przyklejoną do szyby z dużym napisem "NIE DŹWIGAĆ ZA PROGI!". Albo jeszcze lepiej, przykleić karteczkę na progi w miejscu oparcia podnośnika
    Tak, trzeba chyba zwracać uwagę, że konstrukcja samochodu sprzyja wgnieceniom progów. Na tyle ile moja była podwieszana, to drugi raz dopiero robię progi, więc statystycznie są to podnoszenia udane. A przynajmniej można to zrobić bezkolizyjnie, jak się chce i uważa. To jest konstrukcyjna niedogodność. Może te strzałki wprowadzają w błąd. Nie wiem, czy instrukcja lub kartka coś da. W każdym razie naprawa progów nie należy do najłatwiejszych i najtańszych, i nie życzę tego nikomu. Teraz będę uprzedzać i pokazywać jakie progi są, a potem sprawdzać przy odbiorze, czy są takie same.

Lokalizacja, czy sposób montażu przetwornicy budzi jakiś mój niepokój, podobnie jak widoczność w nocy. A w niskiej mgle powiedziałabym, że problematyczna. W sumie co 3 lata naprawiam jakiś klosz, w sensie przetwornica, odbłyśnik i uszczelnienie. Bez żadnego powodu po prostu jedna zaczyna parować, a potem scenariusz jest taki sam.
    Ostatnio edytowane przez Majka ; 02-07-2016 o 03:35

Użytkownik Maniak resoraków Avatar Siwy_
    Auto
    145 1.9 JTD

Domyślnie

Wracając do tematu utrzymania samochodu, dla kogo jest drogi i co w ogóle się myśli pod tym hasłem? czyli to samochód nie przeznaczony dla zwykłego zjadacza chleba? trzeba być lekarzem, prawnikiem czy dyrektorem wielkiej korporacji żeby móc posiadać GT? czy to syndrom niegdyś BMW że to samochody tanie w kupnie a drogie w utrzymaniu (mówiąc o używkach oczywiście)? może inaczej....jak to się ma np. BMW e46 czy Audi a3 (8L czy 8P) - chodzi o ceny i dostępność części, żywotność i generalnie wykonanie samochodu?

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Radom
    Auto
    Byłą 156 TS, GT 1.9 z wiruskiem :),jest 166 3.0 FL

Domyślnie

Cytat Napisał Siwy_ Zobacz post
    Wracając do tematu utrzymania samochodu, dla kogo jest drogi i co w ogóle się myśli pod tym hasłem? czyli to samochód nie przeznaczony dla zwykłego zjadacza chleba? trzeba być lekarzem, prawnikiem czy dyrektorem wielkiej korporacji żeby móc posiadać GT? czy to syndrom niegdyś BMW że to samochody tanie w kupnie a drogie w utrzymaniu (mówiąc o używkach oczywiście)? może inaczej....jak to się ma np. BMW e46 czy Audi a3 (8L czy 8P) - chodzi o ceny i dostępność części, żywotność i generalnie wykonanie samochodu?
    Mam GT 2007, moja mama ma Civica z 2007-koszty części i wymian praktycznie takie same.Civic to zwykły hatchback z silnikiem 1.4 i standardowym zawieszeniem, alfa to coupe z silnikiem 1.9 który dynamiką zjada Hondę.
    Czytam ostatnie posty i się zastanawiam-czy ludzie kupując GT liczyli na koszty utrzymania w cenie Daewoo Lanosa?

Użytkownik Maniak resoraków Avatar Siwy_
    Auto
    145 1.9 JTD

Domyślnie

Ja tak nie napisałem i żeby było jasne - wcale tak nie myślę!!! tylko nie wiem co niektórzy myślą pod pojęciem "drogi w utrzymaniu"? że części będą drogie jak do Rolls Royce'a i przeciętny Kowalski nie ogarnie finansowo tego samochodu? dlatego też podałem alternatywne modele innych marek dla porównania, może wtedy będzie łatwiej nakreślić co dla kogo jest drogie. Wiem ile kosztują części do mojej 145'tki i zdaje sobie sprawę że do GT będą o wiele droższe. Wiadomo że to nie samochód dla młokosa który jest na swoim utrzymaniu, zarabia najniższą krajową a GT kupuje żeby choć na chwilę pokazać się ludziom w stylu "patrzcie na mnie, teraz jestem gość" a jak przyjdzie co do czego to auto stoi nieruszone bo ciężko uzbierać na wahacz czy o zgrozo sprzęgło, rozrząd itd.