a po co sie chcesz do komputera gazowego wpinac ?
Dokladnie. To jest wtyczka od komputera gazu. Tu Fes nie wystarczy ;-)
Trzeba jakis interfejs, najlepiej chociaż ftdi z odpowiednim wtykiem oraz oprogramowanie do sterownika producenta.
Wysłane z mojego Meizu mx5 przy użyciu Tapatalk.
Nie jakiś panowie tylko dedykowany do instalacji......
Jesli ktoś zna sie na kolorach i umie czytać to ze starego kabla usb od motoroli może zrobić właśnie " jakiś " kabel który działa na PL2303. Jedyny warunek to system starszy bądź równy windows 7. Na nowszych wali BSODy bo brak dobrego sterownika. Ja do naszego ojczystego KME diego G3 zrobiłem takowy kabel w oczekiwaniu na zamówienie(weekend był) i ten "jakiś" kabel działał tak jak ten za 60zł.
Ale co Ty porównujesz jakiś archaiczny diego do współczesnych instalacjija mam dwa kable do instalacji i oba mają jakiś układ scalony zabudowany na płytce drukowanej i nie jest to na pewno dla picu.
No nie wiem czy G3 jest archaiczny... Dla mnie był lepszy od staga.. Pozostawie to do subiktywnej oceny kazdemu z osobna. Nie bede schodził na offtop sprzeczając sie o to, czy układ np. Ftdi jest niezbedny...
Możliwe że masz rację. Ja się na tym tak dobrze nie znam ale sugerowanie że każdy kabel do gazu można sobie skręcić z drutów jest mocno przesadzoneTo tak jakbyś napisał że nie ma sensu kupować kkl czy elm. Albo kabel do zgrywania wsadu ecu. Przecież można sobie go zrobić. Może i tak. Ale do tego trzeba nie lada elektronika. A Twoja wypowiedź zabrzmiała jakby to było dorobienie wtyczki do żelazka
![]()
Uwierz, że w przypadku sterowników lpg dokładnie tak to wygląda. Jeśli sie ma port rs232 w PC nie trzeba nawet nic dorabiać, jedynie odpowiednio podłączyć. To nie skomplikowane ecu silnika, tylko prymitywny modyfikator sygnału do wtrysków pb wprowadzający marne korekty i posiadający "samodiagnostyke" na poziomie konserwy tyrolskiej