Pokaż wyniki od 1 do 3 z 3

Temat: 2.0 JTS - kompresja/ciśnienie w silniku

Użytkownik Maniak resoraków Avatar kobielczak
    Mieszka w
    Zabrze
    Auto
    GT 2.0 JTS

Domyślnie 2.0 JTS - kompresja/ciśnienie w silniku

Cześć!
    Na dniach w moje ręce wpadnie urządzenie do mierzenia kompresji. Jako iż nie jestem mechanikiem, a wszystko "probuje" zrobić sam, postanowiłem spytać Was o radę.

W jaki sposób zmierzyć kompresje w 2.0 JTS i jaka ta kompresja powinna być?

Mierzymy kompresje na rozgrzanym silniku? Jakie wartości powinny być na poszczególnych cylindrach?

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    Giulia Veloce TI

Domyślnie

Będę śledził wątek bo mam JTS'a i chętnie poczytam. W takich sprawach to tylko trzeba powiadomić użytkownika Majke oraz Bubu bo znają się na rzeczy i miło się ich czyta.

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    AR GT JTS 2004

Domyślnie

Kompresja statyczna, mniej więcej jak pamiętam i jak ja robiłam.
    - zdemontować osłonę górną silnika, zdemontować cewki,
    - świecę/ świece,
    - odłączyć pompę paliwa elektryczną, poprzez łączówkę w bagażniku, albo wyjęcie bezpiecznika lub przekaźnika od pompy paliwa.
    - zakręcić kilka razy rozrusznikiem, aż nie będzie oznak, że próbuje odpalić na oparach paliwa, które pozostały w przewodach paliwowych.
    - optymalnie – odłączyć wszystkie wtryskiwacze, ale ze względu na lokalizację może to być upierdliwe.
    - podłączyć manometr (ja mam wkręcany, w gniazdo świecy),
    - zweryfikować stan akumulatora, nie należy wykonywać badania przy słabym akumulatorze,
    - zweryfikować stan rozrusznika, czy równo kręci,
    - nie kręcić na maksymalne ciśnienie, ale na stałą ilość obrotów rozrusznika dla każdego cylindra. Wtedy pomiar kompresji statycznej jest miarodajny – ile i jak nabije, każdy cylinder przy takiej samej ilości obrotów rozrusznika. Nie maksymalna ale mierzona w takich samych warunkach.

- Kompresja statyczna powinna wynosić po 14 bar na każdym cylindrze, na rozgrzanym silniku, przy temp. oleju ok. 90st.
    - różnica nie powinna przekraczać 1 bara między cylindrami, ale niektórzy uważają, że ECU da radę to skompensować.
    - można sprawdzić na zimnym silniku dla porównanie, albo jeśli jest problem z rozruchem samochodu na zimnym silniku (ja tego nie sprawdziłam zimą, ale uważam, że tak należało postąpić, mimo, że to silnik benzynowy) albo jeśli kompresja statyczna na rozgrzanym silniku jest b. wysoka, a dysponujemy manometrem dla silników benzynowych. Na zimnym będzie niższa.

Cytat Napisał Strzalka Zobacz post
    Bubu bo znają się na rzeczy
    Bubu321 sam się przebijał z kompresją dynamiczną, etc… jak ja byłam na etapie wydruków z ASO… i roku absurdalnych nierzadko napraw… Jak zaczynaliśmy było wiadomo niewiele, panowała opinia, że problem nagaru wyeliminowano w GT, w egzemplarzach produkowanych od czerwca 2004r. itd... Panował pogląd, że nie można testerem wykryć usterki silnika, ani przestawionego rozrządu. Owszem można… w JTS. Coś się zmieniło. Nigdy nie byłam tu na forum sama ze swoim JTSem. Miałam silne wsparcie.
    - W nauce, medycynie to jest tak, że 10 lat trzeba mniej więcej żeby coś przenieść na realia kliniczne, może w mechanice jest tak samo… Tyle, że medycynie klient nakręca poziom usług, czyta co się na świecie, wymaga testów i żeby się utrzymać trzeba się rozwijać… W mechanice – nie ma tak.

A więc, też będę śledzić ten wątek.
    Ostatnio edytowane przez Majka ; 12-07-2016 o 23:17