Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 22

Temat: Zalana Alfa - czy warto naprawiać?

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Belfer
    Mieszka w
    Gorlice
    Auto
    Chwilowo: 156 GTA Q2, 159 TBI, Lancia Phedra FL, 147 2.0 3D, RAV4 04' i GT JTD

Domyślnie

Cytat Napisał bibo8 Zobacz post
    przede mną corsą i golfem przejechali więc pomyślałem że dam radę
    Za takie "myślenie" drogo się płaci...
    Silnik zgasł przez zassanie wody, która dostał się do cylindra i prawdopodobnie korbowód już jest krzywy, albo przez zalanie elektroniki (wątpliwe ale mniej inwazyjne).

- - - Updated - - -

Cytat Napisał slawek986 Zobacz post
    Spoko0 ja też przejeżdżałem przez głębszą i nic się nie stało i nawet mi jej nie zdusiło.
    Podejrzewam, że woda spowodowała zablokowanie ciągu powietrza do mieszanki i auto po prostu zgasło.
    Ale jak już coś, to do mechanika i niech powoli patrzy i może się okazać, że trzeba tylko filtr powietrza wymienić i powinno być OK
    Spoko...
    Ty tak na trzeźwo i na poważnie?
    Z tą mieszanką to też fajna i mocno optymistyczna teoria, szczególnie przy silniku z turbiną...

Użytkownik Fachowiec Avatar Tomtrz
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    były alfy, jest Jaguar

Domyślnie

Cytat Napisał Belfer Zobacz post
    Spoko...
    Ty tak na trzeźwo i na poważnie?
    Z tą mieszanką to też fajna i mocno optymistyczna teoria, szczególnie przy silniku z turbiną...
    Podejrzewam, że ledwo się toczył przez taką wodę, więc przy takich obrotach nie ma przeciągu w dolocie.
    Jaguar S-type 4.2 V8
    Alfa Romeo 166 FL - Distinctive - Nero Metallico - 2.4 JTD 20V 175KM - była
    Alfa Romeo 166 - Bieda Edition - 2.0 TS - była
    Citroen Xantia Activa II V6 - była
    Citroen Xantia II 2.0 16V - była
    Skoda Felicia 1.3 MPI - była

Użytkownik Znawca Avatar olo_84
    Auto
    Alfa 159 16V 150KM Distinsive SW 2006

Domyślnie

Cytat Napisał Tomtrz Zobacz post
    Podejrzewam, że ledwo się toczył przez taką wodę, więc przy takich obrotach nie ma przeciągu w dolocie.
    Też tak myślę. Trzeba być dobrej myśli. Rurę od dolotu przy przepustnicy sam zdejmiesz na parkingu to sprawdzisz co zassało i czy w ogóle.

Wysłane z mojego C6603 przy użyciu Tapatalka
    EGR - OFF
    klapki - OUT
    DPF - ON

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Belfer
    Mieszka w
    Gorlice
    Auto
    Chwilowo: 156 GTA Q2, 159 TBI, Lancia Phedra FL, 147 2.0 3D, RAV4 04' i GT JTD

Domyślnie

Cytat Napisał Tomtrz Zobacz post
    Musiał by jechać na luzie bez obciążenia silnika. Może jednak ma farta...

Użytkownik Znawca Avatar kubicze
    Mieszka w
    Wrocław, Poland
    Auto
    AR Spider 3.0 V6 98 rok Hardtop

Domyślnie

Sprawdź czy filtr jest mokry i czy rurach doprowadzających powietrze sa ślady wody
    Była AR 166 3.0 V6 24V, 156 GTA, 164 3.0 V6 12V
    Jest Spider 3.0 V6

Użytkownik Świeżak
    Auto
    Giulia 2.0 200KM

Domyślnie

Kumple z roboty płakali ze śmiechu jak patrzyli co Ty wyczyniasz. Bokiem bardziej trzeba było to może by Ci się udało.
    Podstawa to obejrzeć filtr i sprawdzić czy tam mokro, to powinno już Ci jakieś wskazówki dać co dalszego postępowania.

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Auto
    Od 04.2021 159 SW 2.0 jtdm+, WCZEŚNIEJ; 159 2.2 JTS , 159 1.9 jtdm 8v, soft @sdero

Domyślnie

Cytat Napisał ostry Zobacz post
    Kumple z roboty płakali ze śmiechu jak patrzyli co Ty wyczyniasz. Bokiem bardziej trzeba było to może by Ci się udało.
    Podstawa to obejrzeć filtr i sprawdzić czy tam mokro, to powinno już Ci jakieś wskazówki dać co dalszego postępowania.
    No to Gratuluję kumpli, wykazali się wzorową postawą, zamiast pomóc zanim kolega wjechał w tą wodę, lepiej stać z boku i płakać ze śmiechu, że ktoś pakuje się w kłopoty i będzie miał "gorzej"...brawo...to takie polskie...
    Oby tylko na filtrze się skończyło, powodzenia

Użytkownik Świeżak
    Auto
    Giulia 2.0 200KM

Domyślnie

Cytat Napisał mesque Zobacz post
    No to Gratuluję kumpli, wykazali się wzorową postawą, zamiast pomóc zanim kolega wjechał w tą wodę, lepiej stać z boku i płakać ze śmiechu, że ktoś pakuje się w kłopoty i będzie miał "gorzej"...brawo...to takie polskie...
    A gdzie napisałem że stali z boku i mieli możliwość bezpośredniego zatrzymania auta i wytłumaczenia kierowcy że to niezbyt rozsądne pchać się w niepewnej głębokości wodę, autem które ma puszkę filtra powietrza tuż przed przednim kołem i niewiele wyżej chwyt powietrza do tej puszki? Z odległości podejrzewam ponad 100m będąc w budynku i obserwując całą akcję przez okno mieli machać rękoma czy może opuścić zakład pracy i biec na ratunek kiedy nie mało osób i samochodów tam stało. Inni bardziej zapobiegliwi, rozsądni czy jak ich tam zwać potrafili pozostawiać auta przed tą powiedzmy kałużą i pójść dalej pieszo.
    Uwierz że to nie ten typ ludzi, nie życzą nikomu źle i raczej nie prezentują postaw "typowo" polskich
    Ja co prawda zobaczyłem cały obrazek już po fakcie, jak auto stało zalane ale z tyłu woda sięgała tablicy rejestracyjnej a przód dziwnie "zanurkował".
    Wydaje mi się że zdjęcie zrobiono jak poziom wody już troszkę opadł. W każdym razie z tyłu wyglądało to gorzej niż na zdjęciu.
    Wiele samochodów tam przejeżdżało, ale Ci jadący osobówkami raczej nie pchali się środkiem tylko trzymając się prawej strony (po lewej na zdjęciu). Tam było tak że im bardziej na prawo tym głębiej.

Cytat Napisał mesque Zobacz post
    Oby tylko na filtrze się skończyło, powodzenia
    Popieram w całej rozciągłości.
    Ostatnio edytowane przez ostry ; 16-07-2016 o 10:46

Użytkownik Znawca Avatar sedici
    Mieszka w
    OPL & (ANsbach) DE
    Auto
    Bravo1,6Mj , Astra J

Domyślnie

Cytat Napisał olo_84 Zobacz post
    Swoją drogą podziwiam tych co decydują się na przejazd przez widoczne jezioro.
    a kto bogatemu zabroni hehehhe
    this is my truth tell me yours
    "Polityka została wymyślona po to, aby kłamstwo brzmiało jak prawda." G.Orwell
    http://www.youtube.com/watch?v=liSxjtd16xQ - bastard

Użytkownik Maniak resoraków Avatar bibo8
    Auto
    Alfa Romeo 159, 1.9 JTDm, Sportwagon

Domyślnie

Cytat Napisał sedici Zobacz post
    a kto bogatemu zabroni hehehhe
    No właśnie
    Autko miało być zmienione więc nie do końca mi na nim zależało
    Na środek drogi to trochę mnie zciągnęło po tym jak się kierownica zblokowała po wyłączeniu silnika.
    Ostatecznie Alfibia zlądowała u mechanika - strat większych nie ma, czyli jednak auto nadaje się do pływania