Temat: Alfa Giulia- 2015

Użytkownik Pasjonat Avatar jahu
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Giulia Veloce Q4, GT 1300 Junior (1.75)

Domyślnie

Cytat Napisał Belfer Zobacz post
    1. Podałeś tylko 3 wymiary. Zobacz sobie, jak wygląda mierzenie pojemności wedle DIN i nie pytaj gdzie to 480L...!
    Bronisz tego bagażnika jak Częstochowy, a on faktycznie nie robi wrażenia jakby miał 480 litrów. Zresztą nie wiem czemu bronisz komuś szukać auta z dużym bagażnikiem.

Odnośnie ceny wersji benzynowej. Podstawowy diesel 2.2 netto bez akcyzy kosztuje 95 kzł. Jeśli podstawowa benzyna 2.0 będzie na zachodzie w tej samej cenie co diesel to możemy zasymulować i dodać akcyzę 3% oraz VAT i mamy cenę brutto na poziomie 120.000 zł. Matematyka.

Cytat Napisał radosuaf Zobacz post
    Nie chcę zabijać Twojego entuzjazmu, ale mój Sprint (w zasadzie golas, choć to przyzwoicie wyposażona wersja) kosztował cennikowo 92.800, jeśli mnie pamięć nie myli. Do tego ksenony 3.950 i nawigacja 6.500 (chociaż pewnie w pakiecie byłoby taniej), co nam daje 103.250 za kompakta FWD 150 KM z ręczną skrzynią biegów.
    Obecnie można kupić Giuliette QV z TCT za nieco poniżej 110.000 zł, więc 1.4 150 km w podobnej cenie nie wydaje się być jakoś atrakcyjne.
    Ostatnio edytowane przez jahu ; 15-07-2016 o 17:32

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Belfer
    Mieszka w
    Gorlice
    Auto
    Chwilowo: 156 GTA Q2, 159 TBI, Lancia Phedra FL, 147 2.0 3D, RAV4 04' i GT JTD

Domyślnie

Cytat Napisał bartas82 Zobacz post
    Sorry, nie robiłem żadnych fotek.

Belfer, nie zaczynaj
    Oczywiście, że opinia jest subiektywna, jak każdego tutaj Jeden porównuje z Mazdą bo taką aktualnie jeździ, drugi z BMW, trzeci z Audi... Co w tym złego? Mam pojeździć tydzień Polonezem, a potem iść na jazdę testową Giulią i mówić jaka to ona ah uh? Tak się robi przy zakupie Dacii

1) Bagażnik może mieć te 370l jak podał kolega, ale nie 480l. Podałem 3 największe miary, po podłodze! Potem jest tylko gorzej. Zobacz jak jest nieforemny środek w Giulii, potem zobacz 3er lub A4.

2) Wszystko co napisałem powiedział mi Pan sprzedawca.

3) Patrz pkt 2.

Mówił, że jest duże zainteresowanie benzyną (200KM), zdecydowanie większe niż dieslem.

Piszę co usłyszałem od sprzedawcy, nie gdzieś tam zasłyszane, zaczytane z neta. Dlaczego miałby kłamać?!
    Jak można twierdzić, że bagażnik o wymiarach bardzo ogólnie zmierzonych ma 370 litrów? Policz sobie co podałeś i już Ci wychodzi ponad 400 litrów. Poza tym są jeszcze wnęki, których nie wziąłeś pod uwagę i które w sumie dają 480L. Dalej będziesz brnął w Twoją teorię, którą sam obalasz?
    To już paranoją zajeżdża...

To co mówi pan sprzedawca pozwala tylko sądzić, że facet jest tam z przypadku. Podaj mi jego namiary a zadzwonię tam we wrześniu i każę sobie podstawić tą benzynę w wersji business za 120 tys.

- - - Updated - - -

Cytat Napisał jahu Zobacz post
    Bronisz tego bagażnika jak Częstochowy, a on faktycznie nie robi wrażenia jakby miał 480 litrów. Zresztą nie wiem czemu bronisz komuś szukać auta z dużym bagażnikiem.

Odnośnie ceny wersji benzynowej. Podstawowy diesel 2.2 bez akcyzy kosztuje 95 kzł. Jeśli podstawowa benzyna 2.0 będzie na zachodzie w tej samej cenie co diesel to możemy zasymulować i dodać akcyzę 3% oraz VAT i mamy cenę brutto na poziomie 120.000 zł. Matematyka.
    Matematykę mogłeś zastosować czytając post kolegi, któremu bagażnik w sedanie stoi kością w gardle... Policz, pomyśl i może wtedy pisz to, co się zgadza z prawdą.

Twoje wyliczenia ceny benzynowej wersji przemilczę, żeby nie napisać co o tym myślę Możesz mi tylko pokazać Giulię za 112 tys zł? Bo taka kwota wyszła po dodaniu 18,6% do 95 tys.
    Nie jesteście w stanie pojąć faktu, że cenę nie podawałem z sufitu?!
    Ostatnio edytowane przez Belfer ; 15-07-2016 o 18:40

Mieszka w
    Wrocław
    Auto

Domyślnie

Twoje wyliczenia ceny benzynowej wersji przemilczę, żeby nie napisać co o tym myślę
    Nie jesteście w stanie pojąć faktu, że cenę nie podawałem z sufitu?!
    A więc rozumiem, że chcesz napisać, co słuszne, że polityka cenowa to nie jest proste dodanie marży do ceny producenta. Na jednym modelu będzie wysoka marża, na innym niższa. Konkurencja wymusza taki a nie inny poziom ceny podstawowego diesla i dlatego FCA będzie miało wyższą marżę na podstawowym silniku benzynowym. Będzie, bo będzie na to popyt. Dodatkowo dochodzi fakt łączenia 2.0T tylko z automatem i wtedy cena 120.000 zł odeszła w niebyt.

- - - Updated - - -

Możesz mi tylko pokazać Giulię za 112 tys zł? Bo taka kwota wyszła po dodaniu 18,6% do 95 tys.
    Oczywiście, choć zgubiłem tysiąc przy zaokrąglaniu. W oficjalnym cenniku Alfy na polskiej stronie podstawowa Alfa Giulia 2.2 kosztuje ~113000 zł netto, czyli 139000 zł brutto.

Mieszka w
    Gorlice
    Auto

Domyślnie

A więc rozumiem, że chcesz napisać, co słuszne, że polityka cenowa to nie jest proste dodanie marży do ceny producenta. Na jednym modelu będzie wysoka marża, na innym niższa. Konkurencja wymusza taki a nie inny poziom ceny podstawowego diesla i dlatego FCA będzie miało wyższą marżę na podstawowym silniku benzynowym. Będzie, bo będzie na to popyt. Dodatkowo dochodzi fakt łączenia 2.0T tylko z automatem i wtedy cena 120.000 zł odeszła w niebyt.
    Ja nie mam wpływu na politykę FCA. Podałem wiadomość z dobrego źródła i ona jest dość logiczna. Automat, pakiet lepszy niż standard, więc mnie cena 157 tys. wcale nie dziwi.

- - - Updated - - -

- - - Updated - - -

Oczywiście, choć zgubiłem tysiąc przy zaokrąglaniu. W oficjalnym cenniku Alfy na polskiej stronie podstawowa Alfa Giulia 2.2 kosztuje ~113000 zł netto, czyli 139000 zł brutto.
    To kup ją dla mnie za 113 000 zł. Ok? Ja Ci dam netto a Vat jakoś sobie tam odlicz na cele filantropijne

Mieszka w
    Wrocław
    Auto

Domyślnie

Ja nie mam wpływu na politykę FCA. Podałem wiadomość z dobrego źródła i ona jest dość logiczna. Automat, pakiet lepszy niż standard, więc mnie cena 157 wcale nie dziwi.
    Ależ to jest zrozumiałe, a ja to tylko wytłumaczyłem sobie i innym. Konkurencja ma takie ceny na turbobenzyny z automatem to AR może mieć wyższą marżę na takim modelu. Nie każdy model musi mieć taką samą marżę.

Całe to rozumowanie opiera się oczywiście o to, że cena 2.2 diesel i 2.0 benzyna będzie na zachodzie porównywalna i zakłada, że na zachodzie oba auta mają identyczne podatki.

- - - Updated - - -

To kup ją dla mnie za 113 000 zł. Ok? Ja Ci dam netto a Vat jakoś sobie tam odlicz na cele filantropijne
    ej. To już jest odwracanie kota ogonem, nie będę tego nazywał po imieniu. Podałem cenę netto przed akcyzą, bo w tej kolejności się potem nalicza akcyzę i VAT.

Mieszka w
    Gorlice
    Auto

Domyślnie

Ależ to jest zrozumiałe, a ja to tylko wytłumaczyłem sobie i innym. Konkurencja ma takie ceny na turbobenzyny z automatem to AR może mieć wyższą marżę na takim modelu. Nie każdy model musi mieć taką samą marżę.

Całe to rozumowanie opiera się oczywiście o to, że cena 2.2 diesel i 2.0 benzyna będzie na zachodzie porównywalna i zakłada, że na zachodzie oba auta mają identyczne podatki.

- - - Updated - - -

ej. To już jest odwracanie kota ogonem, nie będę tego nazywał po imieniu. Podałem cenę netto przed akcyzą, bo w tej kolejności się potem nalicza akcyzę i VAT.
    Ty tak na trzeźwo z tą ceną netto? Jeśli tak to nie mam co komentować. Każdy sobie pomyśli co trzeba Jeszcze mi obracanie kota ogonem zarzucasz... Jest moc
    Nie wiem czy zauważyłeś ale cały czas operujemy cenami brutto i o taką też chodziło w kwestii 120 tys za wersje benzynową. Jaśniej już nie potrafię.

Mieszka w
    Wrocław
    Auto

Domyślnie

Ty tak na trzeźwo z tą ceną netto? Jeśli tak to nie mam co komentować. Każdy sobie pomyśli co trzeba Jeszcze mi obracanie kota ogonem zarzucasz... Jest moc
    Nie wiem czy zauważyłeś ale cały czas operujemy cenami brutto i o taką też chodziło w kwestii 120 tys za wersje benzynową. Jaśniej już nie potrafię.
    Naprawdę mam ci jak dziecku wytłumaczyć, naprawdę musisz mi wkładać w usta fałszywą tezę, naprawdę łatwiej ci mnie obrażać między wierszami? Moderator?

Zakładamy tą samą cenę przed VAT i przed akcyzą:
    95285 zł.
    W 2.2 dodajemy akcyzę i mamy 113008 zł netto
    Doliczamy VAT i mamy 138999 zł brutto.

W 2.0 dodajemy akcyzę i mamy 98238,84 netto
    Doliczamy VAT i mamy 120833 zł netto.

Ja nie chcę udowadniać, że taka będzie cena 2.0T. Ja chcę udowodnić, że taka byłaby cena 2.0T gdyby auta 2.0 i 2.2 kosztowały importera tyle samo i gdyby importer zastosował na oba taką samą marżę. Tylko tyle i aż tyle.

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Gdańsk
    Auto
    Alfa Romeo 156 2.0JTS; Ford Fiesta ST 3D 200KM, Fiat 500X, była Alfa Romeo Mito i Vespa125

Domyślnie

Belfer,
    2 miesiące temu FAP powiedział Ci, że najtańsza benzyna będzie za 155 tys. zł

Ha, ha.

Przecież oni to kwintesencja niekompetencji. Na stronie czeskiej cennik nowej Mito jest od połowy czerwca. U nas można zamawiac od tego czasu, ale cennika brak.

Sami nie wiedzą co będą i kiedy sprzedawać.

W mojej opini wypuszczą benzynę 200KM w manualu w wersji Gulia za 129 tys zł.

Mieszka w
    Gorlice
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał Andrzej_Kolbudy Zobacz post
    Belfer,
    2 miesiące temu FAP powiedział Ci, że najtańsza benzyna będzie za 155 tys. zł

Ha, ha.

Przecież oni to kwintesencja niekompetencji. Na stronie czeskiej cennik nowej Mito jest od połowy czerwca. U nas można zamawiac od tego czasu, ale cennika brak.

Sami nie wiedzą co będą i kiedy sprzedawać.

W mojej opini wypuszczą benzynę 200KM w manualu w wersji Gulia za 129 tys zł.
    Gdybym się opierał na FCA Poland (bo tak dumnie się to teraz nazywa...) nie miał bym prawie żadnych sprawdzonych wiadomości.

Postaraj się znaleźć wszystkie moje informacje odnośnie Giulii z tego tematu i zobaczysz czy cena też może być wiarygodna...

- - - Updated - - -

Naprawdę mam ci jak dziecku wytłumaczyć, naprawdę musisz mi wkładać w usta fałszywą tezę, naprawdę łatwiej ci mnie obrażać między wierszami? Moderator?

Zakładamy tą samą cenę przed VAT i przed akcyzą:
    95285 zł.
    W 2.2 dodajemy akcyzę i mamy 113008 zł netto
    Doliczamy VAT i mamy 138999 zł brutto.

W 2.0 dodajemy akcyzę i mamy 98238,84 netto
    Doliczamy VAT i mamy 120833 zł netto.
    Manipulujesz faktami/liczbami w sposób co najmniej śmieszny, żeby nie powiedzieć bezczelny i jeszcze wymagasz poważnego traktowania?
    Jak to nazwać?
    Dziecku to możesz tłumaczyć, tylko jak będziesz tak kręcił, jak z ceną Giulii to może nabrać dziwnych nawyków...

Mieszka w
    Wrocław
    Auto

Domyślnie

Manipulujesz faktami/liczbami w sposób co najmniej śmieszny, żeby nie powiedzieć bezczelny i jeszcze wymagasz poważnego traktowania?
    Jak to nazwać?
    Dziecku to możesz tłumaczyć, tylko jak będziesz tak kręcił, jak z ceną Giulii to może nabrać dziwnych nawyków...
    Dziękuję moderatorze za trzymanie poziomu dyskusji. Ci co mają zrozumieć wyliczenia to zrozumieją. Dla mnie OT.