No właśnie jest różnica między 1.9 (120 KM i 150KM oraz 2.4 JTDm 200KM oraz 2.4 JTDm 210KM) a podobno 2.4 niektóre sobie nie radzą.
Wolę zapytać i może ktoś poleci co sam już przeszedł i może z czystym sumieniem polecić
No właśnie jest różnica między 1.9 (120 KM i 150KM oraz 2.4 JTDm 200KM oraz 2.4 JTDm 210KM) a podobno 2.4 niektóre sobie nie radzą.
Wolę zapytać i może ktoś poleci co sam już przeszedł i może z czystym sumieniem polecić
Nie jestem fachowcem, żeby podawać szczegółowe różnice, wiele razy osoby którym padło turbo w 2.4 wkładało później to z wersji 210km, podobno "lepsze" i ma więcej możliwości przy wszelkich modach. Jest kilka wątków, w których wypowiedzieli się np Mały_777 , @sdero , cinek na temat różnic itd to są osoby które wiedzą bardzo dużo. Jeśli nie musisz mieć na już takich informacji to na spokojnie, znajdziesz te wątki i się wszystkiego dowiesz.
Pozdrawiam
Tylko przy zmianie turbo z KKK (200 KM) na Garrett'a (210 KM) bardzo mocno jest zalecane strojenie ECU pod tą nowszą chociażby dlatego że zaczyna dmuchać szybciej niż przedliftowa.
Naskrobane przez Galaxy S7 EDGE
No właśnie a ja nie chciałbym modyfikować i kasę wywalać na 10KM i trochę lepszy spód. Trzeba oprócz turbiny wymienić wtryski a to już kosztowna zabawa + turbo + strojenie. Wolę zostać przy tym co mam i tylko turbinę w przyszłości zregenerować
Ale dzięki za sugestie.
Pozdr
Wymiana wtryskiwaczy nie jest konieczna a modyfikacja softu to głównie mocniejsze "podlanie" dolnego zakresu obrotów. Po wymianie samego turbo i strojeniu myślę że spokojnie osiągniesz bezpieczne 230 KM i okolice 480 - 500 Nm a więc nie jest to 10 koni o których piszesz a już znaczący wzrost dynamiki Twojej Belli :-D
W niedługim czasie będę robił swoje wtryskiwacze bo już mam trochę korekty rozjechane i wydech z kwasowki. Po tym wybieram się na strojenie i zobaczymy co się uda osiągnąć [emoji6] ale liczę na jakieś 250 - 260 kucyków i okolice 550 Nm
Naskrobane przez Galaxy S7 EDGE
Ostatnio edytowane przez lesnik201 ; 16-07-2016 o 11:01
100 Nm w dolnym zakresie obrotów to jest trochę? To jest przepaść, która sprawia, że zupełnie inaczej się jeździ
Poza tym przy okazji strojenia bez problemu i przeciążania turbiny z Garretem można uzyskać 220 KM - 225 KM, dla KKK taka moc maksymalna to szczyt możliwości. Dla Garretta będzie też dostępna w większym zakresie obrotów.
W sytuacji gdy i tak trzeba wymienić turbinę, to warto to rozważyć.
Ok
Rozumiem Was. Musze podzwonić i popytać jakby to wyglądało to strojenie i kto by mi to ogarnął.
Moja turbina nie padła jeszcze oleju nie bierze id wymiany do wymiany praktycznie tyle samo jest. Natomiast martwi mnie takie miałczenie jest już od 3 miesięcy i pewnie jest to zacinająca się geometria . Byłem nawet z nią na hamowni ale goście nie widzą problemu ponieważ wypluła 195KM i 413Nm więc dla nich jest to dobry wynik jak na standard.
Dzięki za pomoc będę rozszerzał temat w tej sprawie