Strona 1 z 6 123456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 53

Temat: Wyjazd do Chorwacji, długa trasa, sprawdzenie auta

Użytkownik Świeżak Avatar MadSkillz
    Mieszka w
    Siedlce
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 jtdm 150KM

Domyślnie Wyjazd do Chorwacji, długa trasa, sprawdzenie auta

Witam, jak w tytule, mam zamiar alfą jechać do chorwacji na poczatku sierpnia, muszę auto przygotować, oczywiście będzie wymieniony olej w silniku, na co powiniennem zwrócić szczegolna uwagę? Skrzynia, zregenerowana, po wymianie łożysk i uszczelniaczy, zalana fuschem, doleję tylko archoil w tym tygodniu, filtry paliwa powietrza zrobione jakies 10 tys temu, nowa dwumasa ze sprzegłem i wysprzęglikiem, kolektor wydechowy splanowany i wymienione szpilki i uszczelka bo bękła kiedys jedna, turbo wyczyszczone, pasek klinowy i rozrząd tez jakies 10 tys temu zrobione. EGR i klapy wywalone. Został tylko DPF. Czy warto sprawdzic szczotki alternatora? Zeby nie padło ładowanie w trasie? Na co jeszcze zwrócić uwagę?

Użytkownik Alfista
    Auto
    mam

Domyślnie

Warto zwrócić uwagę czy masz assistance jeśli nie wykup dobry na czas wyjazdu bo jak byś auta nie przygotował zawsze może wyskoczyć jakiś problem. Oczywiście z takich bardziej błahych spraw sprawdź sobie klimatyzację, sprawdź w jakim stanie masz zapasówkę, warto zabrać po litrze oleju i płynu do chłodnicy oraz 5l płynu do spryskiwaczy. Jak wiedziesz do Chorwacji i zaczną Ci się na szybie rozbijać gigantyczne robale to się przyda

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar jaboleq
    Mieszka w
    Tychy
    Auto
    AR 156 SW 1.9 16V powered by @sdero

Domyślnie

Jestem teraz w Cro i zadne robale na szybie nie daly o sobie znac. 1400km zrobione i jeszcze jutro 1100 do powrotu

Napisane z komóreczki!
    ::::::: I am IN LOVE with trance! ::::::: Moja włoszka :::::::

Mieszka w
    Siedlce
    Auto

Domyślnie

Jaką masz alfkę? Z jakim motorem? ja mam 1.9 jtdm 150Km, klima zrobiona kompletna razem przy demontazu turbiny, nowy czynnik, osuszacz, wszystko sprawne, assistance mam razem z AC do 100KM ale wykupię assistance+ w link 4 bo jest do 300KM holowanie i do 5 dni pobyt w hotelu zwracają i organizują w razie wpadki. Nie można wykupic ubezpieczenia od awarii..czyli nikt nie pokryje kosztów ewentualnej naprawy za granicą.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar jaboleq
    Mieszka w
    Tychy
    Auto
    AR 156 SW 1.9 16V powered by @sdero

Domyślnie

6. Silnik co ty. Dlatego jestem bez assistance bo to strata kasy

Masz pewne auto to jedziesz i tyle. Drogi w samej Cro są całkiem fajne. Autostrada lepsze niż w Austrii!

Napisane z komóreczki!
    ::::::: I am IN LOVE with trance! ::::::: Moja włoszka :::::::

Użytkownik Alfista
    Auto
    mam

Domyślnie

Cytat Napisał jaboleq Zobacz post
    Jestem teraz w Cro i zadne robale na szybie nie daly o sobie znac. 1400km zrobione i jeszcze jutro 1100 do powrotu

Napisane z komóreczki!
    Jak ja sypałem do makarskiej to chyba jakaś plaga była ledwo wycieraczki dawały rade skrobać pozostałości po robalach

Mieszka w
    Siedlce
    Auto

Domyślnie

Czyli mówicie że ten silnik jest ok? Po wywaleniu klap i egr? Muszę się bardzo martwić ze auto mi stanie na autostradzie? Bo wiadomo, jakis czujnik może pasc i dupa zbita...

Użytkownik Alfista
    Auto
    mam

Domyślnie

Pewne w życiu jest tylko kevin sam w domu w polsacie na święta. Nikt Ci nie zagwarantuje, ze nic się stanie ale nie ma też z góry się co martwić. Pakuj graty i jedź.

P.S Assistance przydaje się do tego aby np. ktoś zholował Cię z autostrady chociaż do miejsca gdzie będziesz mógł przenocować i załatwić dalszą pomoc lub jeśli awaria nie jest poważna naprawić auto ot tyle. W niektórych krajach koszt ściągnięcia auta z autostrady może być niemały bo nie może tego zrobić zwykły Helmut z najazdem.

Mieszka w
    Siedlce
    Auto

Domyślnie

A orientujecie sie po jakim przebiegu pada alternator lub łożyska albo szczotki w nim? Ja mam 267 tys przebiegu. Napięcie ładowania mam 13,77 V
    Ostatnio edytowane przez MadSkillz ; 16-07-2016 o 13:24

Użytkownik Świeżak Avatar koniu
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    Alfa Romeo Giulia Veloce TI Q4

Domyślnie

Jak kolega pisze wyżej, przezornie lepiej mieć dodatkową polisę Parę złotych, a w razie czego pomogą. Poza tym warto sprawdzić jakie jest wymagane wyposażenie samochodu w innych krajach. Np. w Czechach trzeba mieć jakiś komplet żarówek, a gdzieś dwa trójkąty itd.