Strona 3 z 6 PierwszyPierwszy 123456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 53

Temat: Wyjazd do Chorwacji, długa trasa, sprawdzenie auta

Użytkownik Rowerzysta Avatar Tomekkk
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    159 SW 1,9JTDm Q-Tronic

Domyślnie

Kolego, nie ma co się tak stresować. Wykup dobry Assistance i tyle (polecam PZU Pomoc w drodze pakiet rozszerzony - holowanie do 1000km w cenie). Jak jakaś pierdoła ma się zepsuć to i tak się zepsuje, nie ma sensu wymieniać pół auta przed takim wyjazdem. Ja w tym roku byłem swoją 9tką w Rumunii i 4000km pękło w 10dni. Jedyne co to wróciłem do PL z huczącym łożyskiem koła. W drodze powrotnej niestety zaczęło się odzywać, a tak to bez żadnego problemu.

Użytkownik Świeżak Avatar Piszczyk
    Mieszka w
    Opole Lubelskie
    Auto
    AR166 2,5 / DELTA I 1,6 GTie / Thesis 3,0 V6 / HILUX 3,0 / Thema 2,8 PRV

Domyślnie

chłodnicę, termostat, węże sprawdź
    tydzień temu wróciłem z Korculi
    też przygotowałem alfę "na zapas" (rozrząd, altek, paski, cewki, hamulce itd..) ale jak się zaraz za Rzeszowem sypną znajomych mercedes i okazało się że ja jako jedyny mam wolny hak...
    a im żal było zostawić przyczepkę ze skuterem wodnym...
    i wziąłem na hol
    i było ok ale na serpentynach jak się skończyła autostrada i trzeba było w rządku w upał za laguną jechać 40km/h to brak przewiewu i temperatura ponad 100 skoczyła...

Użytkownik Świeżak Avatar MadSkillz
    Mieszka w
    Siedlce
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 jtdm 150KM

Domyślnie

assistance samego w pzu nie chca mnie sprzedac dzisiaj dzwoniłem, tylko jak bym miał auto u nich ubezpieczone, coś im sie pozmieniało..

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Jelenia Góra
    Auto
    159SW 16V 150KM, Mercedes Vito

Domyślnie

Kiedyś właśnie w Chorwacji w drodze nad morze, skończyły mi się szczotki w Mercedesie. I mimo, ze diesel samochód stanął :-P Z racji, ze mialem assistance do 500km, to kazalem sie zawieść do serwisu w Zadaze :-) koszt w serwisie 170eur, wiec tragedii nie ma. Jedyny minus, to 5h czekania na lawete, to łącznie ze zgłoszeniem i 10 telefonami, bo ustalić nic nie potrafili.

Wysłane z mojego HUAWEI GRA-L09 przy użyciu Tapatalka

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Auto
    Od 04.2021 159 SW 2.0 jtdm+, WCZEŚNIEJ; 159 2.2 JTS , 159 1.9 jtdm 8v, soft @sdero

Domyślnie

Cytat Napisał Pływak Zobacz post
    Zgodnie z konwencja wiedeńską auto ma być wyposażone tylko w to co wymagane jest w kraju rejestracji. Mało kto o niej wie i daje się naciągać zagranicznej policji.
    Spróbuj to wytłumaczyć policjantowi na Chorwacji lub Słowacji... powodzenia...bardzo często jeżdzę w interesach na Chorwację i do Serbii...wiem jedno konwencje wiedeńska można sobie wsadzić w d..., powiem wiecej....jeżeli ktoś jedzie przez Słowację to lepiej niech zdejmie antenę CB jesli jest na magnesie i używając nawigacji przyczepionej do szyby, dajcie z boku w kącie, żeby nie "zasłaniała" środkowej części szyby....koszulki odblaskowe w kabinie a nie w bagażniku....(tyle szt ile osób wieziecie) kpl żarówek i linka holownicza....apteczka, gaśnica...wiadomo....mam firmę na Słowacji, auto na słowackich blachach i widzę często za co płacą mandaty "obcokrajowcy" nie ma znaczenia w jakim kraju jest zarejestrowany samochód...wjeżdżasz na ich teren i trzeba sie dostosować...a jakieś dziwne przepisy z Wiednia czy Wenecji :p można rzucać w towarzystwie znajomych :p

Użytkownik Alfista
    Auto
    mam

Domyślnie

I właśnie przez takich osobników zbijają kokosy, wystarczy odmówić przyjęcia mandatu ale jak ktoś sobie woli wsadzać międzynarodowe przepisy w d... to już jego sprawa

Dla tych co wola nić w dupie nie mieć Warto jednak sprawdzić czy wszystkie kraje przez, które jedziemy ratyfikowały konwencje jeśli tak to to oni się muszą dostosować do jej zapisów, a nie my do ich przepisów.

"Jednym z praktycznych aspektów tej konwencji jest to, że policja drogowa nie ma prawa nakładania mandatu na kierowców samochodów zagranicznych, wyposażonych zgodnie z wykazem wynikającym z rodzimego prawa o ruchu drogowym, ale niewystarczająco z punktu widzenia kraju, przez który przejeżdżają. W szczególności na przykład policja niemiecka nie może w Niemczech karać polskich kierowców za brak lub nieodpowiednio wyposażoną apteczkę samochodową (w Polsce jest ona zalecana, ale nieobowiązkowa, natomiast pojazdy zarejestrowane w Niemczech muszą ją mieć i to wyposażoną w ściśle określone środki medyczne), a polska policja w Polsce – kierowców niemieckich za brak gaśnicy, która w Niemczech nie jest obowiązkowa."

W Chorwacji mnie ani razu nie zatrzymali, na Słowacji póki co zachowują się właśnie tak jak kilka lat temu w Niemczech czyli próbują za wszystko walić mandaty. W Niemczech potrafili sprawdzać nie tylko czy jest apteczka ale czy spełnia niemiecką normę DIN oczywiście jak się zrobiło głośno o sprawie i ludzie przestali przyjmować bezprawne mandaty to się uspokoiło.
    Ostatnio edytowane przez Pływak ; 17-07-2016 o 10:00

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Auto
    Od 04.2021 159 SW 2.0 jtdm+, WCZEŚNIEJ; 159 2.2 JTS , 159 1.9 jtdm 8v, soft @sdero

Domyślnie

nie twierdze, że taki przepis nie istnieje ale nie porównuj Chorwacji do Niemiec to że oba kraje należą do UE nie znaczy, że jest tak samo Ty znasz teorie ja praktykę w tamtym regionie poza tym nawet gdybyś sie upierał z takim policjantem(o ile znasz chorwacki bo angielski raczej nie jest popularny wsród policji)...to zawsze może Cie zawinąć na dołek do wyjaśnienia sprawy... szkoda tracić czas, nerwy i własny urlop, żeby walczyć z nimi, bo nawet jak wygrasz to I tak tylko Ty będziesz stratny Bałkany rządzą sie swoimi prawami wierz mi jestem tam średnio co 1.5 miesiąca
    Ostatnio edytowane przez mesque ; 17-07-2016 o 11:31

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar jaboleq
    Mieszka w
    Tychy
    Auto
    AR 156 SW 1.9 16V powered by @sdero

Domyślnie

I wróciłem: 2360 km przejechane ... powiem tak - moja pierwsza tak daleka podróż (wcześniej tylko 1300 km)
    ::::::: I am IN LOVE with trance! ::::::: Moja włoszka :::::::

Użytkownik Alfa i Omega
    Mieszka w
    koło koła
    Auto
    emty

Domyślnie

Cytat Napisał jaboleq Zobacz post
    I wróciłem: 2360 km przejechane ... powiem tak - moja pierwsza tak daleka podróż (wcześniej tylko 1300 km)
    no i jak było, masz jakąś relacje foto/video z wyjazdu na chorwacje? pojechałeś i wróciłeś tylko czy wczasowałeś się kilka dni na plażach ? zwiedziłeś jakieś zabytki albo inne cuda chorwackiej kultury ?

Użytkownik Maniak resoraków Avatar tomek evo
    Mieszka w
    Sosnowiec
    Auto
    159 1.9 150 KM

Domyślnie

Tak na przyszłość to Allianz ma opcjonalnie taki pakiet assistance, że jest limit na holowanie 2000e. Jeśli nie dadzą rady ściągnąć Cię w tym limicie można zorganizować holowanie na własna rękę i przedstawić rachunki - pokryją do 2000e. Za tą kasę osobówkę to już można z Portugalii ściągnąć. Warunkiem jest jak dobrze pamiętam wykupienie Ac ale Allianz nie jest drogi (przynajmniej jak się ma wysokie zniżki). Taki Assistance nie kosztuje mało ale jeśli ktoś sporo jeździ na dalekich trasach za granicą to moim zdaniem jest to bardzo dobre rozwiązanie. Jak ostatnio jechaliśmy do Włoch to kolega zabrał zapasowy alternator