AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021
Jeep Cherokee 2.0 MJD A9 LIMITED 2014
Giulietta 1,4TB MA Distinctive 2010
AR156 1.9 16v JTD M-jet 2004
AR156 1.6TS 2000
Wcześniej 7 włoskich aut F (126, 127, UNO DS, TIPO, PUNTO, BRAVA, MAREA)
Nie powiedziałem że poprzedni właściciel wymieniał wariator, faktury mam z serwisu fiata na których widnieją 2 paski + wszystkie rolki od urządzeń pomocniczych (kwota nie mała) No ale niestety nie mam tam wariatora i pompy. Widocznie z oszczędności już tego nie zrobił. Kupując auto zdawałem sobie z tego sprawę, więc teraz ja zrobię tylko że już full, czekam na części, okaże się co jest przyczyną że nie mam obiegu.
Dziś w ramach testu, rozgrzałem auto czekałem aż dojdzie do 110-120 st. ogrzewanie na full i wąż który wychodzi od termostatu zrobił się ciepły, czyżby to oznaczało że to jednak pompa? Zajrzałem też pod osłonę rozrządu, nie ma żadnego wycieku, pasek wygląda prawie jak nowy, więc może jest tak jak kolega Maciek-156 pisał oberwały się łopatki wirnika, albo pękł wirnik
AR 156 1.8 TS '98 MOD0.66 SportPack 3 + LPG STAG-4 plus + MJ
Termostat żadko pada w ten sposób, że się nie otwiera, przeważnie się nie zamyka. A może masz po prostu coś zatkane w układzie chłodzenia.
Rzadko, ale się zdarza.
Podjedź do fachowców, bo tak będzie ciężko ustalić coś poza kilkoma prawdopodobnymi wersjami.
Najpierw niech sprawdzą ten termostat, bo koszt niewielki, a i roboty nie za dużo.
Żeby sprawdzić pompę wody, to już raczej grubsza rzecz
Pompę wody sprawdza się w banalny sposób, bez żadnego demontażu (żeby sprawdzić termostat to trzeba go zdemontować, a to kupa roboty) - ona pompuje non stop przelewem do zbiorniczka wrównawczego. JEsli się zwiększa obroty silnika to strumień na przelewie powinien byc coraz większy - jesli zanika to pompa nie daje obiegu
AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021
Jeep Cherokee 2.0 MJD A9 LIMITED 2014
Giulietta 1,4TB MA Distinctive 2010
AR156 1.9 16v JTD M-jet 2004
AR156 1.6TS 2000
Wcześniej 7 włoskich aut F (126, 127, UNO DS, TIPO, PUNTO, BRAVA, MAREA)
Trochę to trwało, ale już wiadomo co było przyczyną mojej usterki, padła pompa wody - nadpęknięty plastikowy wirnik ;/
AR 156 1.8 TS '98 MOD0.66 SportPack 3 + LPG STAG-4 plus + MJ
witam . ile jest czujnikow temperatury silnika w alfa 147 diesel? jezeli jest wiecej niz jeden znajdujacy sie w obudowie termostatu , gdzie sa pozostale? dzieki