Strona 115 z 142 PierwszyPierwszy ... 1565105106107108109110111112113114115116117118119120121122123124125 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1,141 do 1,150 z 1417

Temat: Wybór opon letnich. Prosze o opinie:)

Użytkownik Maniak resoraków Avatar alcapone154
    Mieszka w
    Nad Krakowem
    Auto
    159 2.0 / ex147

Domyślnie

Ale Co tu ma wiek albo zużycie do tego że opona dostała bicia? W 2015 kupiłem 4 hankooki z 2014. 2 też dostały bicia tak że na przodzie się z nimi jeździć nie da. A jeżdżę prawie tylko po autostradzie. Wazylem opony z 5 razy, miałbym 1 oponę za to wrażenie.

Gesendet von meinem HTC 10 mit Tapatalk

Użytkownik Znawca Avatar IamICEman
    Mieszka w
    Wągrowiec
    Auto
    czekam na używaną Giulie;) była 159 i GT

Domyślnie

Cytat Napisał alfalfa Zobacz post
    Dla przykładu:
    Opony nokian H z 2011r po dwóch sezonach kupione jako nowe, nie używane w renomowanych sklepie, bieznika w cholerę i trochę ( Nokian ma cyferki scierajace się ze zużyciem 9- nowa, 1-zlom) a oponony do kosza. Najpierw dwie się pokrzywily że nie szło wywazyc i biło kierownica, wczoraj kolejne dwie. A na oponach zrobione może 25 tys w miarę spokojnej jazdy ( mazda premacy w dieslu nie poszalejesz). Czyli cztery teoretycznie młode opony
    2 przykład: dunlop sport maxx rt w alfie 159, opona z 2015 roku, drugi sezon w miare spokojnej jazdy, bieznika ponad połowa a opony są tak wyzabkowane że nie da się jezdzic ( między 40-90 km/h wyja jakby się po tarce jechalo). Opony za ponad 2 tys zł. Też pójdą do kosza albo zrobię sobie palenie gumy bo na codzien jeździć się na tym nie da. Zawiasy, zbieżność Ok.

BTW
    Wysokość bieżnika i data produkcji to nie wszystko kolego
    a więc juz ci pisze szybkie wytłumaczenie tego co sie u ciebie stało...
    przykład pierwszych opon : wykończyły je nasze zajebiste polskie drogi, opony jako nowe mają słabą konstrukcję (płótno) tyle że nasze dziurawe drogi wykończą nawet runflaty
    przykład drugich opon : dunlop max rt bardzo miękka mieszanka , podatna na wybicia przy słabych amortyzatorach lub autach typu sw dodatkowo dość szybko się zużywają.

Tak czy siak ani przykład 1 ani 2 nie miał nic wspólnego z data produkcji opony! ! ! ! !

SZUKASZ NOWYCH OPON? NAPISZ PRZYGOTUJE OFERTĘ.
    DYSPONUJE DUŻĄ ILOŚCIĄ OPON NOWYCH JAK I UŻYWANYCH!!
    Felgi nowe i używane! dystanse każdy rodzaj !

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Krakow
    Auto
    alfa romeo 159 2.0 jtdm

Domyślnie

Cytat Napisał IamICEman Zobacz post
    a więc juz ci pisze szybkie wytłumaczenie tego co sie u ciebie stało...
    przykład pierwszych opon : wykończyły je nasze zajebiste polskie drogi, opony jako nowe mają słabą konstrukcję (płótno) tyle że nasze dziurawe drogi wykończą nawet runflaty
    przykład drugich opon : dunlop max rt bardzo miękka mieszanka , podatna na wybicia przy słabych amortyzatorach lub autach typu sw dodatkowo dość szybko się zużywają.

Tak czy siak ani przykład 1 ani 2 nie miał nic wspólnego z data produkcji opony! ! ! ! !
    Zgadzam się w pełni. Chodziło mi o to, że nie wysokość bieżnika jest najwazniejsza, ale ogólny stan opony jako całości, stan jej wyeksploatowania itp. Bo obie mają sporo bieznika a i tak do kosza, chyba że ktoś chetny[emoji12]
    Żartowałem

Użytkownik Alfista Avatar Andrzejsr
    Mieszka w
    Rzeszów
    Auto
    156sw 2.5V6, 166 3.2V6, 156 2.0TS 'cup'

Domyślnie

"jajestemlodowyczlowiek" oświadczyłeś po swoim wulgarnym, prymitywnym wpisie, bez zrozumienia tego, do czego się odnosisz, że nie będziesz się tu udzielał. Padło zdaje się "żegnam". Tyle warte jest twoje słowo ? sądzisz, że ktokolwiek, po takiej formie wypowiedzi, weźmie poważnie cokolwiek co powiesz ?

Co do tematu - nigdzie tu nie padło stwierdzenie, że brak bieżnika to dobra opona, bo to oczywiście _także_ jest zużyta opona. Padło natomiast i jest prawdą, że gruby bieżnik przy starej oponie guzik znaczy i jest wykładnikiem jej stopnia zużycia jedynie dla handlarzy i ignorantów. I że stara opona choćby z centymetrem bieżnika - to opona zużyta.
    Ja wiem, że to może dla prosto "myślących" może być niezrozumiałe i brew się zmarszczy, ale tak jest.

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Krakow
    Auto
    alfa romeo 159 2.0 jtdm

Domyślnie

Cytat Napisał Andrzejsr Zobacz post

Co do tematu - nigdzie tu nie padło stwierdzenie, że brak bieżnika to dobra opona, bo to oczywiście _także_ jest zużyta opona. Padło natomiast i jest prawdą, że gruby bieżnik przy starej oponie guzik znaczy i jest wykładnikiem jej stopnia zużycia jedynie dla handlarzy i ignorantów. I że stara opona choćby z centymetrem bieżnika - to opona zużyta.
    I o to mi chodzilo parę postów wyzej. Dodam, że nie musi być stara i bez bieżnika, żeby była zuzyta-stąd te przykłady. Tyle ode mnie.
    A wracając do tematu to co można sensownego zalozyc do 159SW 2.0 JTDM żeby nie wtopić po sezonie jak z dunlopem (225/50 r17)

Użytkownik Fachowiec Avatar KaaC
    Mieszka w
    Gostyń/Leszno/Rawicz
    Auto
    AR 166 2.4M-Jet 06r

Domyślnie

Ja polecam Pirelli P Zero Rosso, Bridgestone Potenza re050a, bardzo dobrze trzymają się na mokrej, letniej nawierzchni w zakrętach przód nie ucieka. Teraz mam Michelin Pilot Sport 3, są słabsze niż wymienione wyżej flagowce, nie mają takiego trzymania w zakrętach, ale mogę je polecić z czystym sumieniem. Na tylnej osi mam budżetowe Hancock Ventus v12 Evo, i też są niezłe..

Wysłane z mojego D5803 przy użyciu Tapatalka

Za największego wroga ludzie mają tego, kto mówi im prawdę // Platon.

Była Marea 2.4TD HLX 125KM '98r
    Była Marea 2.4JTD ELX 131KM '99r
    Była 166 2.4JTD 10v 150KM '03r
    Była 166 2.4JTDm 20v 175KM @ 238KM 504Nm by @sdero '04r
    Jest 166 2.4M-jet 20v 2006r @ ?

Masz problem z autem ? Chcesz usunąć klapy wirowe, DPF bądź EGR ?
    Zrobić kompleksową diagnostykę ?
    Wymiany rozrządów/eksploatacja i remonty silników ?
    Załatwimy nawet programowo !

Zapraszam na nasz warsztat.

Użytkownik Znawca Avatar kylo1986
    Mieszka w
    Podlasie
    Auto
    166 2.4 20v Fl x2, 159 1.9 8v

Domyślnie

Cytat Napisał alcapone154 Zobacz post
    A niezuzyta a przestarzała? Przestań polski wymyślać.

Slik ma kropki, wgłębienia kontrolne wskazując zużycie.

Gesendet von meinem HTC 10 mit Tapatalk
    Acha, a ten slik jest taki że jak schodzą nacięcia to opona nie jest do wywalenia tylko wtedy jest dotarta
    Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	20160428180226[1].jpg
Wyświetleń:	14
Rozmiar:	50.8 KB
ID:	206066

Cytat Napisał IamICEman Zobacz post
    Głownie to się liczy. Inaczej tego nie ujmę. Data produkcji opony a jej "starość" i wartościowość to dwie inne rzeczy. Ja wypisuje się z tematu bo widzę że z uczonymi prezesami czytającymi głupoty wielkich znawców (teori) się nie wygra. Trochę praktyki się wam wszystkim przyda i przestańcie czytać pierdoły i różnego rodzaju testy które wypadają w zależności kto ile zapłaci. Nikt z was nie jest w stanie wyczuć różnicy między oponą (przykład) Continentala a Hankooka. NIKT! mówię tutaj o nowych oponach jeżdżących koło komina i na autostradach. Również nikt z was nie zauważy różnicy czy opona jest z 2010r czy z 2016r! tego jestem pewien! żegnam
    A jak się wyczuwa różnicę miedzy Continentalem, albo lepiej przywołanym przez ciebie Dunlopem RT a Hankookiem, bo z tego co widzę jesteś w stanie wiec się pochwal umiejętnościami?????????
    I jak się w czasie jazdy odróżnia oponę z 2010 od tej z 2016- pytam bo nie wiem, ja jestem w stanie tylko powiedzieć w jakim jest stanie,a wróżyć też bym chciał umieć

A teraz panie znawco Dunlop SportMaxx RT tak ma dość miękką mieszankę, ale się nie wyząbkowuje, a bieżnik znika na początku szybko, potem stanowczo wolniej i na 35- 40 tysięcy spokojnie styka w przypadku mojej jazdy, to wam starczy na 50% więcej
    Ostatnio edytowane przez 75andrew155 ; 21-07-2016 o 19:09

Moderator Znawca Avatar bobby
    Auto
    Franny 159 2.4 JTDm 06'

Domyślnie

Dla przykładu:
    Opony nokian H z 2011r po dwóch sezonach kupione jako nowe, nie używane w renomowanych sklepie, bieznika w cholerę i trochę ( Nokian ma cyferki scierajace się ze zużyciem 9- nowa, 1-zlom) a oponony do kosza. Najpierw dwie się pokrzywily że nie szło wywazyc i biło kierownica, wczoraj kolejne dwie. A na oponach zrobione może 25 tys w miarę spokojnej jazdy ( mazda premacy w dieslu nie poszalejesz). Czyli cztery teoretycznie młode opony
    2 przykład: dunlop sport maxx rt w alfie 159, opona z 2015 roku, drugi sezon w miare spokojnej jazdy, bieznika ponad połowa a opony są tak wyzabkowane że nie da się jezdzic ( między 40-90 km/h wyja jakby się po tarce jechalo). Opony za ponad 2 tys zł. Też pójdą do kosza albo zrobię sobie palenie gumy bo na codzien jeździć się na tym nie da. Zawiasy, zbieżność Ok.

BTW
    Wysokość bieżnika i data produkcji to nie wszystko kolego

A nośność tych Nokianów była odpowiednia?

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Krakow
    Auto
    alfa romeo 159 2.0 jtdm

Domyślnie

Opona "195/55 r15 89 H" i jeszcze napis XL (wzmocniona)
    Dwie poszły do kosza po założeniu ich po zimie i próbie wyważenia ( przechowywane były na felgach na leżąco) a dwie wczoraj po powrocie z Bułgarii (2700km w dwie strony).

Moderator Znawca Avatar bobby
    Auto
    Franny 159 2.4 JTDm 06'

Domyślnie

Opona "195/55 r15 89 H" i jeszcze napis XL (wzmocniona)
    Dwie poszły do kosza po założeniu ich po zimie i próbie wyważenia ( przechowywane były na felgach na leżąco) a dwie wczoraj po powrocie z Bułgarii (2700km w dwie strony).
    To da się założyć 15" na 159 ??? i jeszcze taką wąską?
    a nośność 89 to za mało, chyba że Ci się kolejność cyferek pomyliła.