Temat: Alfa Giulia- 2015

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar radosuaf
    Mieszka w
    Poznan, Poland, Poland
    Auto
    Alfa Romeo Giulia Business 200 KM MY21

Domyślnie

Cytat Napisał Pitero Zobacz post
    Widac ze nie jezdziles Giulia. Ja tak, dwa dni temu. Po czym wsiadlem do swojej Giulietty i wrocilem do domu. Oba auta oprocz scudetto i znaczka rozni wszystko
    Ja się właśnie dlatego obawiam wsiadać do Giulii . Trzeba się przejechać, póki nie mają benzyn, to nie będzie tak kusić .

- - - Updated - - -

Cytat Napisał Pitero Zobacz post
    Moim zdaniem ciezko to powinno byc sprzedac audi a3 1.4 150km 250nm manual, fwd + sline pakiet i pare dupereli za.. uwaga.. 183 000 brutto. A widac sie sprzedaje.
    Ja to cały czas powtarzam - skoro się Audi w PL sprzedaje, to Giulietta i Giulia powinny iść jak świeże bułeczki .
    Alfa Romeo Giulia Business 200 KM 2021
    Peugeot 308 SW 1.2 130 KM 2019

Były: Renault Clio I 1.2, Peugeot 307 SW 1.6 110 KM, AR 147 1.6 TS 105 KM, Giulietta 1.4 MA 170 KM, Giulietta 1.4 MA 150 KM, Alfa Romeo 75 2.0 TS

Użytkownik Znawca
    Auto
    AR 166 busso / AR 166 jtdm / AR 166 jtd / AR 156 jtdm / AR 156 jtd / AR 147 jtdm

Domyślnie

Cytat Napisał epsonix Zobacz post

Głównym argumentem dla mnie jeśli chodzi o benzynę był komfort w zimie - kultura pracy od razu i szybkie nagrzanie auta - jeżdżę głównie krótkie odcinki. To TBI mi daje.
    Niestety w pewnych warunkach pali - oceniam że 50% więcej niż 2.4JTDM, a od mojej poprzdniej 1.9JTDM16V to już z średnio 70%. Np 140km/h na ekspresówce, JTDM brał max 6.5l, a TBI bierze ok 11.5l. Na trasy TBI jest bardzo drogie. W mieście z resztą 16l/100 to norma, i to bez korków, po prostu dynamiczna jazda, światła, skrzyżowania. Moja średnia z ostatnich 3tys km to 13.7l/100km. 70-80% miasto.
    to gdzie tu postęp w motoryzacji kiedy czterocylindrowy silnik z turbiną spala więcej paliwa niż v6 z lat 90? 3.0 w 166 przy 140 pali 11 litrów ,a realnie w trasie przy sprawnej jeździe raczej mieści się w 10.

Dlaczego ciągle nic o Giulii nie słychać w mediach? Zadnych reklam w tv, nic. Nawet na youtube nikt tych białych demówek nie testuje. Jakoś nie widać zainteresowania. Ciekawe czy ktoś w ogóle jakąś kupił już.
    Ostatnio edytowane przez jarek1986 ; 24-07-2016 o 22:44

Użytkownik Maniak resoraków Avatar bartas82
    Mieszka w
    Wlkp.
    Auto
    Giulia, Giulietta

Domyślnie

Cytat Napisał ignacy Zobacz post
    Jak można oferować w dużej cenie - zgódźmy się, że nie niskiej golasa.
    Jeśli to ma być aspiracja do premium, i jeszcze Giulia ma zająć jakąś pozycję na rynku to musi oferować wartość dodaną w postaci szacunku dla klienta. Zająłem miejsce w kokpicie - wszystko dobrze ale opuściłem daszek p/słoneczny a tam
    łyso. Gdzie lusterko i lampka? Jeśli ja mam to w Giuliecie - i jestem do tego przyzwyczajony to ono ma tam być!
    Tu nie chodzi o te kilka euro/złotych za to lusterko. Chodzi o to, że to ma byc wyższa półka i moim zdaniem podstawowa wersja wyposażeniowa powinna się zaczynać tam, gdzie kończy się przyzwoita wersja wyposażeniowa modelu niższego. Czyli np Giulietta Distinctive/Exclusive.
    Ale tak wygląda rynek premium. To nie AR sobie wymyśliła. Od zawsze tak było w BMW,Audi czy Mercu. Dopłata za każdą duperele, chociaż oni to tłumaczą indywidualizacją i tym, że może nie każdy chce lampeczki w daszku, isofixów na tyle, lędźwi w fotelu kierowcy, uchwytów na kubki, itp. Cena auta dość atrakcyjna, ale po sensownym doposażeniu +30% jak nic.

Ceny są tak skonfigurowane, że dobrze wyposażone 320d wychodzi jak podstawa 520d. Tak samo 120d i 320d, czy u konkurencji (A4 -> A6) i w przypadku Alfy jest raczej podobnie.

To już kwestia indywidualna i preferencje, czy wolę jeździć gołym segmentem D, czy mniejszym, ale wyposażonym kompaktem. Nie ma reguły.
    Pozdro,
    Bartas

Mieszka w
    Poznan, Poland, Poland
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał jarek1986 Zobacz post
    to gdzie tu postęp w motoryzacji kiedy czterocylindrowy silnik z turbiną spala więcej paliwa niż v6 z lat 90?
    Silnik spalinowy to konstrukcja ponad 100-letnia, tutaj zbyt wiele nie da się już wymyślić. Komputery mają raptem 30-40, a postęp też już zwolnił do tego stopnia, że 5-letni komputer nie jest zauważalnie gorszy od nowego w przeciętnych zastosowaniach.

Były: Renault Clio I 1.2, Peugeot 307 SW 1.6 110 KM, AR 147 1.6 TS 105 KM, Giulietta 1.4 MA 170 KM, Giulietta 1.4 MA 150 KM, Alfa Romeo 75 2.0 TS

Użytkownik Dwusuwowiec
    Mieszka w
    SY
    Auto
    Julietta

Domyślnie

Cytat Napisał bartas82 Zobacz post
    Ale tak wygląda rynek premium. To nie AR sobie wymyśliła. Od zawsze tak było w BMW,Audi czy Mercu. Dopłata za każdą duperele, chociaż oni to tłumaczą indywidualizacją i tym, że może nie każdy chce lampeczki w daszku, isofixów na tyle, lędźwi w fotelu kierowcy, uchwytów na kubki, itp. Cena auta dość atrakcyjna, ale po sensownym doposażeniu +30% jak nic.

Ceny są tak skonfigurowane, że dobrze wyposażone 320d wychodzi jak podstawa 520d. Tak samo 120d i 320d, czy u konkurencji (A4 -> A6) i w przypadku Alfy jest raczej

podobnie.

To już kwestia indywidualna i preferencje, czy wolę jeździć gołym segmentem D, czy mniejszym, ale wyposażonym kompaktem. Nie ma reguły.
    Nie do konca, BMW Audi i Mercedes moga zaoferowac podstawowa wersje modelu wyzszego segmentu, a Alfa niestety nie, wiec jak ktos doposazy Giulie i cena wyjdzie na poziomie podstawy wyzszego modelu konkurencji, pojawi sie temat do przemyslenia, natomiast z perspektywy Giulietty jest spora dziura wiec Alfa nijak nie pasuje do takiej polityki

Użytkownik Świeżak
    Auto
    Fiat Croma 1.9 JTDm 16V Alfa Romeo 147 1.9 JTD

Domyślnie

Fizyki się nie oszuka - moc musi skądś się wziąć a bierze się ze spalania paliwa W odróżnieniu od lat 90tych samochody są cięższe (dla przykładu stara Croma ważyła 1230 kg a nowa to już co najmniej 1500 kg). Inną sprawą jest to, że gdyby nie kretyńskie wymagania co do emisji CO2 to nikt nie pomyślałby o downsizingu bo da się zrobić silnik V8 spełniający normę Euro6

Użytkownik Maniak resoraków
    Auto
    145

Domyślnie Alfa Giulia- 2015

Do usunięcia.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
    Ostatnio edytowane przez bryndza4 ; 25-07-2016 o 09:42

Użytkownik Fachowiec Avatar AirAjti
    Mieszka w
    Lubin
    Auto
    Była 159 Berlina 2.4JTDm '06... aktualnie Tipo 1.4T-Jet z fabrycznym nadtlenkiem gazu

Domyślnie

Obserwuję ceny samochodów już od kilkunastu miesięcy (w szczególności dostawcze). Zawsze jest tak, że nowy model kosztuje swoje i dostaje się tylko małe rabaty.
    I teraz tak, pierwszy kwartał ceny aut z danego rocznika mają praktycznie śladowe rabaty- po to, żeby sprzedać stary rocznik, który w tym czasie już jest na naprawdę srogich upustach. Jak już stary rocznik się prawie wyprzeda- ruszają promocje na bieżące roczniki. Potem pod koniec wakacji ceny znów rosną delikatnie, aby było z czego schodzić na "wyprzedaż rocznika" pod koniec roku.

I tak w kółko

Oczywiście to jest bardzo uproszczony opis... na początku tego roku (lub nawet pod koniec zeszłego) Seat robił "wyprzedaż" rocznika 2016 Chodziło oczywiście o większy niż zwykle rabat na auto z roku 2016, ale przy rabatach na rocznik 2015 można było pęknąć ze śmiechu.
    Moim zdaniem był to bardzo sprytny zabieg- zrobić sobie klientów na bieżącą produkcję.

Dodam jeszcze, że ostatnio coraz mniej daje się rabaty na auta, a więcej dorzucają wyposażenia... tzn tak już jest od dłuższego czasu ale w mojej ocenie ostatnio zjawisko się "nasila".
    Ostatnio edytowane przez AirAjti ; 25-07-2016 o 09:42
    Powyższy post został napisany przeze mnie i każde słowo dokładnie przemyślałem- jeśli czujesz się obrażony to znaczy, że albo nie rozumiesz co napisałem, albo osiągnąłem swój cel

"We have to love Alfa, it's the law!" - Richard "Hamster" Hammond

Użytkownik Świeżak
    Auto
    Fiat Croma 1.9 JTDm 16V Alfa Romeo 147 1.9 JTD

Domyślnie

bryndza4: nie - nie przewiduje. Jeżeli chodzi o emisję CO2 jest to inna dyrektywa i przyjmuje się średnią dla producenta samochodów, która powinna wynosić 130 gram/km. To dzięki temu widzisz 3 cylindrówki w BMW by na papierze obniżyć średnią emisję CO2 i zrobić miejsce dla większych silników.
    Polecam Ci taki artykuł z Autoświata - jest jeszcze http://www.auto-swiat.pl/eksploatacj...-spalin/l4q07b . Pochodzi on z lipca zeszłego roku więc przed skandalem z VW.

Mieszka w
    Poznan, Poland, Poland
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał AirAjti Zobacz post
    Dodam jeszcze, że ostatnio coraz mniej daje się rabaty na auta, a więcej dorzucają wyposażenia... tzn tak już jest od dłuższego czasu ale w mojej ocenie ostatnio zjawisko się "nasila".
    Kupowałem 2 Giulietty i przy żadnej nie padła taka propozycja - tylko moja konfiguracja i dyskusja nt. ceny. Może inaczej jest, kiedy się kupuje z placu. Ale przy Maździe było już inaczej - dorzucali autoalarm, czujniki, dywaniki i coś tam jeszcze...