Temat: Alfa Giulia- 2015

heliogabal
    Gość

Domyślnie

Moim zdaniem, zdaniem szarego człowieczka który nie tyle kupił alfę, co crosswagona, to:

- alfie do premium daleko. Jakby tego nie obracać na różne strony, to jakieś tam cuore sportivo, trochę też się ludziom kojarzy jako takie "ferrari light", wiedzą że ładne samochody alfa robiła i to w zasadzie tyle. No i że trzeba z laweciarzem się zaprzyjaźnić.

- ta uwaga natury ogólnej w formie szczególnej stosuje się do giulii. Ten samochód nie ma dla mnie kompletnie cech wyróżniających. Wszyscy mają bekę ze 159, bo krowa i w ogóle, ale ten design robił robotę i przynajmniej to wyróżniało alfy, tak jak BMW napęd na tył, subaru boxer AWD, mercedes komfort, audi premium quattro, volvo bezpieczeństwo, itp zestaw obiegowych mniemań. A tu co mamy? Karbonowy wał i płytki bagażnik? No ok, prowadzenie zajebiste. Powodzenia w przekonywaniu tym ludzi do zakupu i budowaniu wokół tego świadomości marki.

Użytkownik Alfista Avatar Andrzejsr
    Mieszka w
    Rzeszów
    Auto
    156sw 2.5V6, 166 3.2V6, 156 2.0TS 'cup'

Domyślnie

To prawda, tym bardziej że powiedzenie "bardzo dobrze się prowadzi" jest wyświechtane, nierozumiane, stosowane przy każdej drogowej recenzji każdego zwykłego wozu (a później powielane przez klientów bo skąd mają wiedzieć co to znacz) . Po prostu się przejadło a tak naprawdę to mało kto wie co właściwie oznacza. Może dla każdego co innego oznaczać tak naprawdę
    Dla mnie najlepiej to się prowadzi gokart. Ale i mazda 6 w warunkach nudnej spokojnej jazdy , przypuszczam że dalej idąc jakiś Citroen na hydropneumatyce (kolejna marka mająca "coś" - hydro - Citroen, ale czy wciąż stosują ? coś mi się obiło że nie.
    Sam nie wiem co Giulia ma takiego charakteryzującego markę właśnie, chyba to że istnieje w wydaniu QV, chyba tylko to.

Użytkownik Ogier
    Mieszka w
    Przemyśl
    Auto
    Alfa Romeo 159 tbi

Domyślnie

wszyscy tu najeżdżają, że 159 to krowa, a giulia to taki bolid, a w praktyce jest o cały kilogram chudsza od 159 tbi

Użytkownik Znawca Avatar rybakmj
    Mieszka w
    Grajewo,podlasie
    Auto
    Kia Sportage 1.6 PB 177km

Domyślnie

Cytat Napisał heliogabal Zobacz post
    Moim zdaniem, zdaniem szarego człowieczka który nie tyle kupił alfę, co crosswagona, to:

- alfie do premium daleko. Jakby tego nie obracać na różne strony, to jakieś tam cuore sportivo, trochę też się ludziom kojarzy jako takie "ferrari light", wiedzą że ładne samochody alfa robiła i to w zasadzie tyle. No i że trzeba z laweciarzem się zaprzyjaźnić.

- ta uwaga natury ogólnej w formie szczególnej stosuje się do giulii. Ten samochód nie ma dla mnie kompletnie cech wyróżniających. Wszyscy mają bekę ze 159, bo krowa i w ogóle, ale ten design robił robotę i przynajmniej to wyróżniało alfy, tak jak BMW napęd na tył, subaru boxer AWD, mercedes komfort, audi premium quattro, volvo bezpieczeństwo, itp zestaw obiegowych mniemań. A tu co mamy? Karbonowy wał i płytki bagażnik? No ok, prowadzenie zajebiste. Powodzenia w przekonywaniu tym ludzi do zakupu i budowaniu wokół tego świadomości marki.
    Zgadza sie. Samochod nie robi szalu na ulicy,za to swietnie sie prowadzi. Nie ma dzis odpowiednika pod tym wzgledem.
    Inna sprawa,ze nie kazdemu moze to sie podobac,bo nie ma mowy o komforcie typowym dla tej klasy,jest za to zwinnosc i lekkosc ,jak w prawdziwej zabawce sportowej.
    Masa katalogowo moze i porownywalna z tbi,ale tu czuc naprawde zwinnosc.

Użytkownik Maniak resoraków
    Auto
    Mazda 6

Domyślnie

Cytat Napisał bartas82 Zobacz post
    Dlaczego? Możesz rozwinąć? (żaden hejt, wścibskość, itp. pytam z ciekawości)
    Przedewszystkim dlatego ze wiem czego się po BMW spodziewać. Mamy te auta w domu już od 20 lat
    bez przerwy. Początkowo używane, po 2003 roku nowe. Nie są to auta bez wad ale z pakietem serwisowym (tym premium a nie podstawowym) wiem ze przez 150-200kkm nie dołożę do auta ani złotówki ponad to co zapłacę przy kupnie (nie licząc paliwa i ubezpieczenia). Wiem ze jak kupie BMW to będę zadowolony, tylko tyle i aż tyle.
    W stosunku do Giulii jestem w stanie zaryzykować wcale nie małe pieniądze ale to chyba zrozumiałe ze musi być taniej niż w BMW. Nie mowię ze odrazu za pół ceny ale ja ta moja skłonność do zaryzykowania wyceniam na 10-15%. Czyli mniej więcej poziom Volvo, którego bym za żadne skarby nie kupił

heliogabal
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał Andrzejsr Zobacz post
    Citroen na hydropneumatyce (kolejna marka mająca "coś" - hydro - Citroen, ale czy wciąż stosują ? coś mi się obiło że nie.
    Niestety, z tego co wiem, to już nie. C5 było ostatnie.

I właśnie taka anegdotka odnośnie "dobrego prowadzenia" - wśród fanów citroenów znajdziesz sporo osób, dla których "dobre prowadzenie" to jest XM V6, z diravi, w automacie, tak żeby nie czuć drogi w ogóle, a kierownica ma służyć do nadawania kierunku jazdy, a nie odbierania jakiegoś feedbacku z nawierzchni

I, co by nie mówić, polecam spróbować również takiego modus operandi, bo jest niezmiernie interesujący. Tylko okazji już coraz mniej.

Cytat Napisał Andrzejsr Zobacz post
    Sam nie wiem co Giulia ma takiego charakteryzującego markę właśnie, chyba to że istnieje w wydaniu QV, chyba tylko to.
    No tak, QV to trochę osobna historia. Tak jak dla mnie osobiście 156 vs crosswagon Zresztą zwykła impreza a GT-ek, to chyba równie dobra analogia. Czy tam WRX STi.

Użytkownik Fachowiec Avatar slavol
    Mieszka w
    Chodzież
    Auto
    Ford

Domyślnie

W kwesti małych silników i klienta flotowego. Aspirując do miana marki premium jak ognia wystrzegał bym się takiej łatki. Kupując takie auto nikt nie chce być posądzony że dostał go od firmy do ganiania po klientach.
    A tak jest z mondkiem, insygnią, kia itd.
    Tak prestiżu za 100 lat nie zbudują.
    Mustang 2012 3.7 V6 , na razie musi wystarczyć...

Użytkownik Fachowiec Avatar Tomtrz
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    były alfy, jest Jaguar

Domyślnie

Cytat Napisał radosuaf Zobacz post
    Serio? Marka, która ma dłuższą tradycję niż BMW, 2 wygrane sezony w F1, wszystkich sukcesów sportowych nie sposób tutaj zmieścić, przy czym nie "hańbi" się produkowaniem cudów typu Mercedes Citan czy BMW Active Tourer i brak prestiżu? Problemem jest postrzeganie marki przez jej awaryjność, natomiast jest to niewątpliwie jedno z bardziej wartościowych logo w całej historii motoryzacji - i moim zdaniem, o ile o wielkości sprzedaży Mercedesa czy BMW może Alfa pomarzyć, o tyle prestiż może spokojnie osiągnąć wyższy (nie mówię tu o postrzeganiu przez przeciętnego przysłowiowego "Janusza"). Ale przy takim marketingu jak teraz - sam dobry samochód nie wystarczy...
    Bogata historia wyścigowa i tak dalej niezbyt kogokolwiek obchodzi. W segmencie E, o którym pisałem chodzi o prestiż/luksus. A z takim AR jak by nie patrzeć nie jest kojarzona.

Poza tym o czym my tu rozmawiamy? Ile ludzi zna historię motoryzacji wykraczającą poza lata 90'? Jak uświadomiłem koledze, że historia niemieckiej motoryzacja jest bardzo młoda i uboga pod kątem innowacji, to mi uwierzyć nie chciał. Bo przecież Volkswagen to początki motoryzacji, a napęd na 4 koła to audi quattro I jak to Alfa starsza od BMW?

- - - Updated - - -

Cytat Napisał heliogabal Zobacz post
    Wszyscy mają bekę ze 159, bo krowa i w ogóle, ale ten design robił robotę i przynajmniej to wyróżniało alfy,
    No szkoda tylko, że to się nie odbiło w słupkach sprzedaży
    Jaguar S-type 4.2 V8
    Alfa Romeo 166 FL - Distinctive - Nero Metallico - 2.4 JTD 20V 175KM - była
    Alfa Romeo 166 - Bieda Edition - 2.0 TS - była
    Citroen Xantia Activa II V6 - była
    Citroen Xantia II 2.0 16V - była
    Skoda Felicia 1.3 MPI - była

Użytkownik Maniak resoraków Avatar bartas82
    Mieszka w
    Wlkp.
    Auto
    Giulia, Giulietta

Domyślnie

I w osiągach/właściwościach jezdnych

Co do segmentu E zgadzam się z Tomtrz - ciężki temat będzie. Wystarczy spojrzeć na VW Phaeton. Auto naprawdę dobre pod każdym względem (i silniki i wyposażenie i wygoda), ale jednak nie ten znaczek. Jedynie zdaje się w Chinach nadal go produkują i się tam jakoś sprzedaje - może dla nich VW to oznaka prestiżu?
    Pozdro,
    Bartas

Użytkownik Fachowiec Avatar Tomtrz
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    były alfy, jest Jaguar

Domyślnie

E tam Pejton

166 się słabo sprzedawało
    Citroen C6 - techniką, jakością i designem premium. Sprzedażowa porażka
    Renault Safrane - samochód wyprzedzał swoje czasy. Widzieliście kiedyś na drodze?

Większość marek po takich porażkach zrezygnowała z flagowych limuzyn.
    Jaguar S-type 4.2 V8
    Alfa Romeo 166 FL - Distinctive - Nero Metallico - 2.4 JTD 20V 175KM - była
    Alfa Romeo 166 - Bieda Edition - 2.0 TS - była
    Citroen Xantia Activa II V6 - była
    Citroen Xantia II 2.0 16V - była
    Skoda Felicia 1.3 MPI - była