Strona 8 z 8 PierwszyPierwszy 12345678
Pokaż wyniki od 71 do 77 z 77

Temat: Czy kupno modelu 159-ki za 20-22k to zły pomysł ?

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Auto
    Od 04.2021 159 SW 2.0 jtdm+, WCZEŚNIEJ; 159 2.2 JTS , 159 1.9 jtdm 8v, soft @sdero

Domyślnie

Cytat Napisał anAlfaBeta Zobacz post
    W plastikowym kolektorze klapy nie są plastikowe a metalowe - wiem, bo urywałem tymi rencoma. Może ktoś miał wilgoć w kolektorze i rdza zjadła, ale znikać to raczej nie mogły

A 16V po chipie objedzie 8V po chipie - co to za porównania z d***...

Ja bym przede wszystkim polecał wersję z automatem - czy to 1.9 czy 2.4. Bardzo fajna skrzynia, auto ciągnie z biegu na bieg idealnie (nie czuć zmian praktycznie), oczywiście komfort to nie trzeba mówić, no i odpada problem dwumasy i kosztów oraz nawyków z tym związanych. Moim zdaniem Q-tronic nadaje 159 fajnego charakteru - moja stoi teraz w warsztacie i jeżdżę manualem zastępczo, o zgrozo :/
    Gdybyś doczytał to byś wiedział, że to była sugestia gdyby nie zależało koledze na mocy tylko bardziej na mniejszej szansy na grubszą awarie stąd taka sugestia i odpowiednie porównanie co do automatu to co z tego, że nie ma dwumasy jak padający sterownik od skrzyni kosztuje prawie 3 koła...gdzie ta oszczędność?

Użytkownik Znawca Avatar anAlfaBeta
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    Giulia Veloce

Domyślnie

Może tu, że sterownik - o ile padnie - robi się praktycznie raz w życiu auta, takim kosztem jak jedna wymiana dwumasy, którą - zwłaszcza przy nieumiejętnym korzystaniu z Nm - wymienia się zdecydowanie częściej
    Giulia Veloce Misano Blue 2.0 TB
    159 Sportwagon Q-Tronic '06 Nero Oceano była

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Auto
    Od 04.2021 159 SW 2.0 jtdm+, WCZEŚNIEJ; 159 2.2 JTS , 159 1.9 jtdm 8v, soft @sdero

Domyślnie

Może tu, że sterownik - o ile padnie - robi się praktycznie raz w życiu auta, takim kosztem jak jedna wymiana dwumasy, którą - zwłaszcza przy nieumiejętnym korzystaniu z Nm - wymienia się zdecydowanie częściej
    Jak ktoś kupuje byle co to może i musi drugi raz wymienić...ale to były sporadyczne przypadki...poza tym wiele osób kupuje niby taniego diesla i robi nim zatrważające w porywach 50tys km....więc prawdopodobieństwo ponownej wymiany jest mniejsze niż kłopoty z elektronika

Mieszka w
    Poznań
    Auto
    Giulia Veloce

Domyślnie

I co z tego, że zrobi np 10kkm rocznie, jak 90% z tego w mieście podjeżdżając po kilka metrów na jałowych obrotach i półsprzęgle A w tym automacie problemem jak już nie jest elektronika, tylko a) kosz C1 (zużycie mechaniczne) b) nie dbanie o olej "bo producent napisał że nie trzeba"; nie pada elektronika tylko elektrozawory. Mój ma 200kkm, raz był robiony kiedyś, 20kkm temu wymiana dynamiczna i śmiga.
    Konia samochodem jak zastępowali to też ludzie krzyczeli że się będzie psuć, a ważniejsze było że nie sra na ulicę

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Auto

Domyślnie

I co z tego, że zrobi np 10kkm rocznie, jak 90% z tego w mieście podjeżdżając po kilka metrów na jałowych obrotach i półsprzęgle A w tym automacie problemem jak już nie jest elektronika, tylko a) kosz C1 (zużycie mechaniczne) b) nie dbanie o olej "bo producent napisał że nie trzeba"; nie pada elektronika tylko elektrozawory. Mój ma 200kkm, raz był robiony kiedyś, 20kkm temu wymiana dynamiczna i śmiga.
    Konia samochodem jak zastępowali to też ludzie krzyczeli że się będzie psuć, a ważniejsze było że nie sra na ulicę
    I za 22k kupi qtronica w dobrym stanie z małym przebiegiem, jeżdżony do kościoła i raz w tygodniu do sklepu

Mieszka w
    Poznań
    Auto
    Giulia Veloce

Domyślnie

Nie kupi. Za 50 też nie kupi, bo takich nie ma. W manualu też nie. Taka co ma realny przebieg poniżej 200k i to nie dlatego, że silnik się wysrał bokiem i zadrutowali i zalali motodoktorem, to jest 1 na 100 i to jak po nią pojedziesz daleko.
    Ja kupiłem swoją za ~20k z przebiegiem teoretycznie 187k i po drobnej kolizji. Przebieg nie ma realnego znaczenia bo wszyscy kantują a takie auto z "małym" przebiegiem może być - ale chyba tylko po powodzi. Oczywiście ja na wejściu założyłem, że jeszcze min. 5k trzeba będzie dołożyć - dołożyłem trochę mniej, błotnik wymieniłem i długo jeździło bezproblemowo. Jakbym kupił taką za 40 to by była 2-3 lata młodsza ale potencjał awarii ten sam - ten sam osprzęt itd. Plus nie wiadomo jak była traktowana i taka "perełka" może de facto być trupem i skarbonką.
    Czy można kupić za 22k 159'tkę która pojeździ? Można. Tylko trzeba założyć że to auto ma nie 157k czy 186k (lub wstaw inną ulubioną liczbę handlarzy) a 250 czy 300 kkm nalatane i tak je traktować

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Mieszka w
    Bargłów Kościelny
    Auto
    AR 159 1,9 JTD 16V

Domyślnie

Ja kupiłem swoją 159-tkę za 18 tyś . Do tej pory w 4 miesiące po zakupie dorzuciłem do niej kolejne 5 tysięcy ale nie żałuję . Przynajmniej wiem że część awarii jaka mogła mi się przytrafić jest załatwiona . Nabiłem już nią ponad 5 tys kilometrów i jest w jak najlepszym porządku jeszcze tylko poprawki lakiernicze i chip ale to za miesiąc. Chciałem poczekać i wydać na auto około 30 tys , ale teraz się cieszę że trafiła się okazja w takim kolorze jakim chciałem i w takim kolorze skór jakie chciałem. Jeżeli trafisz auto jakie Ci pasuje i jest w średnim stanie , policz koszta i jak jesteś w stanie je udźwignąć to na co czekać?