Temat: Alfa Giulia- 2015

Użytkownik Świeżak Avatar Olej555
    Mieszka w
    Szczecin
    Auto
    BMW f10 2016, Mazda 6 2015, Alfa Romeo 159 SW 2.4 JTDm 2006 , Alfa 156 SW 1.9JTD 200

Domyślnie

Cytat Napisał qooba Zobacz post
    w aucie którym jechałem sprzedawca wyłączył przed ruszeniem czujniki, bo wariują i "wyczuwają" tablicę. Tyle usłyszałem
    Spryskiwacz i hak zostały już wyjaśnione. Co do czujnika... Jak ja byłem na jeździe próbnej też miałem taką sytuację. Mianowicie piszczenie czujnika parkowania przy bardzo małej prędkości (automatycznie załączają sie poniżej 10 km/h). Pan sprzedawca też na to marudził po czym zatrzymaliśmy się na poboczu , zakleił jakąś taśmą czujnik i był spokój. Powiedział że jak się tak blisko (bezpośrednio) zaślepi czujnik to on się automatycznie dezaktywuje.
    Ktoś nie przewidział że nasze tablice są kapkę większe od większości w europie. Podejrzewam że jakimś najbliższym updatem poradzą sobie z tą sprawą.

/ dodam że tablica była zamontowana na takim specjalnym stelażu (nie na zwykłej ramce)
    Ostatnio edytowane przez Olej555 ; 28-07-2016 o 13:53

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Belfer
    Mieszka w
    Gorlice
    Auto
    Chwilowo: 156 GTA Q2, 159 TBI, Lancia Phedra FL, 147 2.0 3D, RAV4 04' i GT JTD

Domyślnie

Cytat Napisał Krzysztof Zobacz post
    A ja uważam, że obaj nie macie racji. Na promocję jest po prostu za wcześnie. Po co chcesz dzisiaj gonić ludzi do salonów, skoro nie ma czego sprzedawać, a przetestować można tylko diesla z manualem. Będzie komplet silników, będą automaty i napęd 4x4, będą auta gotowe do sprzedaży od ręki w różnych kolorach i wariantach wyposażenia, to można będzie robić kampanię reklamową, drzwi otwarte i się chwalić. A tak? Na razie można tylko zrazić potencjalnych klientów. Pierwsze wrażenie można zrobić tylko raz.
    Taa Czyli promocję mają zacząć w 2017, kiedy to być może większość opcji będzie dostępna?
    Przemyśl co napisałeś, przejdź się ulicami największych miast, pooglądaj filmy reklamowe dostępne w sieci i TV a zobaczysz, że promowanie innych aut z równie okrojoną ofertą miało już dawno miejsce lub właśnie trwa.
    Poza tym radzę wyjść poza nasz kraj i podpatrzeć, jak to ma wyglądać.
    Po raz n'ty napiszę, że na zachodzie już od prawie 2 miesięcy promują to auto. Prezencja w mediach jest dużo większa. W Polsce "echo z rewersem".
    Gdyby nie fachowa prasa to Kowalski nie wiedział by, że coś takiego istnieje.

- - - Updated - - -

Cytat Napisał Olej555 Zobacz post
    Spryskiwacz i hak zostały już wyjaśnione. Co do czujnika... Jak ja byłem na jeździe próbnej też miałem taką sytuację. Mianowicie piszczenie czujnika parkowania przy bardzo małej prędkości (automatycznie załączają sie poniżej 10 km/h). Pan sprzedawca też na to marudził po czym zatrzymaliśmy się na poboczu , zakleił jakąś taśmą czujnik i był spokój. Powiedział że jak się tak blisko (bezpośrednio) zaślepi czujnik to on się automatycznie dezaktywuje.
    Ktoś nie przewidział że nasze tablice są kapkę większe od większości w europie. Podejrzewam że jakimś najbliższym updatem poradzą sobie z tą sprawą.
    Nasze tablice nie są większe od europejskich poza włoskimi i szwajcarskimi i belgijskimi...
    Zobacz sobie ile ramek z Francji, Niemiec, Holandii, Austrii jest na autach z polskimi rejestracjami. Co do pana z salonu... Pełna profeska Może by tak pomyślał i wspólnie z panami z serwisu poszukał przyczyny piszczenia zamiast prezentować taką fuszerkę?

Jeszcze raz napiszę, że jeśli rejestracja nie jest za daleko odsunięta na dystansie (ramka dodatkowa to około 5-10 mm odsunięcia od zderzaka) oraz nie jest zbyt nisko zamontowana, nie ma prawa zakłócać działania czujnika.

- - - Updated - - -

Cytat Napisał pushq Zobacz post
    Żaden strzał w kolano. Po prostu stwierdzili, że nakłady na promocję w Polsce i tak nie zwrócą im się w zadowalającym stopniu.
    Ty tak na trzeźwo i na poważnie?
    Zakładam, że nie i pomyślę nad przeniesieniem tego do działu humor w HP

kazikx
    Gość

Domyślnie

Macie rację z promocją AR tworzącą papieski orszak. Ale jest druga strona medalu.
    Okazja byłaby znakomita, gdyby Giulia pojawiła się na rynku w odpowienim czasie.
    Organizację takich spraw, jak orszak, załatwia się dużo wcześniej.
    Nikt z organizatorów nie zaryzykowałby podpisaniem umowy na produkt, którego nie ma.

W czasie wizyty w USA, Franciszek jeździł Fiatem 500L.
    Potem auto sprzedano na aukcji za ponad 80 tyś dolarów.

Mieszka w
    Gorlice
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał radosuaf Zobacz post
    Belfer, ale już mniejsza o te czujniki - jak to świadczy o sprzedawcy?! Pomyśl sobie, że idziesz do salonu BMW czy tam Audi, Pan Ci opowiada historie, jakie to niemieckie niezawodne, rzuca czołowymi miejscami w rankingu TUV (no przecież nie znasz ich na pamięć, a wiedza w narodzie jest taka, że przodują), opowiada o sportowym charakterze, o prestiżu i inne takie, po czym idziesz do salonu Alfy i nim jeszcze zdążysz ruszyć, to sprzedawca mówi, że wyłącza czujniki, bo wariują .

No ja bym od razu kupował Alfę .
    To tylko ukazuje ich kompetencje...
    Z kilkunastu sprzedawców AR z którymi rozmawiałem tylko 3-4 mógł bym nazwać znawcami marki/modelu i osobami z profesjonalnym podejściem.
    Na zachodzie tacy ludzie są eliminowani w drodze naturalnej selekcji. Nikt sobie nie może pozwolić na brak wiedzy w temacie lub obojętne przechodzenie obok potencjalnych klientów.
    Niestety Giulia tego nie zmieni skoro same władze mają gdzieś PR itd.

- - - Updated - - -

Cytat Napisał kazikx Zobacz post
    Macie rację z promocją AR tworzącą papieski orszak. Ale jest druga strona medalu.
    Okazja byłaby znakomita, gdyby Giulia pojawiła się na rynku w odpowienim czasie.
    Organizację takich spraw, jak orszak, załatwia się dużo wcześniej.
    Nikt z organizatorów nie zaryzykowałby podpisaniem umowy na produkt, którego nie ma.

W czasie wizyty w USA, Franciszek jeździł Fiatem 500L.
    Potem auto sprzedano na aukcji za ponad 80 tyś dolarów.
    Ja nie pisałem o Giulii tylko ogólnie o Fiatach. Zresztą wtedy gdy ustalano skład tego "orszaku" Giulie były już dawno fizycznie w Polsce. Dla mnie nie ma tutaj wytłumaczenia logicznego. Może o czymś nie wiem... Może inna koperta miał grubszą "wkładkę"?

Użytkownik Maniak resoraków Avatar bartas82
    Mieszka w
    Wlkp.
    Auto
    Giulia, Giulietta

Domyślnie

...czujnika parkowania przy bardzo małej prędkości (automatycznie załączają sie poniżej 10 km/h)
    A to fajny bajer! Podoba mi się!

Ciekawe, czy można będzie taką małą rejestracja-naklejkę używać? Niby bez homologacji, ale może będą przymykać oko na to.. Szkoda 'psuć' wygląd auta.

Ja się zgadzam jak najbardziej z Krzysztofem. Na pewno FCA tego tak nie zostawi, promocja będzie ale później. To nie jest facelift istniejącego modelu, tylko nówka sztuka, więc po co ludzie mają iść do salonu nie wiedząc kompletnie co się po Giulii spodziewać i nie móc nic przetestować/obejrzeć/dotknąć.
    W BMW, czy Audi masz ze 2-3 sztuki z różnym wyposażeniem, fotelami, inną skórą + do jazdy testowej kilka modeli. Nawet nie można pokazać na innym modelu, jak coś będzie wyglądało (bo Giulietta i Mito nie mają nic wspólnego z Giulią) tak jak u konkurencji (np. kolor skóry w 5er i 3er jest taki sam, więc jak ktoś chce to zobaczy na innym modelu chociaż kolor). Tylko manual, a ja bym chciał się przejechać automatem i zobaczyć jak on jeździ?! W tej klasie aut coraz bardziej popularny jest automat, a tu lipa, ani w salonie, ani do jazdy testowej. Nie wspominając o benzynach.
    Ja sam czekam na ciekawą wersję, ale spokojnie mamy czas. Czy wszyscy mają terminy do końca lipca na zakup auta, że tak płaczecie? Czekaliśmy 6 lat to i kilka miesięcy można poczekać. Przecież to auto będzie sprzedawane latami, a nie tylko przez aktualne wakacje Widzę, że niektórzy spodziewali się wydarzenia a'la nowy iPhone. Wielki event zapowiadany pół roku wcześniej, ogłoszenie, następnego dnia w salonach po 100 sztuk każdego rodzaju, reklamy wszędzie, nowe salony, nowa kadra
    Pozdro,
    Bartas

Użytkownik Świeżak Avatar Olej555
    Mieszka w
    Szczecin
    Auto
    BMW f10 2016, Mazda 6 2015, Alfa Romeo 159 SW 2.4 JTDm 2006 , Alfa 156 SW 1.9JTD 200

Domyślnie

Cytat Napisał Belfer Zobacz post

Nasze tablice nie są większe od europejskich poza włoskimi i szwajcarskimi i belgijskimi...
    Zobacz sobie ile ramek z Francji, Niemiec, Holandii, Austrii jest na autach z polskimi rejestracjami.
    wymiar tablic jednorzędowych w PL to
    520 x 114 mm

Niemcy :

520 x 110

Francja :
    520 * 110

Szwajcaria :
    przednie - 300 * 80
    tylne jednorzędowe - 500 * 110

Austria 520 * 120 - // większe niż nasze

Włochy
    przednie -
    360 * 110
    tylne- 520 * 110

Ramki które są często na autach sprowadzanych są uniwersalne i zmieszczą tablicę Austriacką , Niemiecką jak i Polską. Mimo tego ża każda z nich różni się wymiarem.
    Ale myślę że ten temat nie jest warty dalszej dyskusji
    Ostatnio edytowane przez Olej555 ; 28-07-2016 o 14:24

Użytkownik Maniak resoraków Avatar pushq
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    AR 159 2.4 JTDm

Domyślnie

Ty tak na trzeźwo i na poważnie?
    Zakładam, że nie i pomyślę nad przeniesieniem tego do działu humor w HP
    Pomyśl nad sobą lepiej i wytłumacz dlaczego nie, geniuszu, a nie głupie hasełka rzucasz.
    Demokracja jest zdobywaniem wolności dla siebie kosztem wolności innych, podstawianiem jednej normy przymusowej, na miejsce drugiej.

kazikx
    Gość

Domyślnie

Belfer, same Fiaty 500 jeżdżą po Krakowie z logo ŚDM, jako obsługa.
    O ile pamiętam, już na początku roku zostały przekazane organizatorom pierwsze sztuki.

Fiat jest widoczny na ŚDM.

Zapewne sam Papież wolałby jeździć takim, a nie wypasionymi limuzynami.

Mieszka w
    Gorlice
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał bartas82 Zobacz post
    A to fajny bajer! Podoba mi się!

Ciekawe, czy można będzie taką małą rejestracja-naklejkę używać? Niby bez homologacji, ale może będą przymykać oko na to.. Szkoda 'psuć' wygląd auta.

Ja się zgadzam jak najbardziej z Krzysztofem. Na pewno FCA tego tak nie zostawi, promocja będzie ale później. To nie jest facelift istniejącego modelu, tylko nówka sztuka, więc po co ludzie mają iść do salonu nie wiedząc kompletnie co się po Giulii spodziewać i nie móc nic przetestować/obejrzeć/dotknąć.
    To może mi wytłumaczycie w takim razie logicznie dlaczego inne kraje miały akcje reklamowe od jakiegoś czasu, choć też nie od razu mieli wszystkie wersje?
    Zapytaj znajomych co to Giulia. Tylko nie "alfisti". Podejrzewam, że 90 % nie będzie miało pojęcia, że chodzi o nowy model alfy.

Zamawiając dziś Diesel'a dostaniemy ją fizycznie w październiku. Benzynę końcem października lub początkiem listopada. Promocję modelu przewiduje się na wrzesień... Więc ludzie zamawiający auta od wczoraj są jakieś 1,5 miesiąca do przodu w stosunku do FCA... To jest kuriozum!
    Przeciętny Niemiec, Austriak, Holender, Włoch, Francuz itd już dawno widział film reklamowy w TV/Internecie, mógł dostać katalogi w salonie, cennik lub ofertę finansowania. W Polsce (która oczywiście jest marginalnie traktowana po części z racji na słabe wyniki sprzedaży AR) tego nie było i nadal nie ma a mimo to zamówienia na ten samochód są.

Więc nie twórzcie swojej teorii odnośnie prawidłowego działania FCA Poland, bo to nie ma nic z zasadami rynku do czynienia. Na dzień dzisiejszy nie ma w Polsce żadnej Quadrifoglio. Jeśli się pojawią w sierpniu będzie dobrze. Miały być początkiem przyszłego miesiąca a teraz znów przesunięto termin. Najbardziej realny jest wrześniowy i wtedy też mają być sesje zdjęciowe z tym autem. Jeśli to szybko o garną to będziemy mieli jakieś 3 miesiące opóźnienia wobec reszty Europy... To nie jest norma.
    Pisałem też o dostępności aut w parku prasowym na sierpień... Przecież dziennikarze/bloggerzy z innych państw mieli te auta ponad miesiąc temu do dyspozycji. Zachar z Autocentrum do niedawna nie miał żadnej informacji o tym aucie a na zapytanie o samochód do testów otrzymał właśnie informację, że w sierpniu coś będzie dostępne
    Żenada na całej linii w wykonaniu FCA.

- - - Updated - - -

Cytat Napisał kazikx Zobacz post
    Belfer, same Fiaty 500 jeżdżą po Krakowie z logo ŚDM, jako obsługa.
    O ile pamiętam, już na początku roku zostały przekazane organizatorom pierwsze sztuki.

Fiat jest widoczny na ŚDM.

Zapewne sam Papież wolałby jeździć takim, a nie wypasionymi limuzynami.
    To wiem. Bo widziałem je już w KRK. Ale mi chodzi o fakt podany przez Maznasa. Mogli więcej ugrać ale zostało to co teraz mamy.

- - - Updated - - -

wymiar tablic jednorzędowych w PL to
    520 x 114 mm

Niemcy :

520 x 110

Francja :
    520 * 110

Szwajcaria :
    przednie - 300 * 80
    tylne jednorzędowe - 500 * 110

Austria 520 * 120 - // większe niż nasze

Włochy
    przednie -
    360 * 110
    tylne- 520 * 110

Ramki które są często na autach sprowadzanych są uniwersalne i zmieszczą tablicę Austriacką , Niemiecką jak i Polską. Mimo tego ża każda z nich różni się wymiarem.
    Ale myślę że ten temat nie jest warty dalszej dyskusji
    Mi chodzi właśnie o ramkę. Ona mieści zarówno nasze, jak i zachodnie. Rzadko kto ma same rejestracje z przodu a ramka jest częścią, która bardziej wystaje.

- - - Updated - - -

Cytat Napisał pushq Zobacz post
    Pomyśl nad sobą lepiej i wytłumacz dlaczego nie, geniuszu, a nie głupie hasełka rzucasz.
    Ja podałem co najmniej kilka argumentów. Jeśli ich nie widzisz, to czytaj temat dokładnie i zainteresuj się sytuację Giulii w Europie a nie rzucaj "mądre hasełka" bez poparcia faktami...
    Dziękuję za docenienie mojej skromnej osoby ale na drugi raz wycieczki personalne zachowaj sobie na ewentualną dyskusję na PW. Tutaj postaraj się pisać konkrety i na temat.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar pushq
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    AR 159 2.4 JTDm

Domyślnie

Ja podałem co najmniej kilka argumentów. Jeśli ich nie widzisz, to czytaj temat dokładnie i zainteresuj się sytuację Giulii w Europie a nie rzucaj "mądre hasełka" bez poparcia faktami...
    Dziękuję za docenienie mojej skromnej osoby ale na drugi raz wycieczki personalne zachowaj sobie na ewentualną dyskusję na PW. Tutaj postaraj się pisać konkrety i na temat.
    Czyli tyle. Pozdrawiam
    Demokracja jest zdobywaniem wolności dla siebie kosztem wolności innych, podstawianiem jednej normy przymusowej, na miejsce drugiej.