Strona 10 z 14 PierwszyPierwszy 1234567891011121314 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 91 do 100 z 134

Temat: Jakie paliwa tankujecie do swoich Bell lepsze czy gorsze? Wyraźcie swoje opinie

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Szczecin
    Auto
    Alfa 159 2.0 JTDm SW

Domyślnie

Ja leje zwykłą plus ARCHIOL i jest git sprawdzam korekty co kilka miechów i jest cały czas o.k.
    Ostatnio edytowane przez krzystof ; 28-07-2016 o 12:21

Użytkownik Alfista
    Auto
    mam

Domyślnie

Cytat Napisał pushq Zobacz post
    Chodzi o wartość "smarność skorygowana"? Czyli im mniejsza wartość tym lepiej?
    Tak np. Verva u mnie ma poniżej 200

Cytat Napisał magil Zobacz post
    Tak. Paliwko z Tesco (jak widać made by Lotos) lepsze niż z BP...
    No ale jak pisałem wszystko zależy od konkretnego regionu. Widziałem kiedyś kartę zwykłego Lotosa takiego jak na tym Tesco. Były bio dodatki za to smarność o ile pamiętam koło 180. Wiec zależy jak im się uda naważyć.

Użytkownik Świeżak Avatar t0m
    Mieszka w
    Gliwice
    Auto
    AR Spider 946 2.4 Moded 246PS/490Nm @cinsoft

Domyślnie

Cytat Napisał Pływak Zobacz post
    Za to kiepską ma smarność
    To prawda, smarność nie powala. Ale ogólnie, paliwo wydaje się niezłe - w wielu miejscach wartości są znacznie lepsze niż granice wyznaczone przez normy. Chodzi przede wszystkim o zanieczyszczenia i pozostałości po spopieleniu/koksowaniu (czyt. zdolność tworzenia nagarów) i stosunkowo lekki skład frakcyjny. Ogólnie, paliwo dość lekkie, trochę bliższe zimowemu, wydaje się naprawdę fajnej jakości. A do tego cena... surprise! 3,99 zł (albo z jakimś tam kuponem jeszcze taniej). Gdyby tylko ta smarność i liczba cetanowa były nieco lepsze..

Chyba zrobię mały test. Przy najbliższym tankowaniu spróbuję wlać to Tesco i dodam 1:1000 AR6900D-Max dla podniesienia liczby cetanowej i smarności. Koszt łączny wyjdzie jak za zwykłego eko-diesla z dodatkami FAME, a jakościowo powinno być to paliwo bezkonkurencyjne. Ciekawe czy taka mikstura posmakuje mojej Belli, bo póki co Vervą się oblizuje zawsze..

Użytkownik Alfista
    Auto
    mam

Domyślnie

Ja aktualnie mam AR6900 wlane do Vervy Lałbym do zwykłego ON bo 20gr tańszy ale zwykły ON z Orlenu też ma smarność w okolicach 400, a verva koło 190.

Użytkownik Alfa i Omega Avatar roberto34wawa
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Alfa Romeo 159 SW "WŁOSZKA" 30.06.2010

Domyślnie

Wiecie co ja mam w nosie te karty bo to jest Polska i cholera wie kto to wydaje i jakie ma układy. Ja od lat tankuje tylko na BP ewentualnie shell i nigdy na tych stacjach się nie zawiodłem. Teraz do 1.9 jtdm tez tankuje ultimate i silniczek pięknie pracuje, dpf czysty i wtryski w lepszej kondycji niż przed rokiem. I w życiu nie uwierzę ze na Tesco jest lepsze paliwo. ... osobiście znam przypadki uwalonuch wtryskiwaczach w toyotach, zapchanym dpf w VW po roku tankowania na Tesco. I co z tego ze lotos. ...
    Włoszka

1.9 JTD-m 8v 88KW - prosto, solidnie bezproblemowo

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Szczecin
    Auto
    Alfa 159 2.0 JTDm SW

Domyślnie

Nie ma co siać fermentu ja tankuje od 2 lat na auchant do tego Archiol i jest git, silnik się nierozleciał wtryski w super stanie. Jak dobrze wiesz paliwo na stacjach w Polsce są z dwóch miejsc orlenu lub lotosu, tylko typu vpower itp. na innych stacjach różnią się dodatkami i są inne lepsze od zwykłej ropy. Jak zalewasz tylko zwykłą to tankujesz albo jak z orlenu albo lotosu.
    Zalałem dla ciekawości na BP tą co niby czyści układ paliwowy i faktycznie silnik chyba lepiej pracował ale wychodzi zbyt drogo, wolę dodawać dodatek do zwykłej. Potem zalałem zwykłą to chodził gorzej niż jak na tej z marketu.
    Ostatnio edytowane przez krzystof ; 29-07-2016 o 06:52

Użytkownik Alfa i Omega Avatar roberto34wawa
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Alfa Romeo 159 SW "WŁOSZKA" 30.06.2010

Domyślnie

Ja leje ultimate i z tego co zauważyłem to na 100 przynajmniej 0.5l mniej na niej pali. Każdy ma swoje zdanie. Trzeba też pamiętać że są franczyzy na stacjach gdzie nie dość ze jest drożej to kombinuja. Dlatego warto się dowiedzieć np czy dany BP to BP Czy franczyza
    Włoszka

1.9 JTD-m 8v 88KW - prosto, solidnie bezproblemowo

Moderator Quadrifoglio Verde Avatar magil
    Mieszka w
    LHR
    Auto
    Nuova Bravo, 159

Domyślnie

Cytat Napisał krzystof Zobacz post
    Jak dobrze wiesz paliwo na stacjach w Polsce są z dwóch miejsc orlenu lub lotosu, tylko typu vpower itp. na innych stacjach różnią się dodatkami i są inne lepsze od zwykłej ropy
    Co nie znaczy, że te paliwa są jednakowe.
    159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10

Użytkownik Znawca Avatar SliwusBuu
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    Mazda MX5 NBfl 1.8l, Alfa Romeo 159 2,4 JTDm 2006r.; Alfa Romeo 156, 1.9 JTD 115KM - była

Domyślnie

Zgadzam się z Krzysztofem, że paliwo w Polsce pochodzi z 2 rafinerii. południowa i centralna polska z Orlenu, północna z Lotosu. I to jest baza, która jest wspólna na wszystkich stacjach. Ale każde paliwo, nawet zwykły ON lub PB95 ma jakieś dodatki specyficzne dla danego koncernu.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar pushq
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    AR 159 2.4 JTDm

Domyślnie

Tylko to, że pochodzi z tego samego miejsca wcale nie znaczy, że jest to to samo paliwo. Stacje podpisują umowy z rafineriami na dostawę paliwa określonej jakości i parametrów.

Więc z Orlenu może wyjechać zarówno bardzo dobra jak i gówniana ropa. Wszystko zależy od tego jak jest skonstruowany kontrakt na dostawy paliwa. Nie sądzę więc, że paliwo na każdej stacji jest takie samo.

Tym bardziej, jak już sami zauważyliście w tym temacie, że na róznych stacjach tej samej marki parametry paliwa mogą się różnić.
    Demokracja jest zdobywaniem wolności dla siebie kosztem wolności innych, podstawianiem jednej normy przymusowej, na miejsce drugiej.