Strona 18 z 42 PierwszyPierwszy ... 8910111213141516171819202122232425262728 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 171 do 180 z 416

Temat: Dołożenie czujników parkowania (Parktonic)

Użytkownik Maniak resoraków Avatar Adaminho
    Mieszka w
    Pleszew/Poznań
    Auto
    159 JTDm 16V '07 Sedan

Domyślnie

Cytat Napisał epsonix Zobacz post
    Jest duża szansa w przedlifcie na dość kompletne wiązki, ale nie 100% reguła.
    Dzięki za zdjęcia, jak tylko będę przy aucie sprawdzę czy są wiązki. A montował ktoś juz fabryczne czujniki do zderzaka bez czujników? Mój jest właśnie po lakierowaniu, wiec szkoda byłoby by się go pozbywać. Z wewnętrznej strony są oznaczenia gdzie powinny byc czujniki ?

A tak w ogole oryginalne czujniki są warte zachodu?

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar epsonix
    Auto
    Giulia'18, Tonale'23, Spider V6'99

Domyślnie

Cytat Napisał Adaminho Zobacz post
    Dzięki za zdjęcia, jak tylko będę przy aucie sprawdzę czy są wiązki. A montował ktoś juz fabryczne czujniki do zderzaka bez czujników? Mój jest właśnie po lakierowaniu, wiec szkoda byłoby by się go pozbywać. Z wewnętrznej strony są oznaczenia gdzie powinny byc czujniki ?

A tak w ogole oryginalne czujniki są warte zachodu?
    Czujniki ori wydaja sie lepsze niz np te ktore (nieoryginalne) dolozyli mi w ASO przy zakupie Giulietty. Dodatkowo tez sa dosc dyskretne - nie widac ich az tak.

Ja jak dokladalem przod, to kupilem po prostu zderzak z czujnikami i spryskiwaczami (dokladalem tez xenony wiec potrzebowalem spryski), pomalowalem a swoj oryginalny sprzedalem bez problemu w pare dni, bo takie rozwiazanie wydawalo sie prostsze I tansze w moim przypadku.
    Same czujniki tez da sie dolozyc do zderzaka bez, ale nie wiem czy dobrze zrobiles ze zaczales od malowania zderzaka - teraz przy wierceniu moga byc odpryski. Pod przednim zderzakiem sa takie styropiany ktore kolidowaly u mnie z instalacjami (nie pamietam czy spryskow czy PDC czy obu) - ja je po prostu wywalilem (moznaby probowac docinac, ale montowalem u lakiernika jak bylo na zewnatrz -8st C wiec dalem sobie spokoj I wywalilem) - moze z tylu tez takie sa? Tak daje znac, najwyzej wywalic albo rzezbic jakies wyciecia gdyby kolidowaly.
    Sa chyba jeszcze inne watki o dokladaniu PDC gdzies u nas na forum- warto poszperac. Wiem ze niektorzy wiercili zderzaki, (nie wiem czy sa poznacozne miejsca na czujniki) ale chyba glownie wklejali czy "dospawywali" mocowania czujnikow z uszkodzonego zderzaka (da sie czasem kupic na allegro, a jak nie to trzeba pytac tych co sprowadzaja alfy do rozbiorki - np tych co oferuja wiazke z czujnikami, bo pewnie taka pochodzi z auta z uszkodzonym zderzakiem - inna sprawa czy czujnik po stluczce bedzie 100% sprawny). Jak nie to pewnie tez da sie wkleic po prostu czujniki bez tych mocowan (tylko nawalic duzo kleju I dobrac jakis odpowiedni)

Użytkownik Maniak resoraków Avatar Adaminho
    Mieszka w
    Pleszew/Poznań
    Auto
    159 JTDm 16V '07 Sedan

Domyślnie

Tak chciałem zrobić, przy okazji malowania zderzaka dołożyć czujniki. Ale szkodę usuwam jednak w ASO bo ubezpieczalnia robiła sobie ze mnie żarty.. Nie mogłem nic więc grzebać przy zderzaku w międzyczasie, a w ten sposób bede go miał w idealnym stanie.

No nic zobaczę czy mam instalacje w aucie, jak to wyglada i podejmę decyzje. Choć lubię gdy wszystko jest oryginalne hm dobrze byłoby obejrzeć zderzak z fabrycznymi czujnikami.

Użytkownik Świeżak Avatar Luki78
    Mieszka w
    PJA
    Auto
    159SW 1,9 JTDm 16V '08r. Ducato III 2,3 D '07r., Twingo 1,2b '12r.

Domyślnie

U mnie w tylnym zderzaku były oznaczenia po wewnętrznej stronie na czujniki parkowania. Wiercąc delikatnie nie powinno się nic stać z lakierem - czujniki mam nieoryginalne.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar epsonix
    Auto
    Giulia'18, Tonale'23, Spider V6'99

Domyślnie

Cytat Napisał Luki78 Zobacz post
    U mnie w tylnym zderzaku były oznaczenia po wewnętrznej stronie na czujniki parkowania. Wiercąc delikatnie nie powinno się nic stać z lakierem - czujniki mam nieoryginalne.
    nieoryginalne maja rant z regule, oryginalne nie-wchodzą w zderzak i sie z nim licuja, dlatego jakiekolwiek odprysniecie, zadzior czy nawet czern plastiku bedzie najprawdopodobniej widac

Użytkownik Znawca Avatar Tytanowy
    Mieszka w
    Iława
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 8V

Domyślnie

Kupiłem czujniki valeo, ktoś wcześniej pisał, że można zamontować je jakoś od środka i wtedy ładnie się to komponuje ze zderzakiem. Możecie powiedzieć mi jak przerobić czujniki?
    PS. Gdzie montujecie "brzęczyk"?

Wysłane z mojego SM-G530FZ przy użyciu Tapatalka

Użytkownik Znawca Avatar anAlfaBeta
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    Giulia Veloce

Domyślnie

Termoglutem

Oryginalne czujniki są montowane w dodatkowych uchwytach, zgrzanych ze zderzakiem, dlatego z zewnątrz mogą się licować ze zderzakiem. Jak montowałem chińczyki w stilo, to one miały gumki takie po bokach i wchodziły na wcisk w otwór w zderzaku i było ok.
    Giulia Veloce Misano Blue 2.0 TB
    159 Sportwagon Q-Tronic '06 Nero Oceano była

Mieszka w
    Iława
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 8V

Domyślnie

Cytat Napisał Raider Zobacz post
    Czujniki Valeo po lekkim modzie założone od wewnątrz.

W słupku drzwi jest idealne miejsce wyciągasz jedną zaślepke i puszczasz kabel bez większych problemów.
    Pozdrawiam
    Łukasz
    Chodziło mi właśnie o to.. wygląda jak fabryczny.

Użytkownik Znawca Avatar anAlfaBeta
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    Giulia Veloce

Domyślnie

Pytaj Raidera co namodził, może dokupił oryginalne uchwyty ze szrotu i dopasował czujniki.
    Giulia Veloce Misano Blue 2.0 TB
    159 Sportwagon Q-Tronic '06 Nero Oceano była

Mieszka w
    Iława
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 8V

Domyślnie

A jeszcze jedna rzecz.. czy jak dopasuje czujniki valeo tak jak fabryczne są umieszczone w zderzaku, to będą działać? Głównie chodzi mi o odstępy, a dokladniej o odstęp między 2 a 3 czujnikiem, czyli po jednej i po drugiej stronie tablicy. Nie będzie za duży odstęp w przypadku dokładanego Valeo?
    Podaje zdjęcie poglądowe.