Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Temat: Jak sprawdzić amatorsko czy posiadam DPF czy nie?

Użytkownik Świeżak
    Auto
    Alfa Romeo Brera, 2.4 jtdm

Domyślnie Jak sprawdzić amatorsko czy posiadam DPF czy nie?

Witam serdecznie,
    posiadam takowy problem. Zakupiłem Alfe już kawałek czasu temu, ale dzisiaj wpadł mi do głowy nurtujący mnie problem. Czy moja ALfa posiada DPF czy już (w sensie wycięty) nie?. Posiadam Alfe 159 1.9 JTDm 8 V po chiptuningu wykonany jescze w 2008 roku w Holandi w firmie SquadraTuning. POdniesiono moc do 145 KM. Czy z automatu przy chiptuningu usuwany jest DPF?
    Dzisiaj byłem u mechanika na podłączeniu pod komputer w związku z błędem jaki wyskoczył podczas jazdy ( marna jakość paliwa jak sie okazało) i przy okazji oglądaliśmy kiedy ostatnim razem wypadalał sie DPF. System wskazał stan 5000 km wstecz. Potem jednak podczas rozmowy z mechanikiem stwierdził on , że DPF nie posiadam (nie wiem szczerze na jakiej podstawie) gdyż jak wymieniał olej to dawał ten standardowy do diesla bez filtra. Dodam, że mechanik znajomy, już dość długo remontuje samochody moje rodzinie, ale może jego wjiedza jest ograniczona
    I oje pytanie: czy system jest tak zrobiony że mimo braku DPF będzie pokazywał jego wypalanie? I po drugie: jak stwierdzić amatorsko czy ten DPF jest czy go nie ma? mozna bez komputera? Zbliża sie kolejna wymiana oleju i nie chce swojej Belli spartolić
    Pozdrawiam

Użytkownik Romeo Avatar Black Wolf
    Mieszka w
    Sochaczew
    Auto
    Była 159 był c5 jest mondeo 2.5 v6

Domyślnie

Sprawdź czy rura wydechowa jest ubrudzona mocno w sadzy przy dpfie bęzie raczej czysta, jak brak to jest na niej czarna sadza

Alfa w garażu cieszy niczym da Vinci na ścianie salonu

Użytkownik Rowerzysta Avatar pirat159
    Mieszka w
    Finlandia
    Auto
    Alfa Romeo SW 2.4 JTDm q-troniq

Domyślnie

wejdź pod auto i opukaj gruszkę tam gdzie dochodzą przewody, chyba da sie usłyszeć różnicę między pustym a pełnym. W ogóle to zastanawia mnie jedna rzecz, skoro ktos decyduje sie przy chipie pozbyć sie dpfu to ok ale nie rozumiem idei wyłączenia dpfu bez jego fizycznego usunięcia?

- - - Updated - - -

Odpowiadajac na pytanie "Czy z automatu przy chiptuningu usuwany jest DPF?" to nie, nie jest to konieczne przy chipie a napewno jest to decyzja właściciela auta, "gdyż jak wymieniał olej to dawał ten standardowy do diesla bez filtra" hmmm to nie powiedział Ci po czym stwierdził, że dpfa nie ma?

Użytkownik Świeżak
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał pirat159 Zobacz post
    wejdź pod auto i opukaj gruszkę tam gdzie dochodzą przewody, chyba da sie usłyszeć różnicę między pustym a pełnym. W ogóle to zastanawia mnie jedna rzecz, skoro ktos decyduje sie przy chipie pozbyć sie dpfu to ok ale nie rozumiem idei wyłączenia dpfu bez jego fizycznego usunięcia?

- - - Updated - - -

Odpowiadajac na pytanie "Czy z automatu przy chiptuningu usuwany jest DPF?" to nie, nie jest to konieczne przy chipie a napewno jest to decyzja właściciela auta, "gdyż jak wymieniał olej to dawał ten standardowy do diesla bez filtra" hmmm to nie powiedział Ci po czym stwierdził, że dpfa nie ma?
    Ide za chwilę opukać tłumik Alfe mam od 185000 tys, niby wypalanie dpf nastąpiła przy 190000. Obecnie mam 195000 na koncie. Tuning nastąpił w 2008 roku i w Holandi, nie wiem czy w tymze kraju kombinowali wtedy z filtrami cząstek stałych.
    Faktycznie na chromowanej końcówce tłumika zakupionego od Misia widać trochę sadzy. Czyli co? System tak skonstruowany ze pokazuje wypalanie DPF mimo jego faktycznego braku?

Użytkownik Romeo Avatar Black Wolf
    Mieszka w
    Sochaczew
    Auto
    Była 159 był c5 jest mondeo 2.5 v6

Domyślnie

a zauważyłeś podczas jazy czy auto przechodzi w tryb wypalania? czyli zwiększone spalanie tak przez 15min

Alfa w garażu cieszy niczym da Vinci na ścianie salonu

Użytkownik Świeżak
    Auto

Domyślnie

Nie zauwazylem naglego zwiekszonego spalania ale szczerze przyznam nieszczegolnie tez zwracam na to uwage. Powiedzcie mi tylko co jaki czas powinien sie wypalac? sa jakies stale normy albo chociaz cos w przyblizeniu np co okolo 1000 km?
    Trochę ostukałem tegoż DPF wydaje się być pusty w środkowej część ale jak brzmi pełny DPF nie mam porównania

Użytkownik Rowerzysta Avatar pirat159
    Mieszka w
    Finlandia
    Auto
    Alfa Romeo SW 2.4 JTDm q-troniq

Domyślnie

hehe, no tak, musiałbym opukać swój i nagrać U mnie dpf wypala się średnio co 400km, z tym, że ja wiem dokładnie kiedy to się odbywa bo mamkostkę od eculab, poszukaj tematu "wyświetlanie parametrów ECU" może znajdź kogoś ktom też ma taką kostkę i podepnij się i zobacz co pokaże.
    a przypomniało mi się, w sumie na słuch powinieneś mieś więcej głuchego dźwięku niż pustego, na początku masz katalizator a za tym przewodem co dochodzi masz dpf, jak tam słuchać pustkę to pewnie wycięty
    Ostatnio edytowane przez pirat159 ; 08-08-2016 o 20:50 Powód: edit

Użytkownik Pasjonat Avatar jahu
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Giulia Veloce Q4, GT 1300 Junior (1.75)

Domyślnie

Odczytaj komputerem wartość z czujnika różnicowego podczas jazdy samochodem. Jeśli będzie 0 mbar to nie masz dpf.

Użytkownik Znawca Avatar quba
    Auto
    Alfa - 159 2,4 BMW 335ix, Mazda MX-5

Domyślnie

Mój DPF wypala się co 700 km jazdy miejskiej i ok 1000 poza miastem. Nie ma szans , żeby przejechać 5000 km
    Gdy Alfa stoi w serwisie gdzie jest Romeo? Szuka części...

Użytkownik Znawca Avatar sedici
    Mieszka w
    OPL & (ANsbach) DE
    Auto
    Bravo1,6Mj , Astra J

Domyślnie

Cytat Napisał quba Zobacz post
    Mój DPF wypala się co 700 km jazdy miejskiej i ok 1000 poza miastem. Nie ma szans , żeby przejechać 5000 km
    i tyle w temacie , nima dpf-a
    this is my truth tell me yours
    "Polityka została wymyślona po to, aby kłamstwo brzmiało jak prawda." G.Orwell
    http://www.youtube.com/watch?v=liSxjtd16xQ - bastard