Za radio zapłaciłem dokładnie: 1900 zł.
Samo radio to jednak koszt 1230 zł. Reszta to dodatkowe przewody (~200zł), cło (~150zł) i przesyłka DHLem (~300zł można przesłać pocztą chińską/polską ale wtedy czeka się około 30 dni roboczych. Koszt takiej wysyłki to 0zł)
Biorąc więc pod uwagę to co nam oferuje się na allegro jest to moim zdaniem bardzo dobra oferta.
Podając więcej szczegółów.
Radio wymaga tzw '12V po kluczyku' których w naszym radiu fabrycznym nie ma. Warto to pociągnąć, ponieważ po zwarciu tego przewodu z plusem radio będzie non stop zasilone i będzie pobierało około 0,7A. Trzeba sobie podciągnąć przewodzik z zapalniczki/bezpieczników.
Dodatkowo poza samym sygnałem z kamery cofania, warto sobie przeciągnąć jeszcze kabelek dwużyłowy z kamery do radia. Po co ? Otóż radio ma specjalny kabelek na który podajemy 12V i wtedy na drugim kabelku pojawia się 12V a radio przełącza się w tryb 'reverse' Polega to na włączeniu aplikacji AVIN i uniemożliwienie jej wyłączenia do czasu zapięcia innego biegu niż wsteczny.
Parowanie z telefonem jak wspominałem działa (niezależnie od producenta) radio bez problemu pobrało kontakty i zachowało je w pamięci.
Nie ma sensu używania anteny GPS z naszej alfy ponieważ w zestawie jest bardzo dobra antena, z kablem umożliwiającym jej montaż np na podstawie lusterka.
Do anteny radiowej trzeba kupić przejściówkę:
http://multisort.pl/u/f/e/7/fe7c412e..._CAR-RAD10.jpg (ISO-DIN).
Radio ma wyprowadzone zasilanie wzmacniacza antenowego więc można spokojnie użyć anteny oryginalnej auta
Jedyne co mnie na chwile obecną zawiodło, to trudności ze znalezieniem miejsca składowania tzw. bootlogo czyli obrazka statycznego który wyświetla się tuż po załączeniu radia przed animacją ładowania (którą zmieniłem bez problemu) oraz brak możliwości użycia mikrofonu z zestawu do sterowania głosem aplikacji googlowskich.
Z nawigacji, zainstalowane mam trzy. Google Maps, Janosik i AutoMapa. Wszystko zakupione legalnie z googleplay za złotówki. Dodatkowo kupiłem również Nova Launcher co umożliwia mi edycję wyglądu ekranu głównego.
Fizycznie jeszcze radia nie zainstalowałem. Urlop zaczyna mi się 25 sierpnia i wtedy zacznę się bawić. Muszę jeszcze wyprowadzić gdzieś w dostępne miejsce przewody CANowskie auta i przewody SWC radia, tak by kombinować ze sterowaniem w późniejszym czasie. Może Mały zrobi mi układ o który prosiłem a jeśli nie, będę musiał go wykonać sam - zakupiłem sobie w tym celu Arduino i samo przełączanie rezystorów i podawanie ich na radio mam już przetestowane. Została jedynie kwestia odczytu CAN i filtrowania wiadomości.