Ja wymieniam wszystkie wraz z olejem co 10 Tyś km i zawsze są zasyfione (powietrza zwłaszcza i przeciwpyłkowy)
Ja wymieniam wszystkie wraz z olejem co 10 Tyś km i zawsze są zasyfione (powietrza zwłaszcza i przeciwpyłkowy)
A w ile miesięcy robisz te 10 tyś.?
Włoski geniusz, włoska technologia, włoska pasja.
Ja robię maksymalnie w 4 miesiące, zazwyczaj krócej około 3 miesiące. Wymiana co 10 tysi wszystkich filtrów i oleju, no oprócz paliwa. Kabinowy jak kto woli bo to zdrowie i komfort kierownika a nie auta. Efekt? Zero problemow, a auto z 10 pażdziernika 2005 roku. Tzn wtedy zjechało z taśmy w Pomigliano d'Arco.
Ja wymieniam co 15000, filtr kabinowy co 3 miesiące. Poprzedni właściciel robił przeglądy zgodnie z zaleceniami producenta dzięki czemu przy 140 000 km zafundował mi remont silnika(pierścienie)
jasio79, a czym sie to u Ciebie objawialy problem z pierscieniami ?
P.s. moja od 0 do jakis 130tys km miala wymiany serwisowe co 30 tys km(pierwszy wlasciciel, btw przy 90tys poleciala turbina) przynajmniej wg historii serwisowania, od tego czasu juz co 10-15 tys. Teras mam 242tys i wszytko dziala.
Hej, spisuje sobie do przypominacza wszelkie wasze propozycje i nic nie chce pomylić. Ale się zamotałem.
Przeciwpyłkowy i kabinowy to to samo?
Dzięki precyzja musi być bo bym jeszcze upierał się, że mają mi wymienić i przeciwpyłkowy i jeszcze kabinowy.
Przypominania spisane (dla 1,9 JTDm- uśrednione)
1. Olej co 15k - Selenia WR PE
2. Filtr powietrza i oleju ja bym wymienial razem z olejem, a jak nie to co 20k
3. Filtr kabinowy co 6 miesięcy
4. Rozrząd co 80-100k
5. Filtr paliwa co - ło matko - co 1 rok/2 lata
6. Wycieraczki co kwiecień jak będą zjechane śniegiem i nowe w sam raz na rozpoczynający się sezon deszczowy
coś zapomniałem, przekręciłem?
Podpunkt 2. Powietrza to jak tam chcesz, ale oleju to zawsze nowy do nowego oleju. Filtr paliwa najlepiej przed każdą zimą. Markę filtrów jaką ja mogę Ci polecić, to zdecydowanie UFI. Sam używam i jest git, z założenia nie pakuje byle czego do auta, którym trzaskam wiele 3 tysiące na miesiąc. Większość filtrów wymienisz sam, a jak masz kanał to wszystkie, no albo podnośnik rzecz jasna. Zawsze parę groszy zostanie Ci w portfelu![]()