Mam pytanie : co zrobić gdy mój ECU nagminnie pokazuje spalanie średnie mniejsze niż realne o ponad litr na 100 km ? Z czego ECU ciągnie dane o bieżącym spalaniu ? Z przepływomierza ?
Mam pytanie : co zrobić gdy mój ECU nagminnie pokazuje spalanie średnie mniejsze niż realne o ponad litr na 100 km ? Z czego ECU ciągnie dane o bieżącym spalaniu ? Z przepływomierza ?
To niestety norma i nie wiem czy coś z tym zrobisz. Przejrzyj pobierznie wątek nt spalania w 159/brera/spider i zobaczysz że Twój przypadek nie jest odosobniony
Naskrobane przez Galaxy S7 EDGE
I wszystko jasne. Dziękuje za wiele podpowiedzi co może być przyczyną tej różnicy oraz skąd ECU bierze dane o spalaniu.
Jedynie uzupełnię wiele Waszych sugestii powyżej: winny był przepływomierz. Po jego wymianie oprócz tego, że auto odzyskało "dół" wskazania paliwa wróciły do normy. Rocznica pomiędzy ECU a realem wyniosła 0,1 litra.
Jeszcze raz wszystkim dziękuje za pomoc !
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Nie ma potrzeby być uszczypliwym, zadałeś trudne pytanie to się nie dziw brakowi odzewu. Super że naprawiłeś usterkę, ale to nie było oczywiste. Też wymieniłem u siebie przepływomierz na nowy (niepotrzebnie, inna historia) i akurat w moim przypadku nie wpłynęło to na wskazanie spalania. Od początku do końca ECU zaniżał spalanie o ok 0,3-0,5 litra.
Zresztą sam nie stawialbym na przepływomierz, ale na algorytmie obliczania średniego spalania w JTD się nie znam.
Ostatnio edytowane przez magil ; 21-08-2016 o 19:01
159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10
Potwierdzam to co pisze magil. W ciągu kilku lat wymieniłem połowę osprzętu w mojej 159, przepływomierze, czujniki, klapy, wywalałem EGR, robiłem chip i żadna z tych operacji nie zmieniała przekłamań. Zawsze jest te 0,4-0,7 litra (a mierzę i zapisuję każde tankowanie). Wiem, że są auta, w których tej różnicy nie ma, ale chyba nikomu się nie udało znaleźć przyczyny takiego zachowania.
Różnice zawsze będą bo komputer silnika zlicza paliwo co jakiś odstęp czasu i zlicza dane zużycie paliwa przez wtryskiwacze a silnik spala w sposób ciągły paliwo i jeśli są bardzo duże zmiany ilości spalania czyli jedziemy przez miasto lub szybko zmienia się spalanie np przy przyspieszaniu to komputer nie nadąża z liczeniem spalania. Według moich obserwacji to idealnie wskazuje spalanie przy stałej jeździe na trasie a największe odchyłki przy jeździe w korku.
Jeśli chcesz być kimś - kup VW, jeśli jesteś kimś - jeździsz Alfą Romeo.
czarek82 - ale zwróciłeś chyba uwagę że ta odchyłka spalania jest zawsze w jedną stronę - w dół - gdyby była ona zależna od stylu/warunków jazdy to chociaż czasami byłaby w górę - a to się nie zdarza - przypadek?
U mnie nigdy się nie zdarzyło, aby komputer wskazał dokładne spalanie. Odchylka zawsze w jedną stronę, rzeczywiste spalanie wyższe niż wskazywał ECU. Ale coś w tym jest, bo największa odchyłkę miałem po bardzo dynamicznie przejechanej dwukrotnie trasie Wrocław -> Radom. Wtedy rzeczywiste spalanie było o litr większe.
159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10
U mnie raz się zdarzyło że po trasie ok 1300 km spalanie rzeczywiste było niższe niż to wskazane przez komputer - po przeliczeniu wyszło ok 0.3l/100km mniej, a poza tym jednym przypadkiem to zawsze od 0.2 do 0.5 w górę.
Naskrobane przez Galaxy S7 EDGE
Wczoraj pożyczyłem bratu samochód zatankowany pod korek i skasowałem Trip B. Brat zrobił nim 230 km, a komputer pokazał średnie spalanie 6,8l/100km. Ciekawie zrobiło się, gdy przed oddaniem samochodu zatankował go do pełna i weszło niecałe 11 l, więc spalanie rzeczywiste wyszło poniżej 5 litrów.
Ktoś spotkał się z aż takim zawyżaniem wskazań komputera?
Samochód to Alfa 159 1.9 JTDm wersja 150-konna.