Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 14 z 14

Temat: Pedał sprzęgła w podłodze,

Użytkownik Embrion Avatar bulibangronhors
    Mieszka w
    leszno
    Auto
    alfa romeo 156 1.9 jtd 150km 2005r

Question Cześć, problem z pedałem sprzęgła w podłodze 156 1.9jtd

Z 3 miesiące temu podczas odpalania Alfuni (156 1.9jtd 16v 150km sportwagon 2005r) pedał sprzęgła wpadł w podłogę. Z holowałem ja do mechanika wymienił kompletne sprzęgło (tarcza, docisk i łożysko SACHS 1200 zł) 2 miesiące później kiedy dojeżdżałem do krzyżówki zredukowałem bieg z 3 na 2 nagle wpadł pedał sprzęgła w podłogę.
    a przy okazji Bella zaczęła krwawic płynem hydraulicznym. wymieniłem więc wysprzęglik centralny (przy starym wypadł bolec), ale nie było efektu więc zawiozłem do mechanika na gwarancje. Wymienił sprężynkę przy pedale i odpowietrzył (50 zł). Było dobrze przez 2 tyg. a dziś znowu podczas wrzucania biegu na krzyżówce pedał dosłownie wpadł w podłogę, miałem wrażenie jakby go wciągło . No i teraz pytanie o co tu może chodzić bo jedynie co nie zostało wymienione to pompa przy pedale, ale niby jest dobra. Jutro znowu pojadę do mechanika (ciągle ten sam warsztat gdyż dali gwarancja) ale nie wiem co mi za bajeczki będzie patrzył wcisnąć i ile znowu skasować za naprawę Co myślicie na ten temat? miał ktoś podobny problem?

Użytkownik Świeżak
    Auto
    Mito 1,3 JTDm 90 KM

Domyślnie

Witam. Odświeżam temat. U mnie te same objawy, tzn pedał w podłodze. Nagle na trasie podczas zmiany biegu sprzęgło po prostu nie odbiło. Zostało w podłodze. Tzn nie jest wciśnięte do deski, odbija ale tylko delikatnie, może tak na 1/5 wysokości. Jakoś podnosząc sprzęgło ręką od dołu, udało mi się na 2 biegu dokulać do parkingu. Następnie auto zholowałem do mechanika. Twierdzi, że to najprawdopodobniej docisk. Dodam tylko, że płynu hamulcowego nie ubywa. Myślicie, że to właśnie docisk? Bo problem polega na tym, że za samo rozebranie i złożenie sprzęgła zażyczył sobie około 500-600 zł. Do tego docisk pewnie z 300 zł no to wychodzi liczmy około 1000. Moja bella ma przejechane 307 tys. więc po prostu się zastanawiam, czy jest sens ją naprawiać. Bo to wyjdzie 1/3 wartości samochodu. Doradźcie coś panowie. Z góry dzięki.

Użytkownik Romeo Avatar SebaM
    Mieszka w
    BTM
    Auto
    GT 3.2

Domyślnie

Wg mnie mechanik dobrze zdiagnozował, bez zdjęcia skrzyni się nie obędzie. ;/
    Jeżeli by Ci sprzęgło całkowicie wpadło to pewnie pompa/wysprzęglik, ale jeżeli coś tam pracuje to najprawdopodobniej docisk.

Użytkownik Ogier Avatar patalacho
    Mieszka w
    Stalowa Wola
    Auto
    Alfa Romeo 1.9 JTD 105KM

Domyślnie

Zmień mechanika, tyle ile ci woła to dwa razy byś to wymienił u każdego normalnego ogarniętego mechanika.