Temat: Alfa Giulia- 2015

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar drift-r
    Mieszka w
    Szczecin/Łódź (czasem)
    Auto
    AR 147 1.6TS Distinctive 2001

Domyślnie

Dziś w końcu widziałem czarną Giulię w ruchu ulicznym - trudno przeoczyć, a to chyba duży plus sam w sobie. Chociaż z drugiej strony to alfaholikowi trudno przeoczyć każdą alfę na mieście .

Teraz tylko, żeby pogoda w październiku była dobra to może w końcu jakąś benzynową Giulią człowiek by się przejechał.

Użytkownik Znawca Avatar Żuczek
    Mieszka w
    Płock
    Auto
    Alfa Romeo Giulietta MA170 KM

Domyślnie

Cytat Napisał anAlfaBeta Zobacz post
    Nie "w 159 plastiki są miękkie" tylko nie ma ordynarnego, twardego, czarnego plastiku na boczkach drzwi od szyby do panelu szyb oraz na górze deski rozdzielczej.
    W Giulii nie ma żadnego twardego plastiku na górze deski ani w górnej części boczków drzwi. Ogólnie w kabinie można się czepiać jedynie kierownicy z PVC oraz plastiku w dolnej części drzwi. Reszta jest na bardzo wysokim poziomie, na pewno wyższym niż w 159.

Użytkownik Znawca Avatar anAlfaBeta
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    Giulia Veloce

Domyślnie

Cytat Napisał studentmibm1 Zobacz post
    Oczywiście Masz 100 % racji, w tym co piszesz. Większości tych narzekających przez najbliższe lata nie będzie stać na to auto i tu tkwi dla nich problem. Na siłę obrzydzają sobie i innym ten samochód aby usprawiedliwić brak możliwości zakupu. W używkach 159 idzie aktualnie przebierać mając 25 tyś w gotówce...już pomijając ewentualne kręcone przebiegi tych "igieł"... no ale 159 już można mieć więc jest cacy.
    Porównania jakości plastików giuli i stilo to jakaś kpina. Wiem, bo w giulii siedziałem, a stilem jeździ narzeczona, a wcześniej przez 6 lat jeździłem ja.
    Osobiście mam w planach zakup nowej giuli pod koniec 2018, po tym jak wyelimują wszystkie choroby wieku dziecięcego tego samochodu.
    Po pierwsze nie mierz innych swoją miarą. Dla mnie wrzucenie tego dajmy na to 1500zł w koszty to byłaby przyjemność, co nie zmienia faktu, że pieniądz szanuję i produkt przed zakupem analizuję.
    Zamieściłem swoje subiektywne odczucia z jazdy próbnej to zeszło się grono oburzonych że śmiałem skrytykować i to na pewno dlatego, że mnie nie stać i żeby samego siebie pocieszyć to gnoję Giulie Ogarnij to, że dla niektórych to jest produkt, towar, a nie obrazek świętego na piedestale. Produkt, który można rozliczyć w kosztach albo którego wartość można amortyzować co powoduje, że tak naprawdę kosztuje on ułamek ceny katalogowej. A że amortyzuje się wartość zakupu to nawet utrata wartości nie ma żadnego znaczenia więc praktycznie rzecz biorąc po paru latach się na tym "zyskuje" (kupujesz za 100 tys, odpisujesz 100 tys a potem sprzedajesz). W leasingu całość raty leasingowej jest kosztem. W wynajmie przez usługi flotowe do raty możesz dorzucić wszystkie koszty eksploatacji i naprawy w stu procentach, bo figuruje to jako rata i US nie ma do czego się doczepić.
    To jest dla mnie dramat, że Giulia jest taka "nijaka". Naprawdę, wolałbym, żeby wykręciła mi suty na jeździe próbnej, to bym poszedł ją zaraz zamówić i obok 159 na podjeździe postawił Giulię. Nie mam żadnego interesu w "dorzucaniu kamyczków do ogródka" ale jak wolisz sobie mydlić oczy że jest taka super i zatykać uszy jak inni wytykają wady, to masz problem ze sobą i tego problemu forum nie rozwiąże. Może Ciebie plastikowa kierownica w aucie za ~180k nie razi, ale mnie owszem, lepszą miałem w Logitechu do komputera za parę stów. A o biedzie, w tym umysłowej, świadczy nie zakup dobrego auta za 25 tysięcy, tylko zakup plastiku za 200 tysięcy i uważanie, że jest super bo tyle kosztował.

A stilo może narzeczona ma w jakiejś biednej wersji, bo moje miało naprawdę dobrej jakości wnętrze jak na rocznik 2005, a porównywałem z wieloma nowymi samochodami. Nie bez powodu Fiat prawie zbańczył przez ten model. Paradoksalnie plastiku tam na górnej połowie boczku (tam gdzie opiera się ręka) nie było w ogóle, tylko na dole tam gdzie buciory brudzą i koło klamki wewnętrznej.
    Giulia Veloce Misano Blue 2.0 TB
    159 Sportwagon Q-Tronic '06 Nero Oceano była

Użytkownik Rowerzysta Avatar Wichura87
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR, OPC

Domyślnie

A stilo może narzeczona ma w jakiejś biednej wersji, bo moje miało naprawdę dobrej jakości wnętrze jak na rocznik 2005, a porównywałem z wieloma nowymi samochodami. Nie bez powodu Fiat prawie zbańczył przez ten model. Paradoksalnie plastiku tam na górnej połowie boczku (tam gdzie opiera się ręka) nie było w ogóle, tylko na dole tam gdzie buciory brudzą i koło klamki wewnętrznej.
    Czy ja dobrze zrozumiałem, że Fiat wycofał się z przynoszącej straty produkcji Stilo bo dali za dobre materiały we wnętrzu? Człowieku miej litość...

A ja myślałem, że miliony euro strat na tym modelu było spowodowane tym, że wyprodukowali padło, którego nikt nie kupował. No ale człowiek na tym forum uczy się wielu nowych mądrości.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar radosuaf
    Mieszka w
    Poznan, Poland, Poland
    Auto
    Alfa Romeo Giulia Business 200 KM MY21

Domyślnie

Dla zainteresowanych, jest konfigurator wersji Business, na razie tylko w wersji włoskiej:

http://carconfigurator.alfaromeo.com/it_IT/Giulia/
    Alfa Romeo Giulia Business 200 KM 2021
    Peugeot 308 SW 1.2 130 KM 2019

Były: Renault Clio I 1.2, Peugeot 307 SW 1.6 110 KM, AR 147 1.6 TS 105 KM, Giulietta 1.4 MA 170 KM, Giulietta 1.4 MA 150 KM, Alfa Romeo 75 2.0 TS

Użytkownik Alfista Avatar Andrzejsr
    Mieszka w
    Rzeszów
    Auto
    156sw 2.5V6, 166 3.2V6, 156 2.0TS 'cup'

Domyślnie

Cytat Napisał Wichura87 Zobacz post
    Czy ja dobrze zrozumiałem, że Fiat wycofał się z przynoszącej straty produkcji Stilo bo dali za dobre materiały we wnętrzu? Człowieku miej litość...

A ja myślałem, że miliony euro strat na tym modelu było spowodowane tym, że wyprodukowali padło, którego nikt nie kupował. No ale człowiek na tym forum uczy się wielu nowych mądrości.
    Ze Stilo to było po części tak, że to miał był taki "po niemiecku design", z grubszą ceną - że niby za to i solidność.
    I wyszło, że design okropny - bo po niemiecku właśnie, więc jaki miałby być, więc jedna grupa klientów zawiedziona. A i niezawodności nie było (bo to włoskie auto, czyli to też było utopią) - więc i druga grupa zawiedziona. A i cena z niskich nie była również. Tak po części (części podkreślam żeby się słowek nikt nie czepiał) , to wnętrze Giulii w naszych demach też pod szkopa wydaje się zrobione. I to nie jest fajne, no ale są i inne możliwości dobrania materiałów, to w tym sensie może aż losów Stilo nie podzieli
    Ostatnio edytowane przez Andrzejsr ; 13-09-2016 o 09:07

Użytkownik Znawca Avatar anAlfaBeta
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    Giulia Veloce

Domyślnie

Cytat Napisał Wichura87 Zobacz post

Nie padło, bo auto było całkiem dobre, tylko zbyt drogie względem konkurencji, dlatego słabo się sprzedawało. Plus gigantyczne koszty marketingu tego modelu, który reklamowały gwiazdy F1. A za drogie było między innymi ze względu na niezłe materiały i dobre wyposażenie w standardzie - względem konkurencji. Z resztą minuta google i chwila czytania i być to wiedział zamiast błagać o litość i pierdzielić swoje głupoty o padle.
    http://www.auto-swiat.pl/uzywane/fia...ia-o-nim/j3w0e
    Fiat Stilo miał też zaporową dla wielu klientów cenę.
    http://www.autocentrum.pl/fiat/stilo/
    Model omal nie doprowadził do bankructwa włoskiego koncernu i okazał się jedną z jego największych wpadek. Stworzenie Stilo kosztowało 850 mln euro, kolejne miliony pochłonęła gigantyczna kampania reklamowa.
    http://moto.trojmiasto.pl/fiat-stilo-m335.html
    Rownież wnętrze Stilo robi bardzo pozytywne wrażenie: welurowe, wygodne siedzenia oraz jakość plastików (matowe powierzchnie pod przednią szybą) ujawniają dbałość projektantów w tym względzie.
    itd. itp.

- - - Updated - - -

Cytat Napisał Andrzejsr Zobacz post
    Ze Stilo to było po części tak, że to miał był taki "po niemiecku design", z grubszą ceną - że niby za to i solidność.
    I wyszło, że design okropny - bo po niemiecku właśnie, więc jaki miałby być, więc jedna grupa klientów zawiedziona. A i niezawodności nie było (bo to włoskie auto, czyli to też było utopią) - więc i druga grupa zawiedziona. A i cena z niskich nie była również. Tak po części (części podkreślam żeby się słowek nikt nie czepiał) , to wnętrze Giulii w naszych demach też pod szkopa wydaje się zrobione. I to nie jest fajne, no ale są i inne możliwości dobrania materiałów, to w tym sensie może aż losów Stilo nie podzieli
    Dokładnie, Stilo miało być po niemiecku żeby bić się o klienta z Golfem. Wyszło jak wyszło. Niestety AR na pewno bije się o Niemca, wprost chcą się bić z BMW i Audi. Tylko znowu jak będziesz chciał dodać fajne materiały wnętrza z pakietu i dalsze wyposażenie. to może wyjść auto droższe od konkurencji. Może Q jest tańsze czy porównywalne z M3, al czy tak będzie z normalną Giulią?
    Giulia Veloce Misano Blue 2.0 TB
    159 Sportwagon Q-Tronic '06 Nero Oceano była

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Lublin/Warszawa
    Auto
    159 2.4 Q-Tronic 2009, Giulia MY24 Tributo Italiano

Domyślnie

Wczoraj zajrzałem na stronę Kia, za 145 tysięcy można mieć model Optima GT z silnikiem 2.0 245KM i automatem, trochę inny segment i "prestiż" ale skoro było porównanie do Mazdy 6.

A z drugiej strony jak ktoś w Polsce szuka "prestiżu" to raczej tylko niemieckie marki powinien brać pod uwagę

Wysłane z mojego HTC One_M8 przy użyciu Tapatalka

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar radosuaf
    Mieszka w
    Poznan, Poland, Poland
    Auto
    Alfa Romeo Giulia Business 200 KM MY21

Domyślnie

Niestety AR na pewno bije się o Niemca, wprost chcą się bić z BMW i Audi. Tylko znowu jak będziesz chciał dodać fajne materiały wnętrza z pakietu i dalsze wyposażenie. to może wyjść auto droższe od konkurencji. Może Q jest tańsze czy porównywalne z M3, al czy tak będzie z normalną Giulią?
    Dopóki w XE można wybrać beżową tapicerkę, a w Giulii nie, to mi się średnio ten atak na premium podoba. Chociaż Niemiec faktycznie, wybierze czarne wnętrze, więc dla niego opcje są .
    Alfa Romeo Giulia Business 200 KM 2021
    Peugeot 308 SW 1.2 130 KM 2019

Były: Renault Clio I 1.2, Peugeot 307 SW 1.6 110 KM, AR 147 1.6 TS 105 KM, Giulietta 1.4 MA 170 KM, Giulietta 1.4 MA 150 KM, Alfa Romeo 75 2.0 TS

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Lublin/Warszawa
    Auto
    159 2.4 Q-Tronic 2009, Giulia MY24 Tributo Italiano

Domyślnie

Jaguar XE czy Lexus IS są jednak trochę droższe od Giulii, w Lexie maja za to konkretne wyprzedaże których Alfa nie przewiduje na ten rok a wiem że sporo osób wlasnie kupuje/rozważa Lexusy właśnie dzięki agresywnej reklamie w sezonie wyprzedazowym.

Wysłane z mojego HTC One_M8 przy użyciu Tapatalka