Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13

Temat: Ubezpiecznie GT 3.2 V6 Busso

Użytkownik Świeżak Avatar brute4c
    Mieszka w
    Wrocław / Nowa Ruda
    Auto
    GT 1.8 Twin Spark

Domyślnie Ubezpiecznie GT 3.2 V6 Busso

Hej, mam pytanie, głównie skierowane do właścicieli GT z Busso. Chodzi o ubezpieczenie samochodu. Czy ma ktoś jakiś sposób, żeby auto ubezpieczyć na kwotę wyższą niż, średnia rynkowa modelu GT, gdzie zdecydowana większość to JTDm i nijak się ma ich cena do cen V6? Miałem w kwietniu wypadek swoją nową GT kupioną za 32k, po miesiącu posiadania samochodu i niestety, ale PZU orzekło szkodę całkowitą i wyceniło mi wartość samochodu na ledwie 16k z czego do dzisiaj udało odzyskać tylko 13k, czyli jestem 19k w plecy i to nie z mojej winy. Na forum nie brakuje właścicieli samochodów wartych wiele więcej, a wycenianych tak samo. Choćby GT od LukeMazur czy arquadiusy. Dlatego zastanawiam się, czy jest jakiś sposób, żeby auto lepiej ubezpieczyć, czy po prostu nikt się tym nie przejmuje i wszyscy wychodzą z założenia, że będą się martwić po szkodzie?

Szukam bazy do odbudowy samochodu, ale trochę się martwię, że znowu włożę w samochód masę pieniędzy, a ktoś mi znowu mi samochód skasuje i znowu będę w plecy.

Użytkownik Fachowiec Avatar Tomtrz
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    były alfy, jest Jaguar

Domyślnie

Cytat Napisał brute4c Zobacz post
    Hej, mam pytanie, głównie skierowane do właścicieli GT z Busso. Chodzi o ubezpieczenie samochodu. Czy ma ktoś jakiś sposób, żeby auto ubezpieczyć na kwotę wyższą niż, średnia rynkowa modelu GT, gdzie zdecydowana większość to JTDm i nijak się ma ich cena do cen V6? Miałem w kwietniu wypadek swoją nową GT kupioną za 32k, po miesiącu posiadania samochodu i niestety, ale PZU orzekło szkodę całkowitą i wyceniło mi wartość samochodu na ledwie 16k z czego do dzisiaj udało odzyskać tylko 13k, czyli jestem 19k w plecy i to nie z mojej winy. Na forum nie brakuje właścicieli samochodów wartych wiele więcej, a wycenianych tak samo. Choćby GT od LukeMazur czy arquadiusy. Dlatego zastanawiam się, czy jest jakiś sposób, żeby auto lepiej ubezpieczyć, czy po prostu nikt się tym nie przejmuje i wszyscy wychodzą z założenia, że będą się martwić po szkodzie?

Szukam bazy do odbudowy samochodu, ale trochę się martwię, że znowu włożę w samochód masę pieniędzy, a ktoś mi znowu mi samochód skasuje i znowu będę w plecy.
    Każdy właściciel zadbanego auta ma taki problem. Wartość wyznacza rynek, a ten jest zawalony szrotem. Można kupić GT V6 za 16k? Na upartego można. Więc dla ubezpieczalni tyle jest warte.
    Jak mi krzyknęli wartość auta 11k przy wyliczaniu AC, to ich wyśmiałem.

- - - Updated - - -

Cytat Napisał brute4c Zobacz post

Każdy właściciel zadbanego auta ma taki problem. Wartość wyznacza rynek, a ten jest zawalony szrotem. Można kupić GT V6 za 16k? Na upartego można. Więc dla ubezpieczalni tyle jest warte.
    Jaguar S-type 4.2 V8
    Alfa Romeo 166 FL - Distinctive - Nero Metallico - 2.4 JTD 20V 175KM - była
    Alfa Romeo 166 - Bieda Edition - 2.0 TS - była
    Citroen Xantia Activa II V6 - była
    Citroen Xantia II 2.0 16V - była
    Skoda Felicia 1.3 MPI - była

Użytkownik Alfista
    Auto
    mam

Domyślnie

Niestety jeśli chodzi o AC to ubezpieczyć możesz tylko wg. widełek aurotaxu czyli wartości rynkowej seryjnego auta, a jeśli chodzi o OC to teoretycznie powinni pokryć wszystko. Pozostaje walka z ubezpieczalnia bo skoro kupiłeś miesiąc wcześniej i masz na to umowę/fakturę to na tej podstawie domagał bym się wypłaty odszkodowania.

Użytkownik Alfista Avatar Andrzejsr
    Mieszka w
    Rzeszów
    Auto
    156sw 2.5V6, 166 3.2V6, 156 2.0TS 'cup'

Domyślnie

Cytat Napisał Tomtrz Zobacz post

.
    No ale przy zawieraniu ubezpieczenia co sobie wpiszemy to jedno, a przy szkodzie sięgają do tabelek ponownie i wtedy klops.
    Mnie też to wkurza (wartość 166 3,2 z 2004 w cenie jej dwóch lamp ksenonowych z grubsza, no , może ze zderzakiem ).
    Jak ktoś ma rozwiązanie, to chętnie wysłucham również.

Mieszka w
    Wrocław / Nowa Ruda
    Auto
    GT 1.8 Twin Spark

Domyślnie

Tomtrz Wyśmiałeś i co? Nie kupiłeś w ogóle ?

Z mojego doświadczenia wynika, że tak naprawdę jedyne co można zrobić, to po szkodzie wynająć rzeczoznawcę. Tylko, że nawet tutaj ciężko znaleźć kogoś kompetentnego. Niektórzy to nawet nie chcieli się podjąć zlecania, bo to duży kłopot. Nawet jak jakiś się podejmie to nie ma co liczyć, na jakąś rewelację. Mogą wyciągnąć wartość pojazdu coś koło 20% więcej niż w eurotaxie. Żaden rzeczoznawca nie podniesie wartości samochodu ze względu na modyfikacje, więc sportowy wydech czy jakieś spojlery za gruby hajs nie mają żadnego wpływu na wartość samochodu... Paranoja jakaś.
    Ostatnio edytowane przez brute4c ; 14-09-2016 o 14:37

Użytkownik Alfista
    Auto
    mam

Domyślnie

Mają znaczenie jeśli masz na te modyfikacje rachunki niemniej w takich przypadkach najlepiej oddać sprawę firmą, które się zajmują. Pobierają one prowizję od uzyskanej kwoty odszkodowania i ich prawnicy zajmują się cała papirologią. Przedstawiłes ubezpieczalni umowę kupna bądź fakturę z kwota, która zapłaciłeś za auto miesiąc wcześniej i od której odprowadziłeś wszelkie opłaty skarbowe?

Mieszka w
    Wrocław / Nowa Ruda
    Auto
    GT 1.8 Twin Spark

Domyślnie

Oddałem sprawę kancelarii, która właśnie się w takich sprawach specjalizuje, ale Oni bardziej się skupiają na wyciągnięciu odszkodowania za uszczerbek na zdrowiu, bo tu chyba im łatwiej jakieś większe pieniądze zgarnąć. Niestety, ale według nich, umowa tutaj akurat nic nie daje, tylko wycena rzeczoznawcy, ale jak wcześniej napisałem, ten też cudów nie zdziała. Dlatego szukam teraz sposobu na zabezpieczenie się przed takimi przygodami, bo szczerze mówiąc odechciewa mi się składać samochodu jak sobie pomyślę, że drugi raz mogę przez to przechodzić :-/ Zwłaszcza, że jak samochód będzie po swapie, to pewnie jeszcze bardziej zaniżą jego wartość.

Użytkownik Alfista Avatar Andrzejsr
    Mieszka w
    Rzeszów
    Auto
    156sw 2.5V6, 166 3.2V6, 156 2.0TS 'cup'

Domyślnie

A przypomniało mi się, że Warta wprowadziła ubezpieczenia dla samochodów zabytkowych/klasyków na indywidualną wycenę.
    Ale może tam być kryterium wieku czy żółtych tablic. Ale może będą powoli to rozszerzać? zapytaj i daj znać czy da się podciągnąć u nich tą wartość .

Mieszka w
    Wrocław / Nowa Ruda
    Auto
    GT 1.8 Twin Spark

Domyślnie

Trochę głupie, bo teraz w zastępstwie jeżdżę starą Mazdą 121 z 1992 roku i w zasadzie za rok będzie się już łapała na żółte tablice, a wartość ma praktycznie zerową. Spróbuję się dowiedzieć, jak to z tą Wartą wygląda. Generalnie to dla mnie te wszystkie wyceny są śmieszne, powinno być, że każdy może sobie ubezpieczyć samochód na tyle ile mu się podoba, ale nie mniej niż wartość rynkowa, dokładnie tak jak jest to z ubezpieczaniem na życie. Wiadomo, że powinno to być odpowiednio droższe i zarówno OC, jak i AC powinny być od tej wartości jakoś zależne, bo zaraz by ludzie sobie wykupowali ubezpieczenie na 100k na jakiegoś starego fiata i aranżowali wypadki, ale to się da zrobić.

Dla leniwych:
    https://wartaklasyki.pl/
    Ubezpieczeniem Warta Klasyki mogą być objęte:

• samochody osobowe w wieku min. 25 lat i wartości nie mniej niż 10 tys. zł , zarejestrowane na stałe w RP,
    • pojazdy wykorzystywane tylko do użytku prywatnego (bez usług odpłatnego wynajmu czy przewozu, np. do ślubów), lecz nie służące jako jedyny samochód do codziennego użytku (maksymalny deklarowany roczny przebieg – 6000 km)
    Ostatnio edytowane przez brute4c ; 14-09-2016 o 16:35 Powód: Link

Użytkownik Znawca Avatar szkodnik
    Mieszka w
    Radom,okolice
    Auto
    była 156:)jest GT Q2

Domyślnie

podobno można wystąpic o wycene indiwidualną jesli niema modelu,np.gt Q2 NIE MAJĄ I NIE TYLKO WARTA ALE I INNE))