Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Temat: momentary connection..., oświetlenie wnętrza, centralny zamek - doświadczenia (długie

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    dolnyśląsk
    Auto
    Alfa Crosswagon

Domyślnie momentary connection..., oświetlenie wnętrza, centralny zamek - doświadczenia (długie

Prolog

Objawy choroby.
    Od pewnego czasu występowały problemy z centralnym zamkiem. Czasami bywało tak, że po zamknięciu otwierał drzwi. Po chwili, po 5 sekundach, po minucie. Niezależnie czy z kluczyka, czy z pilota. Z pilota gorzej, bo jeszcze dodatkowo alarm wył.
    Kilka dni temu, po wejściu do auta poczułem swąd palonego plastiku, kabli, płytek drukowanych. Pojawił się komunikat: „momentary connection to air conditioner faulty”, wentylator się nie ruszał, przyciski na ekranie sterowania Klimą pozostawały zacienione. Klapki ustawione zostały w pozycji domyślne grzanie.

Akcja.
    Uszkodzone podroby.
    Po pobieżnym zerknięciu w forum i odrzuceniu, mniej lub bardziej absurdalnych teorii – bezpiecznik 30A lub padnięty silnik wentylatora. Bezpiecznik okazał się ok. Wentylator aby zbadać trochę auto rozkręcić trzeba było…
    Irytował mnie jednak zapach spalenizny i dlatego rozkręciłem boczek tunelu w kabinie. Okazało się, że spalony (stopiony, zwęglony) jest sterownik świateł kabinowych. Po dokładnym przeszukaniu forum przeczytaniu wielu odpowiedzi >>poszukaj na forum, to już było<< na podobne zagadnienie znalazłem info, żeby sprawdzić bezpiecznik 10A pozycja 17.
    Odpowiada za obsługę modułu klimy, termometr zewnętrzny, oświetlenie wnętrza, oświetlenie bagażnika, moduł sterowania pilotem, moduł alarmu. Ale tego dowiedziałem się po „ręcznym” tłumaczeniu instrukcji obsługi auta z języka, którego nie znam ni w ząb.

Leczenie.
    Poskładałem przód auta. Wymieniłem bezpiecznik. Oświetlenia nadal brak, czekam na sterownik/moduł/przekaźnik oświetlenia kabinowego. Ale wentylator działa, klimatyzacja chodzi, światełko w bagażniku jest.
    Centralny zamek działa z kluczyka i, o dziwo, nie otwiera już drzwi. Czyli jakiś związek musi występować między modułem świateł a centralnym zamkiem. Może ktoś obeznany mógłby się wypowiedzieć.

Epilog.
    Pacjent wypuszczony na drogi.
    Całość trwała dwa wieczory. Czekam na moduł szary, od oświetlenia. Po założeniu przekonam się czy poprzedni winny był również wariowaniu centralnego zamka.
    jest: Alfa Crosswagon, Volvo S80 Rdesign
    była: Alfasud Ti 1.3, Alfasud Sprint QV 1.5, Alfa 75 2.0, Alfa 155 1.8 TS 8V,
    Alfa 166 3.0 V6 24v Super, Alfa 147 1.6 TS, Lancia Lybra 1.6, Fiat Ulysse,
    auta zastępcze: 159 2.4 JTDm Q4 Ti, GT 2.0 JTS
    były: 164 3.0 V6, 164 3.0 V6 Super, 156 1.9 JTD, 147 1.6 TS, 147 2.0 Ti

Użytkownik Pasjonat Avatar danus77
    Mieszka w
    Bełchatów
    Auto
    Alfa Romeo 166 2.4 jtd 20V Sportronic '04r

Domyślnie

Oczywiście sprawdziłęś czy powyższe przekaźniki nie były wilgotne. To są najczęstsze objawy cieknącej nagrzewnicy.
    Ze względu na klauzulę sumienia mogę odmówić pomocy....
    były Fiat 126p; Honda Accord Mk4 FL 2.0 B+G; Opel Vectra 1.8 CD B+G ; Fiat Punto II 1.2 8V B+G
    jest Alfa 166 2.4 jtd '04...jak przystało na fana motoryzacji
    Opel Astra J B14NEL - pożeracz korków
    http://chomikuj.pl/danus77

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    bydgoszcz
    Auto
    166, 1999, 2.0+lpg

Domyślnie

mialem to samo, szary przekaznik tak sie zjaral ze az kupa dymu byla w kabinie. strasznie sierdzi. objawy te same - brak klimy, oswietlenia wewnetrznego. u mnie bezpieczniki byly ok i pomogla wymiana tego szarego przekaznika. przyczyna - uszkodzona nagrzewnica. nie wiem czy jeszcze jakies inne przekazniki nie uszkodzuly sie bo np. nie mam podswietlenia zegarow a centralny zamek potrafi sam z siebie zamknac wszystkie drzwi

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    dolnyśląsk
    Auto
    Alfa Crosswagon

Domyślnie

Cytat Napisał danus77 Zobacz post
    Oczywiście sprawdziłęś czy powyższe przekaźniki nie były wilgotne. To są najczęstsze objawy cieknącej nagrzewnicy.

Oczywiście, że sprawdziłem.
    Zresztą, sprawdzałem regularnie, co kwartał, gdy nachodziła mnie chęć uleczenia centralnego zamka.
    Sucho było. Nie powinno być inaczej bo nagrzewnicę wymieniałem w zeszłym roku.

- - - Updated - - -

Cytat Napisał jerry46 Zobacz post
    mialem to samo, szary przekaznik tak sie zjaral ze az kupa dymu byla w kabinie. strasznie sierdzi. objawy te same - brak klimy, oswietlenia wewnetrznego. u mnie bezpieczniki byly ok i pomogla wymiana tego szarego przekaznika. przyczyna - uszkodzona nagrzewnica. nie wiem czy jeszcze jakies inne przekazniki nie uszkodzuly sie bo np. nie mam podswietlenia zegarow a centralny zamek potrafi sam z siebie zamknac wszystkie drzwi
    Więc u mnie centralny teraz funkcjonuje normalnie. i z kluczyka i z pilota. Nie zmieniałem nic, tylko szary przekaźnik. U mnie też straszliwie śmierdziało, a z przekaźnika został węgielek.

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    bydgoszcz
    Auto
    166, 1999, 2.0+lpg

Domyślnie

ja po tej awarii wymieniłem tylko ten szary przekaźnik no i nagrzewnice - oj narobiła mi ona rabanu. Temat podświetlania zegarow i centralnego zamka zszedl na dalszy plan - miałem inną poważniejszą awarie. Nie udało mi się znaleźć za co odpowiadają pozostałe kolorowe przekaźniki pod ICSem - może ktoś wie?
    U mnie centralny działa tylko z pilota i tylko zamyka, na otwieranie nie reaguje. Za to potrafi sam z siebie np podczas jazdy zamknąć drzwi - teraz już rzadziej ale jak była rąbnięta nagrzewnica to czesciej.
    odczep boczną osłone od strony pasażera, wsadz rękę i zobacz czy kable nie są wilgotne - także te u góry, może masz na tyle mały wyciek, że pare kropel poleciało po kabelku wprost do szarego przekaźnika.
    i wg mnie ten przekaźnik sam w sobie nie odpowaida za oswietlenie wewnętrzne - u mnie jego awaria wywalała bezpiecznik odpowiedzialny za właśnie to oświetlenie pod kierownicą. - taki łańcuszek. jak odepniesz uszk. przekaznik wymienisz bezp. oswietlenie będzie dzialac.

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    dolnyśląsk
    Auto
    Alfa Crosswagon

Domyślnie

Szary typowo jest od oświetlenia wnętrza.
    Obok, większy trochę, żółty jest od centralnego zamka. Wyciągnij żółty, rozbierz go i sprawdź, czy wszystkie ścieżki drukowane są w dobrym stanie, czy nie ma pęknięć i przerw.
    W moim jedna była na tyle skorodowana, że musiałem zrobić protezę z kabelka.
    Pozostałych nie znam.