Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy 1234
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 40

Temat: Rozmiar felg - homologowane?

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar epsonix
    Auto
    Giulia'18, Tonale'23, Spider V6'99

Domyślnie

Cytat Napisał Pływak Zobacz post
    Pociąć sięza 5k zl? Bo tyle kosztują nówki prodrive
    Nówki za tyle? Gdzie? W zeszłym roku kupiłem 18" podkowy, okazały się niezbyt fajnie pomalowane, więc poszły do remontu. Z niestandardowym kolorem (ciemny chrome shadow), prostowaniem (bo niestety okazało się że nie jest idealnie), poprawkami po jak się okazało były strasznie mocno wypiaskowane przy poprzednim malowaniu, wyszły mnie 3600, a do tego jeszcze po drodze do firmy zajmującej się regeneracją felg złapał mnie fotoradar I 300zł do tego ( I jeszcze paliwo 2x po 200km). Oczywiscie jak sie zaczalem w to bawic, to nie przypuszczalem ze koszty tak będą się nawarstwiać, myślałem że z malowaniem zrobi się jakieś 2600, a wyszło ponad 4k. Tak więc z dzisiejszą wiedzą to bym poszedl w takie prodrive za 5k, szczególnie jakby były na fakturę.
    Jak pytałem w ASO, to 18" podkowy kosztowały po 2350 za szt, czyli 9200 komplet.

Moderator Quadrifoglio Verde Avatar magil
    Mieszka w
    LHR
    Auto
    Nuova Bravo, 159

Domyślnie

Pociąć sięza 5k zl? Bo tyle kosztują nówki prodrive
    Chyba repliki
    159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10

Użytkownik Pasjonat Avatar jahu
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Giulia Veloce Q4, GT 1300 Junior (1.75)

Domyślnie

Cytat Napisał magil Zobacz post
    Chyba repliki
    Pewnie chodzi o tą stronę:
    http://www.veloces.co.uk/parts/159/wheels

Część jest ori, część to repliki.

Auto

Domyślnie

Cytat Napisał jahu Zobacz post
    Pewnie chodzi o tą stronę:
    http://www.veloces.co.uk/parts/159/wheels

Część jest ori, część to repliki.
    Dokladnie ten link:
    http://www.veloces.co.uk/part/alfa-1...y-wheel-grey-4

RRP podaja prawie GBP3200, a sprzedaja za GBP999. Pisza ze 'Genuine', ale nie pisza ze nowe nigdzie. Moze to jakies uzywki, moze odmalowane?
    Z ciekawosci zadalem im pare pytan, dam znac co odpisza.

Kupowac I tak nie bede, bo za duzo kasy wlozylem w zestaw 18" (chocby doslownie pare tygodni temu nowe GY F1 Assy 3), ale pomarzyc zawsze troche mozna, nie?
    Ostatnio edytowane przez epsonix ; 16-09-2016 o 12:08

Auto

Domyślnie

Dostalem odpowiedz od Veloces of London:

Thank you for the enquiry. These are brand new genuine wheels.
    Shipping to Poland will cost £120.
    I am afraid we only sell with vat but will provide a vat invoice for you.

Troche zdawkowo odpowiedzieli, ale chyba mozna zalozyc ze to sa ori Prodrive nowe, bo o to dokladnie pytalem.

z wysylka wyjdzie niecale 5700zl.

Niestety dla kupujacych na firme VATowcow EU, nie wystawiaja faktur VATu zwolniony - szczerze to nie wiem czy tak moga, czy nie wiedza ze ta maja zrobic, czy da sie ten VAT jakos odzyskac czy odliczyc z wlasnego VAT do zaplacenia w Polsce, bo dotychczasowo mialem kontakt z firmami ktore normalnie wg zasad EU, wystawialy faktury VAT zwolnione, z adnotacja do zaplacenia/rozliczenia vatu w Polsce. sam tak wystawiam swojemu odbiorcy zagranicznemu I on rozlicza sie u siebie. dziwne.

Użytkownik Alfista
    Auto
    mam

Domyślnie

Prodrive to firma z UK i tam to można kupić za "grosze"... między innymi dlatego, ze felgi nie mają niemieckiego TUV'a i jest to zwykła aluminiowa nie kuta felga, a ASO to wiadomo ASO dwukrotna przebitka musi być. Można też szukać na aukcjach w UK. Nie wiem dlaczego na tym forum traktowane są jak jakiś złoty gral skoro są ogólno dostępne i cena nie odbiega od innych markowych 19"
    Ostatnio edytowane przez Pływak ; 16-09-2016 o 15:48

Auto

Domyślnie

Prodrive to firma z UK i tam to można kupić za "grosze"... między innymi dlatego, ze felgi nie mają niemieckiego TUV'a i jest to zwykła aluminiowa nie kuta felga, a ASO to wiadomo ASO dwukrotna przebitka musi być. Można też szukać na aukcjach w UK. Nie wiem dlaczego na tym forum traktowane są jak jakiś złoty gral skoro są ogólno dostępne i cena nie odbiega od innych markowych 19"
    No właśnie w Polsce ich nigdy nie widziałem, nawet u nikogo na forum itp, natomiast na alfaowner.com jest tego trochę. Nie interesowałem się zbytnio, ale z kontekstu niktórych postów z AO, miałem wrażenie że one były zakładane do jakiejś limitowanej serii Brery na rynek UK, dlateg sądziłem że to bardzo unikatowa felga. Tak czy siak, te felgi jak dla mnie wyglądają rewelka - typowo alfowy wzór. W wątku-tasiemcu o dobrze felg mało co ludzie prezentują wzbódza choćby pozytywne mocje, a niktóre propozycje nawet wymiotne odruchy. Nie podobają mi się za bardzo tez felgi 19" z TI.
    A tak z ciekawości, skoro podniosłeś temat, wiesz może jak sprawa czy kute czy nie wygląda w przypadku ori felg do 159, np 18" podków czy półksiężycy i możesz w jednym zdaniu napisać jakie to ma znaczenie przy normalnym użytkowaniu (nie piszę o jakimś niestandardowym użyciu, np z bardzo niskoprofilowymi oponami, ze standardowymi powiedzmy)?

Użytkownik Romeo Avatar wojtekf
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    159 2.2 JTS (była)

Domyślnie

Cytat Napisał epsonix Zobacz post
    miałem wrażenie że one były zakładane do jakiejś limitowanej serii Brery na rynek UK
    http://www.topgear.com/car-news/moto...rer-brera-2008

Użytkownik Alfista
    Auto
    mam

Domyślnie

Cytat Napisał epsonix Zobacz post
    A tak z ciekawości, skoro podniosłeś temat, wiesz może jak sprawa czy kute czy nie wygląda w przypadku ori felg do 159, np 18" podków czy półksiężycy i możesz w jednym zdaniu napisać jakie to ma znaczenie przy normalnym użytkowaniu (nie piszę o jakimś niestandardowym użyciu, np z bardzo niskoprofilowymi oponami, ze standardowymi powiedzmy)?
    Zwykła felga jest po prostu odlana z odpowiedniego stopu aluminium a topowa kuta felga powstaje z aluminiowego ( a dokładniej stopu magnezu, aluminium, krzemu i innych) walca, który trafia pod wielka prasę ktora podczas kilku etapów nadaje mu zewnętrzny zarys felgi. Później trafia to na cnc, który wycina juz wzór gotowego produktu. Kuty stop ma inną strukturę materiału i jest zdecydowanie bardziej wytrzymały, niestety ceny takich felg sa kilkukrotnie wyższe od zwykłych. Ori felgi z ar to zwykle felgi i niestety nie najwyższej jakości co można zaobserwować na używkach. Bardzo kiepskie zabezpieczenie antykorozyjne większość używek w dobrym stanie byla juz malowana a na tych niemalowanych widac juz parchy. Fele z TI może nie sa brzydkie ale na moje 3k za używane felgi to sporo za tyle można juz szukac używek lepszej jakości.

Auto

Domyślnie

Zwykła felga jest po prostu odlana z odpowiedniego stopu aluminium a topowa kuta felga powstaje z aluminiowego ( a dokładniej stopu magnezu, aluminium, krzemu i innych) walca, który trafia pod wielka prasę ktora podczas kilku etapów nadaje mu zewnętrzny zarys felgi. Później trafia to na cnc, który wycina juz wzór gotowego produktu. Kuty stop ma inną strukturę materiału i jest zdecydowanie bardziej wytrzymały, niestety ceny takich felg sa kilkukrotnie wyższe od zwykłych. Ori felgi z ar to zwykle felgi i niestety nie najwyższej jakości co można zaobserwować na używkach. Bardzo kiepskie zabezpieczenie antykorozyjne większość używek w dobrym stanie byla juz malowana a na tych niemalowanych widac juz parchy. Fele z TI może nie sa brzydkie ale na moje 3k za używane felgi to sporo za tyle można juz szukac używek lepszej jakości.
    Dzieki, mniej wiecej orientowalem sie o co chodzi z kuciem, ale właśnie zastanawiałem się czy skoro to wymieniłes w kontekscie pewnej wady felgi prodrive'a, to odniosłem wrazenie ze moze jakies tam ori sa kute? SKoro nie, to nie ma o czym mowic, prodrive piekna felga i tyle, w standardowej technologi. Jakbym nie kupił tych 18" i nie wywalił kupy kasy na ich renowacje i nowe opony, to na dzien dzisiejszy sprawiłbym sobie te prodrive-y.

- - - Updated - - -

Dzięki, w sumie jestem chyba ostatnio leniwy skoro nie chciało mi się googlnąć samemu