A jakie miałeś objawy? Sądzisz, że klapa mogłaby dawać takie efekty jak u mnie? Nie są to duże pieniądze, ale nie chcę strzelać na ślepo - i tak mnie to już trochę nerwów i kasy kosztowało. Jest jakiś sposób, żeby sprawdzić czy klapa jest OK?
Przede wszystkim telepalo przy gaszeniu choć nie zawsze. Czasem potrafił się zapisać błąd przepustnicy ale namacalnie nie odczuwalem na aucie zmiany pracy jednostki. Ostateczną decyzją był fakt że raz przy odpaleniu auto przez ułamek sekundy trudniej odpaliło i wysypalo błąd przepustnicy. Do tego stopnia ze włączył się stan serwisowy. Postanowiłem odstawić ją na emeryturę.
Wysłane z mojego C6603 przy użyciu Tapatalka
EGR - OFF
klapki - OUT
DPF - ON
Kolejna odsłona problemu. Auto po miesiącu stania u mechanika w końcu jeździ już od miesiącaZdiagnozowane zostały wariacje ciśnienia paliwa. W między czasie wymieniony czujnik położenia wału (nie pomogło), sprawdzone wtryskiwacze (wszystko OK). W końcu wymieniony czujnik położenia pedału gazu oraz przeczyszczone styki na kostce od czujnika ciśnienia paliwa na listwie wtryskiwaczy - jeden z tych zabiegów pomógł bo auto zachowuje się normalnie i jak pisałem wyżej od miesiąca problem zniknął. Trzymajcie kciuki
Trzymam kciuki, miałem kiedyś podobny problem w swojej Alfie - też gasła na niskich obrotach, obroty na jałowym skakały, przy przyśpieszaniu potrafiło ją mocno przymulić. Mechanik wymienił czujnik położenia wału, co nic nie dało, potem chciał się brać za EGR. Okazało się, że posypała się ta żółta wtyczka na listwie wtryskowej i nowa kostka za 10zł rozwiązała wszystkie problemy![]()