Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 25

Temat: 2,0 JTDm gaśnie na niskich obrotach

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    AR 159 2,0 JTD

Domyślnie 2,0 JTDm gaśnie na niskich obrotach

witam,
    moja Alfa zgasła mi na wolnych obrotach (przy wrzucaniu na luz) wyrzucając komunikat "insufficient engine oil". Po chwili odpaliła i po przejechaniu kilku km znów mi zgasła tym razem bez komunikatu. Odstawiłem do mechanika i po podpięciu kompa wyskoczył błąd P2299 (Brake Pedal Position / Accelerator Pedal Position Incompatible), wykasował go sprawdził czujniki przy pedale hamulca i gazu i wszystko działało ok. Odpalił pojeździł chwilę i nic się nie działo. Odebrałem auto jeździłem 3 dni i wszystko było ok po czym znów pojawił się komunikat "insufficient engine oil" ale auto nie zgasło. Dziś znów pojawił się identyczny problem jak na początku.
    Dodam, że podczas jazdy na wyższych obrotach nic się nie dzieje.
    Olej wymieniony ok 2tyś.km. temu wraz ze wszystkimi filtrami, poziom oleju sprawdzony - full, po wymianie nie działo się nic niepokojącego.
    Oddaje go do mechaniora żeby sprawdził ale może macie jakieś sugestie od czego zacząć?
    Z góry dzięki!!!

Użytkownik Świeżak Avatar aras-rat
    Mieszka w
    WLKP
    Auto
    Jest: 159 SW 2.0 JTDM 170 KM Było: Grande Punto 1.3 MJ 90 KM

Domyślnie

Zasadnicza sprawa - kiedy pojawia sie komunikat:
    1. Jezeli po zgasnieciu silnika to jest to normalne, wtedy do sprawdzenia egr bo silnik dusi sie spalinami.
    2. Jezeli wyskakuje komunikat i dopiero gasnie to juz nieciekawie - do sprawdzenia cisnienie oleju manometrem, kompresja i obowiazkowo uszczelka smok - pompa oleju - znany problem po okolo 5 lat uszczelka twardnieje i nie przylega do smoka, przez co lapie pompa powietrze.
    Była: Alfa Romeo 159 Sportwagon 2.0 JTDM 16V Turismo 170KM - Alfa Rosso Jest: Avensis 2.0 CVT

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    AR 159 2,0 JTD

Domyślnie

komunikat wyskoczył po zgaśnięciu ale również tak jak pisałem wyskoczył kilka razy a silnik nie zgasł. EGR wywaliłem u Cinka rok temu

Użytkownik Fachowiec Avatar ris
    Mieszka w
    KRK
    Auto
    Alfa Romeo 159 2.0

Domyślnie

Trzeba zastanowić się nad kilkoma sprawami.
    1. sławną uszczelką smoka, mankament w 2.0.
    2. Gaśnięcie to objaw inny. W przypadku posiadania czynnego EGR to bym go sprawdził ale skoro masz wyautowany to trzeba posprawdzać doloty ale .... mam też inne podejrzenie, że wysypało Ci się oprogramowanie.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar Butch
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    AR 159 SW 1.75 tbi, AR MiTo 1.4 TB 155 KM

Domyślnie

ja miałem podobnie, rok się bujałem z tym problemem. Wpierw wymieniłem czujnik położenia wału, po paru dniach problem powrócił z mocniejszymi objawami, bo po odpaleniu silnik tracił moc. Przyczyną okazał się czujnik ciśnienia paliwa.

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    AR 159 2,0 JTD

Domyślnie

po sobotnich ponownych gaśnięciach dziś przejechał ok 2 godzin po mieście bez problemów, po przeskanowaniu kompem zero błędów? Oddałem go mechanikowi do przejrzenia połączeń na kostkach itd., dam znać dla potomnych jeśli znajdę przyczynę.
    Jeśli ktoś ma jakieś jeszcze pomysły co może być przyczyną i co warto sprawdzić to niech pisze - z góry dzięki

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Belfer
    Mieszka w
    Gorlice
    Auto
    Chwilowo: 156 GTA Q2, 159 TBI, Lancia Phedra FL, 147 2.0 3D, RAV4 04' i GT JTD

Domyślnie

Gaśnięcie bez użycia przycisku start/stop powoduje błąd niskiego ciśnienia oleju. Spróbuj zdusić silnik sprzęgłem i też się pojawi. Drugi powód tego komunikatu to może być wspomniana uszczelka. Natomiast przyczynę gaśnięcia najlepiej diagnozować na żywo i z komputerem.

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    AR 159 2,0 JTD

Domyślnie

Auto oddane na kilka dni, było podpinane pod kompa, jeżdżone z kompem i niestety mechanikowi nie udało się znaleźć przyczyny gaśnięcia. Zero błędów, po przejechaniu ok 200km nic się nie działo. Auto odebrałem kilka dni pojeździłem bezproblemowo i dziś na trasie jadąc na tempomacie przy obrotach ok 2500 auto zaczęło się dławić, po kilkakrotnym przegazowaniu na wyższych obrotach po ok 20 min objawy całkowicie zniknęły? Macie może jakiś pomysł, bo wymiany na ślepo nie chcę zaczynać a boję się, że kiedyś mi stanie na trasie i już nie ruszę. Myślę, że może być coś z układem paliwowym ale to tylko przypuszczenia laika. Będę wdzięczny za fachową poradę

Użytkownik Znawca Avatar olo_84
    Auto
    Alfa 159 16V 150KM Distinsive SW 2006

Domyślnie

Klapa gasząca nie wariuje? Logiką podpowiada albo za mało powietrza albo za mało paliwa

Wysłane z mojego C6603 przy użyciu Tapatalka
    EGR - OFF
    klapki - OUT
    DPF - ON

Użytkownik Fachowiec Avatar ris
    Mieszka w
    KRK
    Auto
    Alfa Romeo 159 2.0

Domyślnie

Cytat Napisał knietek Zobacz post
    Auto oddane na kilka dni, było podpinane pod kompa, jeżdżone z kompem i niestety mechanikowi nie udało się znaleźć przyczyny gaśnięcia. Zero błędów, po przejechaniu ok 200km nic się nie działo. Auto odebrałem kilka dni pojeździłem bezproblemowo i dziś na trasie jadąc na tempomacie przy obrotach ok 2500 auto zaczęło się dławić, po kilkakrotnym przegazowaniu na wyższych obrotach po ok 20 min objawy całkowicie zniknęły? Macie może jakiś pomysł, bo wymiany na ślepo nie chcę zaczynać a boję się, że kiedyś mi stanie na trasie i już nie ruszę. Myślę, że może być coś z układem paliwowym ale to tylko przypuszczenia laika. Będę wdzięczny za fachową poradę
    Sprawdź czujnik ciśnienia paliwa. luknij na link

http://www.forum.alfaholicy.org/159_..._kiedys-2.html